Čechy - země lobbingem a korupcí oplývající | EkonTech.cz


Čechy - země lobbingem a korupcí oplývající

Názor / korupce
9. 12. 2012 - 19:10

Když se zeptáte deseti náhodných obyvatel České republiky na to, co jim nejvíc vadí na politice, osm z nich uvede korupci a propojení politiků s byznysem, neboli lobbing. Každá politická strana má ve svém programu boj s korupcí, každý poslanec se zaklíná, že on je čistý a že s korupcí se musí zatočit. Přesto korupce všude bují a stále nové a nové kauzy nám to dokazují. Tak kde je chyba?

Milión Vám, milión mně…

Jedna obec dostala dotaci na vybudování kanalizační sítě v jedné ulici. Vypsala tendr a očekávala nabídky. V určený den se na obecním úřadě přihlásili dva zájemci. Nejprve šel ke starostovi Ukrajinec, který nabídnul, že tu ulici udělá za 200 000 Kč. No, dobrá nabídka myslel si starosta. Jako další se objevil upravený pán v obleku s kufříkem a nabídl, že celou ulici udělá za dva milióny dvě stě tisíc. Starosta se překvapeně otázal, jak si to představuje. „No milión Vám, milión mně a dvě stě tisíc tomu Ukrajinci.“

Jistě je to anekdota, ale je ten celý příběh pouze vtipem? Není. Kultura přidělovaní veřejných zakázek v české kotlince se až bohužel moc přibližuje výše zmíněnému příběhu. A je to možná překvapující, ale nejvíce šlendriánu panuje hlavně na komunální úrovni, nebo na úrovni krajů.

 

Na státní zakázky se musí jinak

Je to pochopitelné. Na ty nejvyšší patra státních zakázek se musí jinak. Příkladem postupu může být stavba dálnice. Dálniční síť v ČR se rozrůstá a i přes omezení výdajů na dopravu se rozrůstat bude. A vždy to bude miliardový byznys. Ale jak z něho urvat co nejvíc? Největší stavební firmy na to přišly. Zcela nepokrytě se předem dohodly, které úseky jaká firma postaví a pak, když přišlo na lámání chleba a bylo vypsáno výběrové řízení na ten a ten úsek dálnice, šly do něj sice všechny společnosti, ale všichni kromě té vybrané společnosti podaly přemrštěné návrhy a tak zakázku vyhrála dohodnutá firma. No a pak se všichni divíme zvlněné dálnici u Ostravy, nebo rezavému mostu u Lochkova…

Dalším příkladem jak dobře získat velkou zakázku poskytla kdysi věrná dvojice České dráhy a Škoda Plzeň.  Náš největší železniční dopravce vypsal tendr na nákup nových příměstských jednotek takovým způsobem, že bylo jasné, že podmínky může splnit pouze jediná firma. Hádejte, která… Výsledkem tohoto spojení jsou nespolehlivé „Cityelefanty“, kdy je téměř vždy polovina odstavena pro nějakou poruchu v depu.

 

Regiony jsou větší džungle

Státní zakázky to přece jenom není ono. Je to moc na očích veřejnosti a korupce zde dosahuje poměrně vysokých částek. Na to zaplatit mají jen ti největší hráči. Příkladem budiž kauza kolem náměstka MPSV Šišky, který nabízel jako úplatek zmanipulovanou veřejnou zakázku na 100 miliónů korun. A to je opravdu už jiná liga.

V regionu je to lepší. Tady se dají také poměrně lehce rozkrádat veřejné finance a není to tak vidět. Ovšem, když se to přežene, tak se veřejnost dovídá o takových zlořádech, že to nemá obdoby. Jaké jsou způsoby manipulace s penězi nás všech?

 

Losovačka aneb jak Česko proslavit ve světě

Nejen pivem je známá Česká republika ve světě. V roce 2007 ji proslavilo video s natočenou losovačkou v Karlových Varech. O co šlo? Město Karlovy Vary vypsalo soutěž na stavbu nové multifukční sportovní haly. Vítěz měl být vybrán v „transparentním“ losování. Losovatel však tak dlouho šátral v osudí, dokud nenahmátl tu „správnou“ obálku. Čili vítěz byl daný již předem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže označil tento výběr za frašku a celé výběrové řízení bylo označeno jako zmanipulované.

Fajn, vypadá to, že se postupuje podle práva. Aktéři byli určitě odsouzeni za korupci, firma, která vyhrála, dostala tučnou pokutu, výběrové řízení bylo zrušeno. Nenechte se mýlit. Potrestán dosud nikdo nebyl a firma klidně halu postavila, ba dokonce ji karlovarské zastupitelstvo povolilo navýšení rozpočtu. Kocourkov. Mimochodem vítězné konsorcium firem vedla společnost Syner, která je spojována s tolika korupčními skandály, že je možné snad jen v České republice, že dál v klidu funguje. V Liberci by mohli vyprávět.

 

Evropské fondy, studnice k nezaplacení

Další možností jak si bokem vydělat, jsou evropské peníze. Ty u nás proudí do různých oblastí na pomoc rozvoje zaostalejších území. Tyto fondy musí někdo spravovat a přerozdělovat. Ten někdo je člověk. A ten má své kamarády a přátele. A ti mají své firmy, které by rády získaly zakázky. Jaká zvěrstva se mohou při rozdělování evropských peněz provádět dokazuje kauza Regionálního operačního programu Severozápad. Zde se ledy hnuly a šéf tohoto programu Petr Kušnierz dostal 7,5 roku nepodmíněně. Doufejme, že za zvěrstva napáchaná v tomto úřadě budou následovat další potrestaní.

 

Když to vezme do ruky šéf

Nejzajímavější kauzou týkající se korupce byla v posledních měsících určitě takzvaná krabice od bot. To je ukázkový případ, kdy korupční jednání vezme pevně do svých rukou ta nejvyšší osoba. Zde to byl hejtman Středočeského kraje David Rath, který kryl zmanipulované zakázky pro okruh svých přátel. Ti za to inkasovali nemalé provize, jejichž procentní část pak odevzdávali svému nejvyššímu kmotrovi. Ten, jak je známo, si penízky ukrýval v podlaze svého domu.

Na této kauze je vidět i jiný fenomén. Totiž ovlivnění obyčejných lidí. David Rath, jak je všeobecně známo, silně protěžoval městečko Hostivice, kde bydlel. V tomto městě ho mají téměř všichni rádi. Je jedno, že je to vlastně prachsprostý zločinec. Za peníze celého kraje v Hostivicích vybudoval gymnázium, a kdyby za ním nezaklapl katr věznice na Pankráci, určitě by se nevelká obec nedaleko Prahy pyšnila i Středočeskou univerzitou.

 

Zlepšení jsou vidět

Nakonec dobré zprávy. Pomalinku se situace zlepšuje. Začínají se prošetřovat dříve nemyslitelné případy uplácení a šlendriánu ve veřejných zakázkách a padají i první rozsudky. Doufejme, že nastolený kurz bude pokračovat a Česká republika se v žebříčku míry korupce posune z míst mezi Mosambikem a Keňou do vyšších pater.