Activity Based Working, nový trend v koncepci uspořádání kancelářských prostor | EkonTech.cz


Activity Based Working, nový trend v koncepci uspořádání kancelářských prostor

Freetime
5. 6. 2014 - 20:02

Některé firmy upřednostňují organizaci kancelářských prostor formou „open space“, jiné naopak formu uzavřených prostorů. Každý z těchto přístupů má samozřejmě své kladné, ale i záporné prvky, které zvyšují či snižují efektivitu zaměstnanců. V současné době se do České republiky dostává trend ze západních zemí, jenž se snaží o eliminaci negativních prvků obou přístupů a naopak chce využít jejich kladné stránky (+ technologie). Říká se mu Activity Based Working (ABW).

Zdroj: www.yossawat.com

V klasické kancelářské budově přijdete každé ráno do své (stejné) kanceláře, odkroutíte si zde svou „osmičku“ a pokud se vám „poštěstí“, bude tento stereotypní kolorit pokračovat dalších 20 let. U řady lidí ale právě takový stereotyp snižuje pracovní efektivitu (což se odráží do finančních výsledků firmy) a kreativitu, a proto již nejen u Googlu zjistili, že to asi nebude „to pravé ořechové“.

Jak tedy nová koncepce vypadá?

 Na standardních kancelářských plochách je spousta stolů neefektivně využívána, a to v důsledku možnosti práce z domova, různých schůzek či práce na cestách, kvůli čemuž musejí společnosti platit za nájmy zbytečně vysoké částky. V ABW by samotné uspořádání kancelářských prostor mělo vyhovovat především zaměstnancům a jejich potenciálním potřebám pro výběr pracovního místa podle aktuálních potřeb. Tento koncept se vyznačuje svou členitostí - takový flexibilní open space.

Co zde můžeme potkat?

 Vyskytují se zde nejen variabilní formy open spacu - klasické stoly, barové židličky nebo také prostory ve stylu kavárny, ale i malé místnosti (pro 1-2 lidi), kde se může pracovník plně oprostit od rušivých elementů, či klasické zasedací místnosti. Mohou se zde vyskytovat také sekce pro neformální setkání ve stylu jako Internet Café nebo i kouty s křesly a knihovnou. Cílem je vyjít co nejvíc vstříc variabilitě každého pracovníka a podněcovat možnosti interakce při týmové práci. Podniky se touto formou snaží rovněž o přizpůsobení se nám, mladší generaci, která dle řady sociologických průzkumů preferuje určitou flexibilitu ve svém pracovním prostředí a kvalitnější „work-life balance“ - a každá firma chce samozřejmě ty nejlepší zaměstnance.

Jak uvádí Bert Hesselink, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří pražské pobočky CBRE: „Většina firem díky konceptu activity based working bude potřebovat méně prostor. V Nizozemsku opustí nájemci 20 - 25% kancelářských ploch.“ To je rozhodně pozitivní faktor, jelikož firmy ušetří na pronájmech prostor (případně výstavbě), což může kompenzovat zvýšenou nákladovost při zadávání tvorby návrhu takového konceptu. Nechme se tedy překvapit, jestli nás po-studijní kroky zavedou do některé z takových kanceláří nebo budeme jejich přímými tvůrci :-)

 

Autor: Lukáš Sokol