Bankovní operace přes Facebook? Proč ne… | EkonTech.cz


Bankovní operace přes Facebook? Proč ne…

Technik / facebook
10. 12. 2013 - 22:08

Představte si, že máte více bankovních účtů nebo zrovna měníte banku, ale internetové bankovnictví máte jedno – stálé, neměnné, zkrátka to, na které jste zvyklí. Fantazie? Možná ne. Indická banka Icici spouští průlomovou aplikaci, internetové bankovnictví na Facebooku.

Zaměřeno na mladé

Je jasné, že indická banka cílí tímto počinem hlavně na mladé lidi, kteří ve velké většině přes sociální síť Facebook komunikují. Jedná se vlastně o úplně novou facebookovou aplikaci Pockets, která nabízí nejen bankovní služby. Lze ji také využít jako aplikaci na sledování skupinových výdajů, dobíjení kreditu i během telefonování nebo například k rezervování lístků do kina i nákupu letenek.

Bez znalosti bankovního účtu

Primárně je ale aplikace určena pro bankovní operace. Průlomové je řešení při odesílání peněz, kdy uživatel nemusí vůbec znát číslo účtu adresáta. Je to jednoduché, pokud dotyčný užívá taktéž na Facebooku stejnou aplikaci, není třeba znát jeho bankovní kontakty a převod peněz proběhne pouze za pomoci aplikace. Ostatně, když si píšete se svými kamarády na chatu, taky nepotřebujete znát jejich adresu.

Všechno jenom na Facebooku

V prohlášení banky se píše, že Icici nabídne mladým uživatelům sociálních sítí komplexní aplikaci, která umožní mladým zákazníkům, kteří tráví na sociální síti mnoho času, širokou sadu transakcí, aniž by museli odejít z jejich stránek. Přiznejme si, že nám FB stránka běží někde v pozadí (ne-li v popředí J) skoro pořád, a tak by bylo opravdu mnohem snazší pohodlně zaplatit z facebookového účtu, než se složitě přihlašovat za pomoci klientských identifikačních čísel a hesel do internetového bankovnictví.

Jednoduché ovládání

Banka slibuje jednoduché uživatelské prostředí, o kterém svědčí také registrace, ke které je nutné mít kromě účtu na Facebooku  jenom debetní kartu a znát její PIN. Po zadání kódu z ověřovací SMS mohou zákazníci aplikaci užívat neomezeně. Pro větší zabezpečení může být karta registrovaná jen jednou. Opět vítězí jednoduchost, žádné běhání na pobočku kvůli zavedení internetového bankovnictví, žádné obálky s PINem a podobné byrokratické hlouposti. Prostě vezmu kartu, sednu k počítači a hotovo. Tak to mám rád…