Bitcoiny jsou peníze! Uznalo je Německo. | EkonTech.cz


Bitcoiny jsou peníze! Uznalo je Německo.

Ekonom
4. 10. 2013 - 10:49

Virtuální měna Bitcoin slaví velký úspěch. Německé ministerstvo financí uznalo virtuální měnu Bitcoin, kterou považuje za "soukromé peníze". Co to pro tuto měnu znamená? Dočkáme se i u nás oficiálního stanoviska vlády k tomuto fenoménu?

Bitcoin jako komerční platidlo

O Bitcoinu jako možném platidle budoucnosti jste se již v časopise EkonTech.cz dočetli. Této velmi zajímavé problematice se náš časopis věnuje i nadále a přináší další horkou novinku. Bitcoin jako měnu uznala první evropská země. Hned jde o jednoho z největších hráčů na kontinentě. Co to znamená? Bitcoinem lze od této chvíle v Německu provádět komerční operace jako s kteroukoliv jinou měnou. Je však potřeba povolení spolkového úřadu BaFin.

Výnosy se zdaní

Rozhodnutí mimo jiné znamená, že na komerční zisky spojené s Bitcoiny se od nynějška bude vztahovat 25procentní daň. Soukromé využití virtuálních peněz bude ale od daňových odvodů ušetřeno. Znamená to, že například e-shop může nabízet své zboží oficiálně za Bitcoiny, ale musí své příjmy z této operace samozřejmě zdanit. V červenci vznikla v Německu první obchodní platforma pro Bitcoiny v Evropě, která přímo spolupracuje s bankou Fidor podléhající finančnímu dohledu.

První byl Texas

Fenomén Bitcoinu se zatím nezadržitelně šíří po celém světě. Na jeho principu je již založena řada zcela legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na řadě specializovaných burz. Před soud se problematika Bitcoinu dostala poprvé ve státě Texas, kde padlo opravdu precedentní rozhodnutí. O co vlastně šlo?

Bitcoiny jsou peníze, platí pro ně zákony

Americká komise pro cenné papíry SEC minulý měsíc zažalovala u texaského oblastního soudu jistého Trendona Shavera za podvody páchané s Bitcoiny. Obhajoba byla postavená na argumentu, podle kterého nejsou Bitcoiny oficiální peníze a měna regulovaná americkou legislativou, a tudíž neměla komise sebemenší právo žalovat Shavera u soudu. Jenže federální soudce rozhodl, že Bitcoiny peníze jsou a soud může pokračovat. Jedná se o důležité rozhodnutí v zemi, kde platí precedentní právo a dotyčný soudce tak vytvořil precedens, kterým by se měly řídit ostatní soudy.

Letošní výkyvy

Hodnota Bitcoinu v letošním roce prudce kolísala a naznačila, že tak úplně bezvadným nástrojem nebude. Za půl roku dokázala z 13 dolarů vyšplhat na 266 a poté padnout na 110 dolarů za Bitcoin. Mnozí tak začínají mít podezření, zda v případě Bitcoinu nejde o rafinovanou formu pyramidové hry. Většina odborníků je však přesvědčena, že se jedná o měnu budoucnosti.

Evropská banka je klidná

Evropská centrální banka uklidňuje, že díky svému omezenému napojení na reálnou ekonomiku nemohou ani velké výkyvy virtuálních měn narušit jejich finanční stabilitu. Banka ovšem upozorňuje, že Bitcoiny mohou být kvůli absenci zákonného rámce snadno zneužity k podvodům či praní špinavých peněz. U nás zatím Bitcoiny žádný legislativní rámec nemají, uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Je možné, že brzy dojde k prvním soudním sporům a problematikou virtuálních měn se budou muset zabývat i čeští zákonodárci.