Do kina přichází další rozměr | EkonTech.cz


Do kina přichází další rozměr

Freetime / 4DX / kino
9. 8. 2013 - 16:30

3D filmy jsou tu jen chvíli a již nyní nastupuje další technologie, která posune zážitek z filmu ještě dál. 4DX.

A je opravdu na co se těšit. Ve smíchovském Cinema City připravili nový kinosál nabušený technologií 4DX. Přestavba celého sálu vyšla na milion euro a je to na něm vidět. Na promítání se nic nezměnilo, promítačka a plátno zůstaly stejné, ale v zákulisí přibyla spousta krabiček. Dvě velké skříně ovládající pohyb sedaček a ostatní 4DX efekty. Každá lavice sedaček v sále je pohyblivá všemi směry, ze stropu bliká stroboskop a fouká vítr, na sedačce před divákem je trubička s vodou a s různými vůněmi, dále v samotné sedačce jsou skryté doplňující kopadla a šťouchadla. V opěrce hlavy jsou otvory s přívodem stlačeného vzduchu pro efekt kulky letící kolem. To všechno dohromady nese název 4DX a prohlubuje zážitek z filmu. Další technické vybavení je schované pod sálem. Jsou tam umístěny zásobníky s vůněmi a smrady, které jsou vypouštěny do sálu, podle situace ve filmu. Dále tam jsou umístěny čerpadla s vodou, která přivádí vodu do sedaček po sále, aby ve vhodném momentu pokropily diváka. Taková nečekaná sprška dokáže velmi překvapit.

Tak jak to tedy funguje. Do kina přijde nový film, který má už od tvůrců připravené efekty. Soubor s efekty se posílá zvlášť, obsahuje pouze informace o spouštění daného efektu v daném čase. Synchronizace 4DX a filmu musí být přesná, běží tedy jeden timekód pro oboje. Před premiérou filmu se musí testovat synchronizace, jestli všechno funguje v pořádku. Jakmile dojde na scénu, kdy tvůrci rozhodli o použití efektu, řídící jednotka dá pokyn všem lavicím v sále a sedačka se začne hýbat, případně se spustí jiný efekt v sále.

Ukažme si vzorovou situaci ve filmu. Padouch ujíždí sporťákem a pronásleduje ho armáda policejních vozů. Podřadí na trojku, zatopí pod kotlem a sedačky v sále se nakloní dozadu, jak auto prudce akceleruje. V zatáčce se samozřejmě driftuje, takže vám pustí smrad ze spálených pneumatik. Z okna vytáhne pistoli a začne střílet dozadu, sedačka reaguje fouknutím vzduchu kolem ucha. Ve filmu se projede louží a hned vám přistane pár kapek vody na obličeji. Každý výstřel doprovází bliknutí světla na stropě a všechny pohyby auta simuluje pohyb sedačky. Samozřejmě by to nebyla správná honička, kdyby se něco nezdemolovalo, a tak sestřelený koš na odpadky nárazníkem auta pocítíte kopnutím sedačky zespodu nebo do zad. Na konci honičky se musí auto zdemolovat. O to se postará špatně zaparkované taxi, do kterého padouch vletí v plné rychlosti. Dým z motoru se rozprostře i po kině, to má zas na práci stroj na kouř schovaný za plátnem.

Divák tedy zažije film z nového pohledu, jako by byl skutečně ve filmu. Je to nezvyk a chvíli trvá, než se člověk adaptuje. První zhoupnutí sedačky pocítí v sále každý, pak už to po chvíli ani nevnímáte. Mně to přišlo přirozené, jako by tyto efekty k filmu odjakživa patřily a až nyní si to konečně můžeme vychutnat v kompletním balení.

Kinosál byl samozřejmě testován na všechny bezpečnostní rizika. I když se sedačka zhoupne sebevíc, nikdy z ní divák nevypadne, ani ti nejmenší. Nepromítají se totiž jenom akčňáky se střílením, nýbrž i animované filmy pro děti a rodiny. 4DX efekty mohou doplnit takřka každý film, knihovna s 4DX filmy se stále rozrůstá a efekty se dodělávají i zpětně na již vyšlé filmy. Nové filmy si nechávají udělat efekty ještě před premiérou a do kin jdou až po schválení režisérem. Výroba těchto efektů trvá asi týden.

Sečteno podtrženo, je to bomba. Asi bych nešel na 4DX animák, ale na bondovku klidně třikrát po sobě. Zatím je v ČR jen jedno toto kino a to v Cinema City na Novém Smíchově. Ti s tím přišli jako první a budou postupem času otevírat i další. Pokud se rozhodnete novinku vyzkoušet, tak doporučuji rezervovat lístky, často bývá vyprodáno.