Apple – firma obchodující s ovocem | EkonTech.cz


Apple – firma obchodující s ovocem

Ekonom
16. 8. 2012 - 19:43

Steve Jobs byl tajnůstkář. Před uvedením produktů na trh nikdy nevypustil záměrně žádné informace o připravovaném zařízení. A jak se mu to osvědčilo? Celkem slušně, konkurence neměla tušení, jak silnou zbraní zaútočí a uživatelé si hned šli do obchodu koupit nejnovější přírůstek jablečné rodiny. Ale to není ten pravý důvod, proč se stal Apple tak žádaným zbožím. Za tím stojí exkluzivita každého produktu.

Stejně jako každá firma začínal Apple v garáži. Tehdy ještě Apple Computer Inc. Založili ho Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976. Třetí z nich po dvou týdnech odešel a nechal si vyplatit 10% podíl v hodnotě 800 $. Dnes toho určitě lituje, protože by byl miliardář. Steve Jobs prodal svůj minibus, Wozniak svůj počítač a měli základní kapitál. Za něj si koupil pár čipů a postavili počítač. Ten měl označení APPLE 1 a měl úspěch.

Byla to taková stavebnice pro kutily, bez většího využití. Procesor měl takt 1MHz, paměť 4kB rozšiřitelná až na 48. 666,66 $ za kus. Po roce šli na veletrh s novinkou Apple II a udělali první díru do světa. Po několika milionech prodaných kusů postavili trojku, propadák. Steve nechtěl ventilátor, takže se mu počítače přehřívaly a byly nepoužitelné. Po něm přišla Lisa. Žádná slečinka, nýbrž další počítač. Mouchy byly polapeny, ale díky vysoké cenovce zase neměli úspěch.

Naštěstí v lednu 1984 dokončil Steve nabušený Macintosh a bylo po problémech. Skvělá reklama puštěná poprvé při Super Bowlu přilákala zákazníky. Mj, dodnes je ta reklama považována za jednu z nejlepších a dostala spousty ocenění. Vystihuje rok 1984 podle Orwela a Apple je má z tohoto zatracení probudit. Link najdete pod článkem.

Zkrátka řečeno, za dva a půl tisíce dolarů jste měli přenosný počítač (měl na sobě madlo) s klávesnicí a myší, 8MHz procesorem a 128kB RAM. 9 palcová obrazovka už ukazovala UI (user interface) a celý stroj byl přátelský k uživateli. Samozřejmě ve výkonovém srovnání s dnešními stroji je to jen Trabant, ale uvědomte si, že to bude už 30 let.

Koncem roku 1984 se už Macintoshe prodávaly méně. Hlavně kvůli jejich nízké paměti, která se nedala rozšířit. Chvíli na to se začali hádat Jobs a John Sculley (CEO Applu). Sculley měl za to, že Jobs příliš rozhazuje peníze, Sculley byl zase pro Jobse počítačový hlupák bez touhy něčemu se přiučit. A tak Jobs ušil na Sculleyho boudu, poslal ho na služební cestu do Číny a mezitím svolal správní radu (květen 1985). Na poslední chvíli se ale Sculley dozvěděl, co se na něj chystá, dorazil na meeting a Jobse jednomyslně odvolali z manažerské pozice. Jobs hned rezignuje.

Od té doby to šlo s Applem od desíti k pěti. V kanceláři CEO se vystřídalo hodně lidí, Apple vykazoval ztráty, propouštěl zaměstnance, síla Microsoftu dále rostla. A začaly také první soudní spory ohledně licencí a patentů. Microsoft evidentně okopíroval UI z Macu. Bill Gates následně podepsal prohlášení, že Microsoft nepoužije žádné technologie z Macu na Windows 1.0. Ovšem o dalších verzích Windows se tam nepsalo nic a právníci Microsoftu si na tom pochutnali. Na tuto smlouvu se v dalších žalobách Microsoft statně odvolával a Apple měl smůlu.

1991 Apple oznámil příchod nového osobního zařízení, malý počítač typu Personal Digital Assistant (PDA). Měl název Newton. Slušný krok kupředu, naneštěstí mu dělalo problémy rozpoznat psané písmo, což byl celkem zásadní nedostatek. 1994 přišla nová generace Maců, PowerMacy. Jely na nových procesorech (PowerPC) vyvinutých ve spolupráci s IBM. To byl úspěch, konečně konkurenční kousek k Intelu. V roce 1995 přišel Gates s Windows 95 a to bylo zle. Apple zažíval velmi hořké časy. Každý si radši koupil počítač a k tomu licenci od Microsoftu, než Maca za vyšší cenu. Zvlášť když "95ky" už věrně okopírovaly GUI od Macu. Chtělo to něco nového, záchranný kruh.

Q1 1996 ohlásil Apple ztrátu 740 milionů dolarů. Koncem roku ohlásil koupi NeXT, firmy založené Jobsem po odchodu z Applu. Jobs se měl navrátit do Applu, ale ne na vedoucí pozici. 1997 se Apple zbavil Gila Amelia z pozice ředitele s další obrovskou ztrátou. Všichni tušili, že se bude Jobs vracet zpět do své kanceláře. A on pro to udělal hodně. Přišel s návrhem na masivní marketingovou kampaň na novou generaci Maců se systémem Rhapsody, který vyvinul NeXT. Ale jako hlavní trhák přišel s návrhem na spojenectví Applu s Microsoftem, pětiletá smlouva zajišťující spolupráci a sdílení patentů a konečné dořešení sporu o interface. Microsoft zase ohlásil, že chystající se balík Office bude k dispozici na Macy. Jobs měl post prozatímního ředitele firmy.

Jobs začal představovat nové produkty jako iMac, iBook, Apple Store. Všechno byly okamžité kasovní trháky a Apple byl opět v kurzu. iMac (znáte jako počítač zabudovaný v monitoru) se stal nejprodávanějším počítačem na trhu a akcie Applu rostly ke stropu. 1999 přišel Power Mac G4, nabušená mašina pro žíznivce po výkonu. V září se už dostaly akcie na rekordní hodnoty.

V lednu 2000 na MacWorld Expo v San Franciscu Jobs sklidil hned po příchodu obrovský potlesk a otevřel větou „We have some great stuff this morning.“ Přišel s iTools (původní iCloud) a se svým nástupem do postu CEO u Applu. Steve Jobs byl nejen skvělý s technikou a vedením firmy, ale i na podiu. Mnozí řečníci ho uznávali a chválili. Na každý speech se připravoval velmi dlouho a chystal si prezentace aby přesně podpořily jeho slova. I kvůli těmto projevům a řečnění měl Apple takový úspěch, Jobs ho uměl prodat.

Koncem 2001 přišel s iPodem. Prvním zařízením, co není počítač. Malý kapesní přehrávač s ukrytým hard diskem. Tomu předcházelo otevření spousty Apple Storu po Americe, kde se prodávaly nejen počítače, ale i další technika, jako kamery, mp3 přehrávače a PDAčka. Do televize se pustila nová série reklam zvaných Switchers. To byl skvělý krok kupředu a Apple opět získal na síle v oblasti počítačů. Tato reklamní kampaň se dodnes také považuje za jednu z nejlepších od Applu.

2002 přišel Apple se Safari, vlastním internetovým prohlížečem, aby vrazil kudlu do zad Microsoftu s jeho IE. 2003 byly konečně uvolněny iTunes pro Windows. Po uvolnění iPodu mini se stal z drahého zařízení must-have a kdo měl Apple byl „in“. V červenci 2004 už iTunes prodaly víc jak 100 milionů skladeb.

To označovalo začátek éry rozšiřování sortimentu zboží. 2007 přišel iPhone a Apple TV. Ten rok se společnost přejmenovala z Apple Computer Inc . na Apple Inc. protože už dávno nevyrábí pouze počítače. Dva roky na to přišel iPhone 3GS. Dále iPad, iPod Touch, další iPhone, atd. Apple začal valit zboží a zákazníci ho kupovali.

Novodobou historii Applu už známe všichni, jsou toho plná média. Po odchodu Steva Jobse do záhrobí se Apple snaží pokračovat v jeho díle a nadále zachovávat jeho myšlenku exkluzivity. Jen doufejme, že Apple už nepředvede to samé jako po roce 85. Tentokrát už Steve Jobs na bílém koni nepřijede.

Video 1984 na Macintosh http://www.youtube.com/watch?v=HhsWzJo2sN4