Česko královstvím IT | EkonTech.cz


Česko královstvím IT

Technik / IT / byznys
18. 12. 2014 - 15:13

České IT společnosti ve světě dominují a v mnoha odvětvích porážejí i americké giganty jakými jsou Microsoft nebo Symantec Corporation. Mezi ty nejúspěšnější se řadí české antivirové společnosti, softwarová firma Sonet zajišťující chod platebních terminálů i na ostrově Mauricius, společnost Webnode, díky které si zvládne vytvořit své profesionálně vypadající webové stránky i úplný laik, nebo EmbedIT podporující celou skupinu PPF.

Pokud se podíváme na trend, který udává vývojářům softwaru světový trh, je již zcela evidentně v režii chytrých telefonů. Za rok 2014 se počítá, že budou tvořit kolem 55% světového trhu s osobními počítači, tablety a mobilními telefony. To znamená přibližně 1,3 miliardy prodaných chytrých telefonů a podle prognózy společnosti Gartner bude tento růst nadále pokračovat. Tomuto prostředí se tak začaly přizpůsobovat i dvě nejznámější české antivirové společnosti AVAST Software a AVG Technologies (v případě AVG původem české, dnes se již jedná o americký podnik). Dle reportu z 5. listopadu za třetí čtvrtletí tohoto roku čítá počet uživatelů AVG kolem 188 milionů a 90 milionů jich užívá software společnosti na svých chytrých telefonech. Zisk pak za toto období mírně přesáhl 18 milionů dolarů. Produkty konkurenční brněnské společnosti Avast pak používá na 220 milionů uživatelů (Češi tvoří 1%) a v září letošního roku dosáhla její aplikace určená na ochranu smartphonů 100 milionů stáhnutí, což ji učinilo nejrychleji stahovanou bezpečnostní aplikací v historii. Od toho se odvíjí i poptávka po pracovní síle. „Dlouhodobě se mluví o poklesu uživatelů PC a naopak o přechodu uživatelů na tablety a Androidy. V současné době je tedy největší poptávka po vývojářích mobilních aplikací, ale stále se i docela dost hledají JAVA programátoři,“ říká personální ředitelka společnosti Avast Software Kamila Štěpánková.

Akvizice cestou k růstu

Obě společnosti se pak odhodlaly k akvizicím firem, které jim následně mají pomoci k dosažení dalšího růstu na trhu chytrých mobilů. Dle aktuálních statistik se tak skutečně daří.  Avast tento rok provedl akvizici firmy Inmite specializující se na vývoj mobilních aplikací. „S Inmitem získáváme skvěle sehraný tým výborných mobilních vývojářů. Tato akvizice nám pomůže s urychlením růstu v mobilní oblasti a rozšířením kapacit napříč mobilními platformami," řekl Vincent Steckler, generální ředitel společnosti Avast. Společnost Inmite patří k jedničce na českém trhu ve vývoji aplikací pro mobilní zařízení.  Od roku 2008 vytvořili její vývojáři přes 150 aplikací a několik pilotních projektů pro Google Glass, chytré hodinky a zařízení řadící se do světa internetu věcí. K podobné strategii se rozhodla i společnost AVG, která tak na podzim letošního roku koupila americkou firmu Location Labs za celkem 220 milionů dolarů. Pro společnost byla tato akvizice důležitá už jen pro to, že se jí v poslední době propadaly tržby i zisky, načež reagovaly poklesem i akcie. Tah to byl zjevně dobrý, neboť akcie společnosti začaly opět růst. V současné chvíli se cena akcií pohybuje mírně pod 20 dolary za kus.

Terminály v Indickém oceánu

S tím, jak se zvyšuje poptávka po bezobslužných terminálech, rostou zisky i další české společnosti SONET, s.r.o. Firma působí na trhu již od roku 1991 a zabývá se právě vývojem a poskytováním služeb v oblasti platebních technologií. Mimo softwaru pro platební terminály společnost poskytuje například aplikace pro dobíjení kreditů mobilních telefonů či Cashback. S terminály, kterým poskytuje software, se můžeme setkat nejen v Čechách, ale i v Maďarsku nebo na ostrově v Indickém oceánu Mauriciu. Další úspěšnou českou společností je bezesporu Webnode, kde se v kancelářích mluví 25 světovými jazyky. Firma umožňuje opravdu každému, aby si vytvořil profesionálně vypadající webové stránky, respektive si je „naklikal“. V současné době má Webnode na světě přes 15 000 000 uživatelů. Analytická společnost Gartner ve své aktuální zprávě o IT zveřejnila prognózu, že by se ve střední Evropě mohly investice do ochrany proti únikům dat během čtyř let zvýšit až o 59%. Jde tak o dobrou zprávu pro další českou firmu Safetica Technologies, která se specializuje právě na softwarovou ochranu proti selhání lidského faktoru. Před tím si můžeme představit jak zlé úmysly, tak škody z nedbalosti. Jde o vůbec první software na světě pro komplexní ochranu společností před lidskými chybami. Společnost působí na 5 kontinentech a 50 zemích světa.

Kariérní sen

Jsou zkrátka IT firmy, které talenty táhnou. Vedle profláklých jmen, jako je již zmíněný Avast, jsou tu i další, běžným smrtelníkům možná méně známé kariérní cíle. Uveďme si zajímavý příklad - společnost EmbedIT je ryze českou firmou, součástí Home Credit Group. Jak se píše na jejích oficiálních stránkách o samotném vzniku; IT oddělení Home Creditu bylo zkrátka tak velké, že si zasloužilo své vlastní jméno. EmbedIT poskytuje podporu celé skupině PPF. Společností vyvinuté aplikace slouží více než 36 milionům zákazníků v 10 zemích světa včetně velkých trhů, jimiž jsou Rusko, Čína a od roku 2012 i Indie.  V současnosti čítá společnost přes 650 zaměstnanců, kteří pracují v Praze, Brně a Ostravě. EmbedIT patří mezi nejatraktivnější IT zaměstnavatele nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě. I přesto ale není snadné zajistit dostatek kvalitních IT odborníků: konkurence na českém trhu je veliká, přicházejí sem další a další zahraniční firmy a i ony mají nároky na vysoce kvalifikované IT lidi,“ uvedl  Khalid Husseini, chief information officer společnosti EmbedIT. České školství podle něj takové odborníky vychovává, i když prostor pro zlepšení by se ještě našel. „Studentům chybí hlubší znalosti v jednom nebo dvou oborech, proto jejich zaražení do práce někdy trvá déle. Smysluplným řešením by bylo zadávat studentům komplexnější seminární práce, aby už v průběhu studia museli mnohem více projevit iniciativu, badatelství, aby sami řešili nejasné problémy,“ dodává a studentům z vlastní zkušenosti radí: „Business je netrpělivý a my budeme muset vyvíjet čím dál tím více systémů, které si bude moct upravovat „sám“, bez nás ajťáků. Podle mě je pro budoucího ajťáka nejdůležitější způsob myšlení, proto bych mu doporučil studovat obory jako třeba matematika, aby měl schopnost algoritmizovat, vymýšlet netradiční řešení. Pokud jde o „ryzí“ IT obory, zaměřil bych se na vývoj systému a na bezpečnost, jejíž význam dále poroste."