Designové koncepty se ve ŠKODA AUTO řeší s několikaletým předstihem | EkonTech.cz


Designové koncepty se ve ŠKODA AUTO řeší s několikaletým předstihem

Technik
31. 10. 2017 - 10:42

Technický vývoj ve světově známé automobilce ŠKODA AUTO. Místo s přísnými bezpečnostními pravidly, kde se rodí první nápady a vznikají vozy, které budeme potkávat na silnicích třeba až za několik let. Škodováčtí vývojáři spolupracují i s celou řadou talentovaných studentů. Více nám prozradí Pavel Urválek, vedoucí Technického dimenzování a doprovodu designu.

Foto vozu: Design a funkce jsou dokonale sladěny – také Kodiaq prošel vývojovým procesem Pavlova týmu

Pavle, už při studiu na ČVUT jste spolupracoval se ŠKODA AUTO, kde jste také zahájil svou kariéru. Co je náplní práce vedoucího týmu, který má na starost koncepční dimenzování, doprovod designu a inovace?

Řídím tým lidí, kteří v první fázi vývoje hledají a navrhují technická řešení. Ta musí naplňovat cíle, které má vůz jako celek splnit. Snažíme se zároveň realizovat design, splnit homologační předpisy i požadavky zákazníků, dosáhnout bezpečnostních cílů, realizovat funkční zástavbu asistenčních systémů, splnit náročné finanční cíle, a přitom esteticky i funkčně předčit konkurenci a naplňovat ergonomické a rozměrové požadavky a cíle na aerodynamiku a spotřebu. Problémy musíme vždy posuzovat s velkým přesahem v kontextu celého vozu a všech cílů a očekávání a najít ten správný a vyvážený kompromis.

Mají možnost dostat se do Vašeho týmu studenti a absolventi vysokých škol? Jaké předpoklady by měl případný zájemce o spolupráci splňovat?

Samozřejmě i absolventi mohou začít svou kariéru v koncepčním vývoji. Výhodou pro úspěšné zahájení kariéry podle mého je, když „děláte dobré věci, než jen děláte věci dobře“. Důležité je umět rozlišovat priority a posuzovat věci v širokém spektru souvislostí a daný problém jasně komunikovat. Zejména je ale nutné mít rád auta a chtít se naučit spoustu nových věcí.

Co je podle Vás klíčem k tomu, aby student ve Škodovce uspěl a stal se její důležitou součástí?

Myslím, že uspět ve Škodovce není až tak obtížné. Složitější je stát se důležitou a nepostradatelnou součástí například některého týmu v Technickém vývoji. Podmínek úspěchu v současném moderním, digitálním a globálním světě je samozřejmě mnoho. Za sebe bych vyzdvihnul některé, pro někoho možná velmi obyčejné vlastnosti: pracovitost, respekt ke kolegům a jiným názorům a schopnost rozlišovat priority. V neposlední řadě pak musí člověk ovládat své „řemeslo“ - něco znát a umět.

Prozradíte nám nějaké auto-novinky, na které se od největší české automobilky můžeme těšit?

Mohu vám slíbit, že nová auta, která přijdou na trh v následujících letech, obsahují mnoho inovativních efektních a efektivních řešení. Pracujeme na designových a technických konceptech vozů, které se objeví na trhu za 2 až 4 roky. Když se uvádí auto na trh a začíná se o něm mluvit, my už často přemýšlíme o následníkovi nebo faceliftu.

Máte nápad, jak budou vypadat automobily za 30 let? Nasdílejte ho v rámci projektu Ozvěny budoucnosti – www.ozvenybudoucnosti.cz. Staňte se vizionářem a připojte se k týmu Technického vývoje ve ŠKODA AUTO. Více na www.skoda-kariera.cz.

 

Foto vozu: Design a funkce jsou dokonale sladěny – také Kodiaq prošel vývojovým procesem Pavlova týmu