ČeSU vrací úder studentské mafii | EkonTech.cz


ČeSU vrací úder studentské mafii

Z vejšky
27. 4. 2015 - 18:15

Redakce časopisu EkonTech.cz dlouhodobě sleduje útoky na Českou studentskou unii (ČeSU) a její členy. Našim čtenářům přinášíme investigativní reportáž o tom, jak se situace vyvíjí. Z důvodu obav redaktorů před členy studentské mafie záměrně neuvádíme jména zúčastněných. Tato mafie veřejně hlásá, že jsou naše články pod drobnohledem.

Vznik tzv. studentské mafie

Jsou tomu dva roky, kdy „normální komerční eseróčko“ a lidi okolo něj vytvořili dohromady hanlivé stránky o České studentské unii. Tito lidé chodili do firem, k zaměstnavatelům členů ČeSU, navštěvovali zástupce vysokých škol a představitele studentských organizací a přede všemi členy ČeSU pomlouvali velmi hrubým způsobem. Této skupině se ve studentském prostředí začalo říkat studentská mafie, i když tito lidé již studenty zpravidla dávnou nejsou.

Způsoby odstraňování živých štítů

Studenti vysokých škol, členové ČeSU, byli a jsou označováni za živé štíty, které tato studentská mafie odstraňuje. A tato tvrzení říkají veřejně. Některé živé štíty odstranila internetovou šikanou (tzv. kyberšikanou) na sociálních sítích, některé pomluvami u svých vyučujících a zaměstnavatelů. Kdo z členů ČeSU měl hroší kůži, ten byl vylákán na „obchodní schůzku“, kde studentská mafie na členy ČeSU křičela a vyhrožovala jim. Tito lidé zpravidla ČeSU opouštěli s tím, že takový nátlak nejsou schopni zvládnout. Minimálně V jednom případě studentská mafie přistoupila k vyhrožování fyzickým násilím a v minimálně jednom případě sáhla i k fyzickému násilí a jeho medializaci na sociální síti.

Likvidace a poškozování dobré pověsti

V rámci odstraňování živých štítů „zlikvidovala“ studentská mafie podobným způsobem několik studentských organizací a projektů. A nejen studentských. Poškozená jsou i dobrá jména vysokých škol, které jsou klíčové pro byznys studentské mafie. Evropskou ostudu tato mafie způsobila jedné vysoké škole z Libereckého kraje, kdy při vyhlášení nejmenované soutěže naprosto pořadatelsky nezvládla chování lidí. Celosvětovou ostudu pak způsobila jedné vysoké škole s ekonomickým zaměřením z Prahy, která v názvu akce měla svoji zkratku. České i zahraniční stránky pak o této akci hovořily jako o pornocastingu či akci s hanlivým názvem „kurva“ při interpretaci názvu této akce.

ČeSU byla na dně, ale nyní vrací úder

ČeSU dlouho nevěděla, jak si se studentskou mafií poradit a nechala si útoky na své členy líbit. Ostatně kdo ze studentů se s něčím podobným setkal, že? Na úplném dně ČeSU oslovila s žádostí o pomoc Policii ČR a státní zastupitelství a podala řadu trestních oznámení. Zároveň dle informací naší redakce byla podána minimálně jedna žaloba na členy studentské mafie na ochranu osobnosti a současně již běží další soudní spor, ve kterém také figuruje studentská mafie.

Ba co víc - trestní oznámení podávají i zaměstnanci firem, ve kterých studentská mafie „odstraňovala“ živé štíty.

Dle informací redakce našeho časopisu celý případ nyní řeší kriminální Policie ČR. Ta údajně již několika členům studentské mafie adresovala dopis o zahájení trestního řízení. V takovém případě se již jedná o poměrně významný krok kriminalistů, kteří ve fázi prověřování pravděpodobně shledali jednání studentské mafie jako protizákonné.

Reakce studentské mafie – pochopení, že jde do tuhého

To, že studentská mafie pochopila, že zašla s brutalitou svých aktivit příliš daleko, je patrné ze sociálních sítí. Dříve nebylo dne, kdy by nebyl nějaký útok na nějakého člena ČeSU na sociálních sítích. Dne, kdy by nebyly šikanózní kampaně na internetu a sociálních sítích nebo návštěvy ve firmách.  

Nyní lidé ve studentské mafii likvidují stopy, aby jich kriminální policie našla co nejméně, například trpí ztrátou paměti (např. když je požadováno jejich vyjádření) nebo mažou své historické příspěvky na sociálních sítích. Ano, logická reakce.

Rozložení a následný konec studentské mafie v ČR? Aneb na koho to všechno hodit...

Bohužel, všechny aktivity studentské mafie byly členy ČeSU řádně zdokumentovány a přiloženy jako důkaz k trestním oznámením. To si uvědomují i mafiánští šéfové a prý hledají, jak z celého případu vyjít s minimální úhonou. Podle našich informací si najali drahé právníky, kteří jim radí, jak potopit některého ze svých současných spolupracovníků – pěšáků...

Vše je zatím otevřené a naše redakce bude celou kauzu dále sledovat a vás, naše čtenáře, informovat.