Beton, který v noci svítí. Nový patent možná změní svět | EkonTech.cz


Beton, který v noci svítí. Nový patent možná změní svět

Technik
5. 1. 2017 - 17:44

Beton, který pohlcuje sluneční paprsky a v noci svítí, se stal realitou. O technologii se zajímají vlády i soukromý sektor. Nový patent získal mexický vědec. Mohl by změnit energetický průmysl a pomoci v rozvojových zemích.

 

V minulém čísle jsme vás informovali o betonu, ze kterého se vyrábí šperky, a také o průhledném betonu. Co by mohlo být ovšem skutečnou revolucí, nejenom ve vyspělých zemích, ale hlavně v zemích třetího světa? Beton, který ve tmě svítí bez jakékoliv námi dodané energie. Postačí sluneční paprsky, které beton přes den „nasákne“. Jakmile Slunce zapadne, beton začne sám od sebe zářit. S takovýmto materiálem přišel mexický vědec Carlos Rubio Avalos, který už na svůj nápad dokonce získal patent. Je to vůbec první patent, který na Universidad Michoacana de San Nicolas de Hidalgo někdo získal. „Podle některých jde o naprosto nový materiál,“ řekl Rubio Avalos. „Měl by být použitelný jak pro vnitřní, tak i vnější účely,“ dodává. Cement, ze kterého se beton vyrábí, představuje multimiliardový byznys. Jen v roce 2014 se spotřebovalo 4,3 milionů tun cementu. Představte si města bez pouličních lamp, domy bez světel nebo třeba zářící silnice. Úpravou mikrostruktury, lze totiž docílit toho, aby nebyli řidiči při jízdě oslňováni.

Beton září ve tmě všemi barvami, i když je zataženo

Fotoaktivní cement je modifikací normálního. Problém je, že normálním cementem neprostoupí světlo, paprsky se od něj odrazí. Proto do něj Avalos přidal fotoaktivní látku. Aby vznikl beton, je potřeba přidat vodu. Poté začne vznikat gel, ve kterém se objeví krystalky, které vidíme jako barevné skvrny. „Každá z nich vypadá jako malý kousek cornflakes,“ popisuje tvůrce. Tyto lupínky jsou ale neužitečným vedlejším produktem a je potřeba je odstranit. Po odstranění těchto lupínků vznikne látka, která světlo neodráží, ale pohlcuje. Do současné doby Rubio Avalos dokázal vytvořit 2 barvy cementu - jasně modrou a zelenou. V budoucnu však počítá i s bílou, červenou a fialovou. Co je obrovskou výhodou? Funguje, i když je zataženo. Beton totiž absorbuje převážně světlo z UV (ultrafialové) oblasti spektra. I když je pod mrakem, 90 % UV světla prostoupí.

Svítící beton i pro další generace

Svítící beton je až pětkrát dražší než ten normální, protože má složitější strukturu. Naštěstí stačí jen vnější nátěry, aby například budova v noci svítila. Ovšem ani tak to není úplně levná sranda.  „Díl o ploše jednoho čtverečního metru s tloušťkou asi tři milimetry by stál zhruba 60 až 70 dolarů,“ tvrdí Rubio Avalos. Pokud bychom ale ušetřili za elektřinu, je to investice, která se vyplatí. Beton by měl zachovat fotoaktivní vlastnosti více než 100 let. Vyvstává tu ale ještě jeden, poněkud komický, problém – beton nejde zhasnout. Museli bychom si tedy dobře rozmyslet, jestli ho chceme například u sebe doma.

Blízký příchod

 O beton se zajímají vlády, státní i soukromé organizace. Mohl by být využit například při výstavbě domů, cyklostezek, interiérů nebo bazénů. Rubio Avalos už buduje první továrnu, potřebuje ale víc finančních prostředků. „Pokud mám výrobu komercializovat a pokrýt všechny požadavky z Evropy, Ameriky, Afriky a Asie, co jsem dostal, budu potřebovat kolem 5 - 6 milionů dolarů,“ říká Rubio Avalos. O beton se začala zajímat i organizace Lékaři bez hranic působící v rozvojových zemích. Zástupci této organizace navrhují, že by se technologie mohla použít například na toalety v místech, kde jsou problémy s elektřinou, a kde by se ženy mohly dostat do potíží, když půjdou na neosvětlené veřejné záchodky.

 

Chcete-li vidět video o svítícím betonu a ještě potrénovat španělštinu, mrkněte na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=eqV8EO7hjV8