Amazon v Česku. Šance pro mladé. | EkonTech.cz


Amazon v Česku. Šance pro mladé.

Ekonom
14. 9. 2013 - 15:09

Gigant ve světě internetového obchodu, společnost Amazon, dorazila do Česka a hledá zaměstnance. Nabízí až 1000 stálých míst a další stovky pro brigádníky. A jak to tak vypadá, tak výplaty nebudou žádné almužny. Otevírá se šance pro mladé.

U letiště obrovský velkosklad

Amazon buduje obrovské skladové prostory nedaleko pražského letiště a nové prostory potřebují zaměstnance. Nové pracovní síly může nalákat právě jméno velké firmy, které znamená určitou jistotu stálého zaměstnání. „Jsme nadšeni naší investicí v České republice a těšíme se na vytvoření až 1 000 trvalých pracovních míst v našem novém středisku v Praze,“ uvedl Steven Harman, provozní ředitel firmy Amazon, v prvním oficiálním vyjádření o aktivitách v Česku.

Kdo je Amazon?

Amazon je největším a současně jedním z nejstarších dosud fungujících e-shopů. Byl založen panem Jeffem Bazosem už v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Z původního internetového knihkupectví se Amazon vyvinul v obří e-shop, který prodává zboží od muziky přes hračky až po módu. Pýchou společnosti je ale v posledních letech Kindle - čtečka elektronických knih, kterou Amazon vyvinul a stále vylepšuje.

Pospěšte, nábor je v plném proudu

V první fázi firma nabere cca 60 nových zaměstnanců, jejichž nábor už probíhá.  Inzeráty na volné pozice v zejména technologických a logistických profesích už Amazon zveřejnil na svém kariérním portálu. Nábor také začala pořádat personální agentura Randstad, v inzerátech se dočteme, že firma nabízí „velmi atraktivní finanční ohodnocení“ či „zázemí stabilní mezinárodní společnosti“.

V zahraniční se občas stávkuje

V Evropě je Amazon velkým zaměstnavatelem hlavně v Německu a ve Francii, kde v jeho barvách pracuje více než deset tisíc zaměstnanců. Z východní Evropy působí Amazon na Slovensku, kde firma provozuje podporu prodeje a v Rumunsku, kde se nachází vývojové centrum. V Německu se Amazon potýkal s obviněním ze zneužívání státních dotací na zvýšení zaměstnanosti, čelil kritice kvůli zacházení se sezónními pracovníky ze Španělska a Polska a zažil také několik stávek požadujících vyšší mzdy.

Český eshop zatím ne

Firma zatím neplánuje spuštění české verze svého e-shopu, výše zmíněný velkosklad bude k dispozici pro odložené a vrácené zboží německého obchodu.