Bláznivé a bizarní krádeže | EkonTech.cz


Bláznivé a bizarní krádeže

Freetime
15. 2. 2013 - 14:11

Všichni jistě viděli Dannyho parťáky. S jakou elegancí, důvtipem, propracovaností a šarmem kradli různé předměty a peníze. Z něčeho se scénáristé museli inspirovat. Krade se už od počátků lidstva počínaje jídlem z vedlejší vesnice neandrtálců, konče miliardovými krádežemi obrazů a šperků. Některé byly povedené, některé nikoliv.

 

V jednoduchosti je kouzlo. Tímto jednoduchým trikem si přišel zloděj na 300 milionů yenů (9 milionů dolarů v dnešní měně), stalo se tak v Japonsku roku 1968. Dodnes je lupič na svobodě a pátrání po něm je považováno za největší vyšetřovací akci v historii Japonska.  Zúčastnilo se jí 170 000 policistů a seznam podezřelých vzrostl na 110 000. Samotný zločin trval chvíli a byl docela jednoduchý. Onoho rána jelo vozidlo banky doručit do jedné továrny roční bonusy pro zaměstnance. V autě byli čtyři pracovníci banky. Zastavil je policista na motocyklu a informoval je, že továrna byla zničena výbuchem a možná je výbušnina i v jejich autě. Pasažéři okamžitě vyskákali z auta a policista vlezl pod auto, aby se podíval na bombu. Moment na to se začal valit kouř zpod auta a policista zařval, že bomba brzy vybuchne. Čtyři pracovníci začali utíkat o život a policista nasedl do auta a odjel. Chvíli jim trvalo, než si domysleli, že byli napáleni a ten „policista“ si přišel na slušné peníze. Odjel do bezpečné vzdálenosti k jinému autu, kde přeložil peníze, pak ještě jednou změnil auto a už ho nikdy nikdo neviděl. Později se ukázalo, že kouř zpod auta obstarala dýmovnice a věrohodnost informace o výbuchu byla doplněna dopisy, že továrnu vyhodí do vzduchu. To byl samozřejmě taky jen trik, továrna stále stojí.

Když jsme u těch vozidel převážejících peníze, v říjnu 2008 si takhle jeden zloděj přišel na slušnou várku peněz. Evidentně se hodně díval na filmy, protože použil trik z filmu a využil dav lidí k úniku. Na webovou stránku umístil inzerát, ve kterém hledá pracovníky na údržbu silnice. Všichni měli mít na sobě žlutou vestu, respirátor, bezpečnostní brýle a modré tričko. Ti se pak sešli na ulici vedle banky. Zloděj, oblečen stejným způsobem, si počkal na chvíli, kdy bezpečnostní auto přijede k bance a začne vykládat peníze, nastříkal ochrance do obličeje pepřový sprej, vzal peníze a nohy na ramena. Vběhnul za roh, kde už čekal dav pracantů a jednoduše se mezi nimi ztratil. Policie nemohla v davu nikoho najít a zloděj uprchl. Styl jeho úniku je taky velmi humorný, skočil totiž do nedaleké říčky, kde měl připravený nafukovací kruh, na kterém se doplavil až k řece, kam se potok vlévá, kde ho čekali kumpáni na lodi. Nebyla oznámená přesná peněžní hodnota lupu, ale podle informací banky si zloděj přišel na slušné peníze. Podařilo se mu unikat asi měsíc, než ho policie dopadla.

To jsou stále jen krádeže peněz, v roce 1504 se dva velikáni pokusili ukrást řeku. Byl to slavný Niccolò Machiavelli a Leonardo da Vinci. Florencie, které tito velikáni sloužili, byla zrovna ve válce s městem Pisa. Válka trvala mnoho let a jednoho dne dostal Machiavelli nápad, že by mohli ukrást Pise řeku. Zpočátku to nemyslel vážně, ale nápad prezentoval da Vincimu a ten hned začal vymýšlet jak na to. Řeka Argo poskytuje Pise výhodu, a kdyby ji odklonili do Florencie, Pisa by byla na suchu a byla by to pro ni katastrofa. Da Vinci a Machiavelli začali pracovat na projektu, kterému dávali naděje na ukončení války ve prospěch Florencie. Návrh byl přednesen a financování projektu bylo schváleno. Leonardo strávil celé jaro a léto kreslením map, v srpnu 1504 se projekt realizoval. Nastaly problémy s odtěžením země a usměrněním toku vody. Leonardo dokonce naprojektoval rypadlo pro rychlejší těžení země, nikdy ale nebylo postaveno. Výsledek byl katastrofický. Kanály byly příliš mělké a řeka se neřídila novým směrem. Pokoušeli se ještě prohloubit příkopy, ale bouře zničila veškeré naděje. To, co zanechala bouře, Pisané zničili úplně. Tento pokus je brán jako velký neúspěch Leonarda da Vinci. Možná by se i projekt podařil, kdyby měli dostatečné množství prostředků, času a dělníků. Nicméně se už nikdo o nic takového nikdy nepokusil, ovládnout přírodu pomocí techniky a změnit tím průběh války.

Takovýchto šíleností by se daly najít stovky případů, některé byly promyšlené a brilantně provedené, některé vůbec. Jedna parta mužů ukradla diamanty v hodnotě 118 milionů dolarů jednoduchým způsobem, rozmlátili výlohu, naložili auto a odjeli. Kdyby je policie nechytila, mohli mít do konce života vystaráno. Poučení plyne jednoduché, nezkoušejte to. Ve většině případů byli zloději dopadeni a spousta z nich si to teď ve vězení zazlívá.