Boxerský zápas století – půjde o miliardy | EkonTech.cz


Boxerský zápas století – půjde o miliardy

Freetime / sport
17. 3. 2015 - 18:05

Fakt, že sport již dlouhou řadu let není pouze zábava, ale že se jedná o mnohamilionový byznys, pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Přesto boxerský zápas, který se uskuteční 2. května 2015 v americkém Las Vegas, doslova šokoval sportovní veřejnost. Kolik je možné si sportem vydělat?

V duelu se představí, nejen dva pravděpodobně nejlepší boxeři současnosti, ale také dva nejbohatší sportovci posledních let – Američan Floyd „MONEY“ Mayweather (příjmy za rok 2014 - 100 mil. USD) a Filipínec Manny „PAC-MAN“ Pacquiao (příjmy za rok 2014 - 41,8 mil. USD). Ať už zápas o tituly organizací WBO, WBA, WBC a RinG Magazine vyhraje kdokoliv, ani jeden z bojovníků neodejde s prázdnou. Mezi sebe si totiž rozdělí 250 000 000 USD (cca. 6,1 miliard korun) a to v poměru 6:4 ve prospěch Mayweathera.

To ovšem není veškerý příjem, který zápasníci dostanou. Mimo to musíme ještě navíc připočítat peníze od sponzorů a také procenta od televizních společností HBO a SHOWtime, které budou v USA tento zápas promítat ve formátu PPV. PPV nebo-li pay-per-view ve zkratce znamená, že pokud se na zápas chcete podívat v televizi, musíte si ho zaplatit. Odhadovaná cena činí 100 USD a zakoupit by si jej mělo více jak 3 mil. diváků, čímž by byl překonán i dosud platný rekord, který drží zápas Oscara De La Hoyi právě s fenomenálním Američanem (ten si tehdy zaplatilo na 2,4 mil. diváků). Pokud vám přijde sto dolarů za jeden zápas moc, pak věřte, že oproti ceně vstupenek se jedná jen o drobné. Cena vstupenek se totiž bude pohybovat v rozmezí tisíců dolarů. Přesto je jasné, že zápas bude vyprodán a všech 17 000 míst v MGM Grand aréně bude znát svého majitele. Jestli bude možné sledovat tento zápas i na některé české stanici není zatím jisté.

Z hlediska finančního se bude určitě jednat o nejvýnosnější zápas v historii boxu. Když si uvědomíme, že v případě, že by se zápas odboxoval celý (12 kol po 3 minutách) průměrný výdělek Floyda Mayweathera za jednu minutu by činil neuvěřitelných 102 milionů korun. Za jedno kolo by se tedy jednalo o více než 306 milionů. Musíme uznat, že přezdívka „MONEY“ je zvolená správně a zcela ho vystihuje. Abychom nezapomněli na to „hlavní“, na box, tak favoritem zápasu je Mayweather, kterého kromě všech sázkových kanceláří považuje za favorita i většina odborníku. Ovšem podceňovat šampiona sedmi různých váhových kategorií Pacquiaa, rozhodně nemůžeme. Za zmínku jistě stojí i fakt, že kromě boxerského ringu se tento 36 letý borec „pere“ i v poslanecké sněmovně své rodné země, kam byl před čtyřmi lety zvolen, navíc před měsícem měl premiéru film Manny, který pojednává o jeho kariéře. Kdo si nakonec kromě miliard z ringu odnese i skalp svého protivníka se však dozvíme až v květnu.  

 

Autor: Vladislav Veselý