Co si myslí mladí Češi? Bude hůř! | EkonTech.cz


Co si myslí mladí Češi? Bude hůř!

Názor
20. 6. 2013 - 17:24

Jak vidí mladí start svého pracovního života a svoji budoucnost? Převládá v jejich myšlení více optimismus nebo pesimismus? Jak jsou na tom ženy ve srovnání s muži? Jaké mají priority a čím jsou ovlivněni? Všechny tyto otázky zodpověděl doposud největší průzkum svého druhu zrealizovaný agenturou Penn Schoen Berland.

Zatím nejrozsáhlejší průzkum generace Y zjišťoval na vzorku více než 12 tisíc lidí z 27 zemí světa, jak se mladá generace ve věku 18 – 30 let dívá na svoji budoucnost, jak se na ni připravuje a co si myslí o nových technologiích. Studie proběhla i v ČR, kde se jí účastnilo 500 mladých Čechů.

Cílem realizace této studie bylo podle Dany Dvořákové, ředitelky korporátní komunikace společnosti Telefónica, která si projekt spolu s Financial Times zadala „lépe poznat, jak se mladá generace dívá na současný svět, jak smýšlí, co z hlediska své budoucnosti vnímá za nejdůležitější a co ji motivuje“.

Přechod ze školy do praxe je náročný

Z průzkumu vyplynulo, že 80% mladých v ČR vnímá přechod ze školy do práce jako obtížný. Ve srovnání se světem je to o 17% víc. „Jde o téma, kterým by se měly zabývat jak firmy, tak i celá společnost. Byla by škoda, kdyby se potenciál mladých lidí plně nevyužil nebo kdyby byli demotivováni jenom tím, že nenajdou tu správnou příležitost. Často stačí pouze dobrá rada nebo impuls,“ okomentovala výsledek Dana Dvořáková.  Ženy byly ještě o trochu pesimističtější, stejně jako ve většině dalších odpovědí. Podle sociologů je to dáno především tím, že ženy přirozeně více vnímají nebezpečí.

Spokojenost převládá

S pesimismem to není tak horké, jak by se mohlo zdát. Studie totiž také ukázala, že 78% mladých je spokojeno se svým životem. Kdyby dostali možnost si zvolit, zda být bohatými, úspěšnými, známými, nebo šťastnými, volila by drtivá většina štěstí. Teď je jen otázkou, kdo jak vnímá pojem štěstí. Někdo si pod tímto slovem totiž může představit slávu, bohatství, úspěchy, ale i všechno dohromady nebo úplně něco jiného. Nejvíce ovlivněni jsou pak mladí svojí rodinou a školou. Rodině dají dokonce téměř 2/3 z nich přednost před čímkoliv jiným.

Vyhlídky jsou špatné

Myslíte si, že budete muset pracovat až do konce svého života? 61% mladých lidí u nás ano. Oproti celosvětovým 39 procentům se nedá říci, že bychom věřili v lepší zítřky. Zajímavé také je, že 72% lidí vidí příležitost v ČR podnikat, ale pouze polovina z nich považuje za důležité být podnikatelem. Ve světě je to mnohem více, a to 55% všech mladých.

V zahraničí jsou předvídavější

V otázce, který studijní obor zajistí generaci Y úspěšnou budoucnost, se umístily první cizí jazyky a za nimi potom srovnatelně technologie a ekonomie. Ve světě se na první příčce jasně umístila technologie. Že by si v zahraničí více uvědomovali její důležitost? To pro nás zavání velkou konkurenční nevýhodou. Výsledek přitom značně ovlivnily ženy, které technologii nekladou velkou váhu.

Více informací naleznete zde: http://survey.telefonica.com/