Daně nebo audit? Záleží na vás… | EkonTech.cz


Daně nebo audit? Záleží na vás…

Ekonom / Big 4 / deloitte
6. 4. 2016 - 20:42

Deloitte každý rok nabírá okolo stovky studentů a absolventů do daní a auditu. Stačí si jen vybrat, co vám víc sedí. Více o práci auditora, daňaře i přijímacím řízení vám řeknou zaměstnanci Deloitte.

Jsme Deloitte. A děláme audit. Tečka.

O čem je audit? Auditor je takový finanční detektiv. Pracuje v terénu, tedy v samotném zázemí klienta, za kterým často cestuje a kterých potká za rok opravdu hodně. Pokaždé začíná detailním zkoumáním obchodních aktivit klienta. Je třeba do daného podnikání proniknout co nejhlouběji. Jen tak lze poskytnout kvalitní posouzení finančního stavu dané společnosti, které se od auditorů z Deloitte očekává. Poté se pomocí různých testů zkoumají rizikové oblasti aktivit firmy a výsledky se srovnávají s údaji z účetní uzávěrky. Nakonec je vydán výrok auditora a zpráva pro vedení a vlastníky firmy, která upozorňuje nejen na případná rizika v činnosti společnosti, ale i na různé náměty a příležitosti pro zlepšení byznysu.

4 otázky pro Davida Batala, Partnera v oddělení auditorských služeb:

Davide, co Tě motivuje každý den vstát a jít do práce? 

Přestože jsem v Deloitte už 16 let, mám pocit, že dělám několik kariér najednou. Každé ráno přemýšlíte, jestli budete ten den víc účetním odborníkem, vyjednavačem nebo obchodníkem. Nebo specialistou na HR, PR a marketing? Nejspíš všechny tyto role za den vystřídáte. A tahle různorodost mě na naší práci hodně baví.

Co pro Tebe znamená Deloitte? 

Deloitte pro mě představují hlavně lidé – profesionálové, odborníci, ale také osobnosti a kamarádi. Lidé, se kterými rádi spolupracujete, na které se můžete spolehnout a kteří vás inspirují k tomu, abyste dokázali víc. Lidé kolem vás jsou podle mě jedním z hlavních faktorů vašeho úspěchu a radosti v práci.  

Proč si myslíš, že jsou mladí lidé v týmu důležití?
 

Do naší společnosti přichází každý rok několik desítek absolventů a studentů vysokých škol. A je to velice příjemné. Úspěch každé firmy hodně závisí na její flexibilitě. Proto je strašně důležité být s mladou generací v kontaktu, umět ji dobře začlenit do týmu, využít jejích nápadů a nového pohledu na věc a zároveň jí pomoci růst, získávat zkušenosti a budovat kariéru.

Co rád děláš ve volném čase?
 

Naše práce je hodně náročná, a proto je potřeba se naučit relaxovat. V autě poslouchám audioknihy, abych přišel na jiné myšlenky už cestou z práce. V posledním roce také pracuji na svojí váze, takže si zajdu pravidelně zacvičit nebo zaběhat. A samozřejmě se snažím volný čas trávit co nejvíce s manželkou.

 

Jsme Deloitte. A děláme daně. Tečka

O čem jsou daně? V daňovém poradenství má každý daňař svoji oblast, na kterou se soustředí a je v ní expertem. Na začátku musíme co nejlépe prozkoumat a pochopit podnikání klienta, bez toho se těžko radí. Až poté pomáháme klientovi řešit provozní i strategické daňové otázky. Jako finanční nebo mzdový/á účetní se v Deloitte ale také neztratíte. Máme tým, který kompletně outsourcuje účetnictví klienta. V poslední době rovněž čím dál častěji vytváříme vlastní softwarové nástroje, abychom zvládali danou agendu lépe a efektivněji. Těší nás pocit, že naše klienty zbavujeme nutnosti řešit složité problémy. Daňové a účetní zákony jsou tak komplikované, že si často připadáme jako řešitelé rébusů.

3 otázky pro Petru Chytilovou, Senior konzultantku:

Petro, co je hlavní náplní Tvojí práce?
 

Našim klientům pomáhám získávat peníze z evropských či národních fondů nebo jim ukazuji, jak zmenšit daňový základ o náklady na výzkumné a vývojové činnosti.

Co Tě na Tvé práci nejvíce baví?
 

Na mé práci mě baví každodenní komunikace s klienty, poznávání cizích krajů a továren našich klientů. Na vlastní oči jsem například viděla vyrábět korby na nákladní auta. Produkty našich klientů vidím neustále kolem sebe – a každý je zná.

Co budeš muset dělat pro svůj další kariérní růst?
 

Abych se dostala na pozici manažera, budu muset ještě hodně zapracovat na rozšiřování odborných znalostí, budování klientského portfolia a rozvíjení nejen sama sebe, ale i kolegů kolem mě. Líbí se mi, že mám kariéru ve svých rukou.

Jak se k nám dostat?
 

Každý uchazeč nejdříve musí projít logicko-analytickými testy a testy z angličtiny a po jejich úspěšném zvládnutí jsou uchazeči ještě ten samý den pozváni na pohovor s HR. Dalším kolem je assessment centrum, kde kandidáty čekají jak skupinové, tak individuální úkoly. AC je maximálně pro devět kandidátů a tak na něm panuje příjemná atmosféra. V závěru výběrového řízení úspěšné kandidáty čeká pohovor s partnerem daného oddělení.

Rady k pohovoru:
 

Možná se to zdá jako samozřejmost, ale na pohovor přijďte slušně oblečeni a včas. Nepodceňujte sílu nonverbální komunikace a nemluvte příliš potichu. Jistá dávka nervozity je samozřejmostí, znamená to, že vám o pozici opravdu jde, ale nenechte se ovlivnit natolik, abyste ze sebe nebyli schopni vydat ani hlásku. Zjistěte si co možná nejvíce informací o firmě a o pozici, na kterou se hlásíte. Není nic horšího, než když kandidát neví, na jakou pozici se vlastně přihlásil. Na závěr si připravte pár otázek, na které se chcete zeptat, ukazujete tím, že máte o pozici opravdu zájem.

Jaké máte další možnosti?
 

Se studenty se snažíme být ve velmi častém kontaktu. Účastníme se různých studentských akcí a veletrhů, spolupracujeme se školami a studentskými organizacemi a vymýšlíme workshopy pro studenty, které by jim mohly pomoci v jejich budoucí kariéře. Minulý měsíc jsme například uspořádali workshop Assessment centrum nanečisto, kde si studenti mohli vyzkoušet AC bez stresu a být tak lépe připraveni na to, jak bude vše probíhat v reálu. V blízké době plánujeme uspořádat podobnou akci, tak sledujte náš FB.Pravidelně pořádáme i odborné přednášky, na kterých se dozvíte mnoho věcí z praxe, které se vám budou hodit.Atmosféru, která panuje u nás ve firmě, na studenty přenášíme nejen na akcích, které pořádáme, ale snažili jsme se ji zachytit i na našich nových stránkách pro studenty a absolventy – www.jsmedeloitte.cz. Dozvíte se zde nejen vše o otevřených pozicích, plánovaných akcích a našich jednotlivých odděleních, ale můžete si i přečíst postřehy našich kolegů.

OPEN HOUSE

Chceš vědět, jak vypadá práce v auditorsko-poradenské společnosti a zajímá Tě, co můžeme nabídnout studentům a absolventům VŠ? Zašli nám životopis na recruitmentCZ@deloitteCE.com a přijď za námi na kávu do Karlína  :-). Povíme Ti více o tom, co děláme a probereme i možnosti Tvého uplatnění.

Kde: V Nile House, Karolinská 654/2, Praha 8

Kdy: 9. května 2016 od 14 do 17 hodin

Pro více informací sleduj náš Facebook www.facebook.com/deloitte.cz a kariérní stránky www.jsmedeloitte.cz.