Centrální bankéři se chovají jako hazardní hráči v kasinu | EkonTech.cz


Centrální bankéři se chovají jako hazardní hráči v kasinu

Ekonom
11. 2. 2017 - 9:08

Současné kroky centrálních bankéřů jsou často kritizovány. Mezi hlasité kritiky patří i známý investor Bill Gross, který centrální bankéře přirovnal k hazardním hráčům v kasinech používající strategii Martingale.

 

Podle Grosse se centrální bankéři jednoduše snaží rozhýbat ekonomiku zdvojnásobováním sázek. Jak však každý poučený hazardní hráč ví, Martingale v realitě nefunguje.

Hazardní hráč a nejznámější dluhopisový investor v jedné osobě

Bill Gross je jedním z nejznámějších investorů na světě. Je představitelem konzervativního stylu investování do dluhopisů. Proto není překvapivé, že se svými výroky často do centrálních bankéřů strefuje. Uvolněná měnová politika, která drží úrokové sazby na nule (či dokonce pod), totiž jeho strategii momentálně znemožňuje.

O Grossovi je však známo, že konzervativním investorem nebyl vždy. Má za sebou minulost i v hazardním byznysu. V mládí  strávil nějaký čas v Las Vegas při obírání tamních slavných kasin. Dařilo se mu to díky slavnému způsobu počítání karet při hře Black Jack. Z jeho mladistvých let mu zůstalo mnoho starých přátel, kteří podle Grossových slov stále věří ve spoustu modifikovaných strategií vycházejících z Martingale. Právě odtud pochází Grossovo srovnání expanzivní měnové politiky centrálních bankéřů právě s touto strategií.

Centrální bankéři vsází na Martingale

Centrální bankéři ve vyspělém světě již osm let bojují s nízkou ekonomickou aktivitou a hrozbou deflační spirály způsobené alternativně uvolněnou měnovou politikou. Podle Grosse již zacházejí tak daleko, že snad i oni sami uvěřili ve známou hazardní strategii. Neustálé uvolňování měnové politiky, i přes jeho nevalný dopad na reálnou ekonomiku, přirovnává právě ke zdvojnásobování sázky. Přitom připomíná slova guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho o tom, že ECB udělá cokoli, co bude potřeba pro dosažení inflačního cíle. Kritika ze strany Grosse neminula ani japonskou centrální banku, která neskrývá, že bude držet úrokové sazby desetiletých dluhopisů u nuly, dokud nedosáhne dvouprocentního inflačního cíle.

Podle Grosse je situace s centrálními bankami dokonce horší než u hazardních hráčů v kasinu. Centrální banky totiž mají teoreticky k dispozici neomezené množství finančních prostředků. A toho náležitě využívají. Od Velké hospodářské krize ve 30. letech nafoukly své rozvahy o 15 bilionů dolarů.  

V čem vězí rizika pro světovou ekonomiku

Bezprecedentně uvolněná měnová politika je podle Grosse nebezpečná pro světové hospodářství. Dluhopisový guru tvrdí, že vede k destrukci modelů podporujících úspory a investice. To má za následek pokles kapitálu místo jeho vytváření.

Bill Gross v dopise svým akcionářům píše, že centrální banky vytvořily kasino, které investory tlačí do Sophiiny volby. Buď se investoři rozhodnou na trzích působit a prát se o každý sebemenší výnos jako psi o potravu, nebo se z trhů stáhnou. A Grossova predikce ohledně budoucnosti je značně pesimistická. Pokud centrální banky nepřestanou s nulovými či negativními sazbami, ztratí investoři s nulovými výnosy trpělivost a začnou hledat zhodnocení jinde. Rodák z Kalifornie se netají svojí vírou ve zlato, které podle něho může být v dnešních časech příležitostí.

Strategie Martingale: Zdvojnásob a (ne)vyhraj

Martingale se nejčastěji používá v ruletě při sázkách na barvu. Princip hry spočívá ve zdvojnásobování vkladu na stejnou sázku po každém prohraném kole. V případě výhry hráč dostává své prostředky zpět i s původní vsazenou částkou navíc. Poté může opět začít sázet nižší sázku a v případě prohry ji zdvojnásobovat.

Má to však jeden háček. Aby strategie v realitě fungovala, musel by hráč disponovat neomezeným množstvím peněz. Exponenciální nárůst vkladů totiž sázejícího může velice rychle dovést k bankrotu. V realitě navíc hráče omezují i maximální částky, které kasina dovolují vsadit.