Česká biotechnologie umožňuje efektivně zpracovat použitý fritovací olej | EkonTech.cz


Česká biotechnologie umožňuje efektivně zpracovat použitý fritovací olej

Technik
6. 4. 2017 - 19:57

Česká společnost Nafigate dosáhla výjimečného úspěchu na největším čínském veletrhu v Šen-čenu. Odnesla si cenu za technologický proces Hydal, který umožňuje vyrábět biopolymer PHA z jinak obtížně využitelného fritovacího oleje. Technologie byla vyvinuta na brněnském Vysokém učení technickém týmem výzkumníků pod vedením profesorky Ivany Márové.

Technologie využívá k výrobě plastů procesu fermentace, při které bakterie ukládají PHA jako zásobárny energie ve formě zrnek v jejich cytoplazmě. Při dostatečném množství polymeru v tělech bakterií se látka izoluje a vyčistí. Proces trvá tři dny, ze stolitrového reaktoru lze během nich vyrobit až tři kilogramy polymeru. Zdrojem jejich výživy se stal právě fritovací olej, který lze jinak využít ekologickou cestou velmi těžko.

Plasty šetrné k přírodě

Celá výroba je šetrná k životnímu prostředí. Vzniklý polymer navíc může zdárně konkurovat jiným plastům podobného chemického složení, k jejichž výrobě se však používají fosilní paliva. Svými mechanickými vlastnostmi se podobá polypropylenu. Vzniklé polyhydroxyalkanoáty (zkráceně PHA) se ale na rozdíl od něj v přírodě rozkládají a nezpůsobují tak v organismech žádné nežádoucí reakce.

PHA pak lze tvarovat do různých plošných tvarů, nabízí se proto jejich využití například pro výrobu tenkých obalových fólií nebo nanovláken. V praxi by se mohly uplatnit i jako snadno recyklovatelný materiál, který by sloužil zemědělcům k zakrytí obdělávaných pozemků. Taková fólie by se mohla na zemědělské ploše rozložit zhruba do 180 dnů a navíc by byla díky takové recyklaci půda obohacena o potřebnou dávku kompostu.

Použití technologie v praxi

Velkou výhodou nové technologie je cena konečného produktu. Právě její výše totiž brání v aplikaci většiny biotechnologií na úkor využití mnohonásobně levnějších syntetických produktů. Uplatnění technologie Hydal v praxi již existuje, česká společnost totiž ve spolupráci se svým čínským partnerem otevřela v městské prefektuře Su-čou první podnik, kde se bude fritovací olej tímto způsobem měnit v plast.

Investice představuje další podporu výroby ekologicky šetrných materiálů v Říši středu, jejíž vláda si čím dál více uvědomuje potřebu chránit životní prostředí, jehož stav je zejména ve východních milionových metropolích velice špatný. Právě miliardovými investicemi do nových zahraničních technologií se situace může v budoucnu změnit k lepšímu.

Věhlas čínského veletrhu

Veletrh China Hi-Tech Fair se koná každoročně v listopadu již od roku 1999 v desetimilionové metropoli přezdívané jihočínské Silicon Valley. Loni zde vystavovalo své produkty na patnácti čtverečních kilometrech třicet sedm států světa. Veletrh neztrácí oblibu také u široké veřejnosti. Letos si vstupenku zakoupilo 589 tisíc návštěvníků – pro srovnání zhruba sedmkrát více než na hojně navštěvovaném strojírenském veletrhu v Brně. České firmy představovaly své novinky v rámci mezinárodního pavilonu s názvem „One Belt, One Road“. Největší pozornost přitáhl vůz Škoda Superb. Většina návštěvníků nepohrdla ani českým pivem.  Technologie společnosti Nafigate obdržela cenu TOP 10 produktů jako jediný výrobek nečínského původu.

Další ocenění unikátního postupu

Technologie ovšem sbírá ocenění již delší dobu. V roce 2015 ohodnotila český vynález mezinárodní agentura Frost&Sullivan jako nejlepší technologickou inovaci. Ve vědecké i komerční sféře se ocenění přezdívá zelený Oscar, což bez nadsázky deklaruje význam získaného primátu. O ocenění technologické novinky tehdy hlasovalo 14 tisíc expertů, kteří zhodnotili její pozitivní přínos a širokou uplatnitelnost.

 

O technologii s Lenkou Mynářovou, ředitelkou marketingu společnosti Nafigate:

Čím se liší Vaše technologie od těch ostatních?

Biotechnologie Hydal je jedna z mála českých technologií, které mají reálný potenciál prosadit se na světovém trhu. Reaguje na tři „megatrendy“ současnosti: Cirkulární ekonomiku, Zero Waste Management a potřebu zcela nových vyspělých materiálů. Hydal tyto trendy naplňuje - vyrábí z odpadu, který už byl jednou použit, a produkuje biopolymer nezbytně nutný pro výrobu bioplastů. Hydal je tzv. game changing technologie.

Je snadné dosáhnout úspěchu světového formátu i v českém prostředí?

Podle expertů stojí uvedení podobného typu technologie na světový trh 1 miliardu USD a celý proces trvá cca 10 let. My jsme měli k dispozici zlomek této částky, ale měli jsme obrovské štěstí na týmy výzkumníků - z VUT, kde biotechnologie byla vynalezena, z Mikrobiologického ústavu v Praze, z VUCHT na Slovensku. Bez těchto excelentních lidí, kteří s námi celé roky pracují, bychom nikdy úspěchu nedosáhli.

Jaké plány máte s uplatněním Vaší technologie v budoucnu?

Čína je pouze jedno z teritorií - v květnu chceme otevřít americký trh a uvidíme, jak se situace bude vyvíjet v Evropě. Použitého fritovacího oleje je zde dostatek, ale EU stále podporuje výrobu biodieselu z oleje, od čehož zbytek světa již upustil.