Data firmy Cambridge Analytica mohou být dále prodávána | EkonTech.cz


Data firmy Cambridge Analytica mohou být dále prodávána

Názor
13. 6. 2018 - 10:23

Osud dat 87 milionů uživatelů Facebooku je nejasný. Cambridge Analytica se podle všeho nelegálním způsobem dostala k osobním datům o milionech uživatelů Facebooku, která potom dále používala. Jaký bude další postup?

Cambridge Analytica je v současnosti velmi sledovaná kauza. Má se dokonce za to, že mohla mít reálný vliv například na výsledek amerických prezidentských voleb. Poté, co se celá aféra provalila, je firma v bankrotu. A to může být pro uživatele Facebooku problém. „Uživatelská data mohou být rozprodána,” řekl právník Jim Vincequerra, který se na danou oblast specializuje. „V amerických zákonech je na to dokonce samostatný odstavec, který danou věc umožňuje,” dodává. Firma ovšem říká, že žádnými daty už nedisponuje. Pokud ale ano, mohou být považována za cenný majetek. Dostane ho ten, který nabídne nejvyšší cenu v případné aukci.  

Jenže něco takového se vlastně ani nemusí stát. To proto, že vysocí představitele firmy dost možná data převedou do nově vznikajícího subjektu. Ten se jmenuje Emerdata a vše naznačuje tomu, že půjde o stejný projekt, jako je Cambridge Analytica. „Myslím, že by získaná data měli ihned odstranit,” říká marketingový analytik Jeff Pollard. „Už víme, že větší část dat získali bez povolení a porušením zákazů. Sice řekli, že většinu z nich odstranili, ale není tomu tak,” komentuje kauzu Pollard.

Ať už řízený bankrot firmy skončí jakkoliv, je už nyní poměrně jisté, že nastaví zcela nový precedens. V podobných případech se totiž v USA stanoví ombudsman, jehož povinností je zajistit práva zákazníků. Měl by se třeba starat o to, aby nikdo neporušil zásady ochrany dat. Cambridge Analytica ale pracovala s daty lidí, od kterých neměla žádný souhlas s jejich zpracováním a zároveň tito lidé neměli s firmou žádnou dohodu. Proto se čeká, jak se v případě bankrotu soud zachová. „Nemyslím si, že se soudci dosud setkali s něčím podobným. Podobně zajímavý případ bankrotu jsme tu v této éře ještě neměli, ” komentuje Vincequerra.

Foto: Pixabay