Drony v ulicích, roboti na přepážkách. Jak budou vypadat poštovní služby budoucnosti? | EkonTech.cz


Drony v ulicích, roboti na přepážkách. Jak budou vypadat poštovní služby budoucnosti?

Technik
2. 1. 2018 - 13:40

Poštu je třeba modernizovat směrem k automatizaci – alespoň na tom se shodli účastníci poštovní výstavy EXPO konané na konci září ve švýcarské Ženevě. České firmy se zavedením změn zatím otálejí, v jiných evropských zemích však malá revoluce v pojetí poštovních služeb již probíhá.

Letošní výstava po tři dny představovala návštěvníkům technologické novinky z poštovního odvětví, událost u břehů Ženevského jezera si nenechaly ujít tisícovky nadšenců ze sta různých zemí. Největší pozornost byla upřena na androidy, roboty se vzhledem a chováním člověka. Zájmu novinářů však neunikla ani elektrovozidla, automatické třídičky dopisů nebo lepší technologie skenování čárových kódů. Počet vystavujících se nakonec vyšplhal ke sto padesáti, český zástupce však chyběl.

Poštovní holubi s vrtulí

V rámci konference pořádané současně s výstavou se zájemci měli možnost dozvědět informace o aplikaci jednotlivých technologií do praxe a o nastupující koncepci elektronického obsluhování zákazníků. Prvním dnem rezonovalo sálem aktuální téma zpracování obrovského množství dat, diskuze se však dotýkala také chytrých měst a e-komerce. Celkově přednášelo na sedmdesát odborníků z poštovního sektoru, během konference odtajnili organizátoři také držitele ocenění za nejlepší startupový projekt v jejich oboru. Vítězem se stal projekt Unmanned Life zabývající se uplatněním dronů v nejen poštovní praxi. „Bylo zde k vidění mnoho skvělých inovačních startupů v poštovní sféře a logistice, nápady společnosti Unmanned Life nicméně skutečně mění pravidla hry v celém našem odvětví,“ komentoval udílení cen předseda Poštovní inovační platformy Bernhard Bukovc. V plánu má společnost nasadit drony ve vzduchu i na souši.

Motoroví pošťáci

Velkou příležitost v automatizaci doručování zásilek k adresátovi vidí také estonská společnost Omniva, která aktuálně testuje autonomní doručování balíků. V pobaltské zemi může v budoucnosti poštu rozvážet dodávka s osmi roboty. Na základě zpětné vazby od zákazníků se nyní chystá společnost své služby dopilovat. V západním světě roste zájem o doručování zásilek ještě v den odeslání a robotizace by tyto služby učinila rychlejší a efektivnější. Navíc by umožnila nabízet služby i o víkendech. Podobnou technologii proto zkouší také pošty ve Švýcarsku, Francii nebo Spojených arabských emirátech.

Právě pošta v zemi helvétského kříže zahájila pilotní provoz poštovních dronů v Luganu. Drony zde přenášejí laboratorní materiál mezi dvěma nemocnicemi. Na příští rok již Švýcaři plánují plné zapojení nadzemní přepravy do jejich logistické sítě. V Curychu, největším švýcarském městě, zase rozváží zboží ze skladu oděvní firmy v rámci projektu Starship Technologies roboti. Veškeré investice do vlastní modernizace přitom koná pošta bez státní podpory.

Inovace kousek za hranicemi

Na veletrhu ve druhém největším městě Švýcarska se v pozitivním světle prezentovaly také německé poštovní společnosti. Největší z nich Deutsche Post představila ve spolupráci se společnostmi Nvidia a ZF inovovanou koncepci StreetScooter, autonomních dodávek jedoucích bez potřeby řízení paralelně s doručujícím personálem. Dodávka sama zastaví před překážkou a drží se v jednom pruhu. Německá společnost experimentuje také s indukčním nabíjením elektrovozů.

„Zahajujeme další fázi rozvoje projektu StreerScooter a ukazujeme světu neobyčejnou schopnost inovovat Deutsche Post,“ řekl novinářům výkonný ředitel sekce elektronického obchodu Deutsche Post Jürgen Gerdes. Firma se svými postoji snaží chránit životní prostředí: „Naším cílem je a bude udržet vedoucí postavení na trhu v oblasti ekologické logistiky. Budeme se proto dále soustředit na elektromobilitu a jiné alternativní dopravní prostředky, abychom mohli pokračovat v redukci emisí skleníkových plynů.“ Podle magazínu Forbes má společnost 97. nejlepší renomé ze všech světových firem, zařadil ji také mezi 200 největších společností světa.

Pokrok? Ne za každou cenu

Doručování pošty drony však stále nabízí mnoho otazníků. Technologické společnosti ve svých futuristických koncepcích představují stále dokonalejší systémy. Od realizace ve větším měřítku však veřejnost odrazuje hluk, který přístroje způsobují, vysoká cena a nebezpečí, které může při střetu s nimi nastat. Koncepce má proto velkou šanci na úspěch na venkově, v odlehlých nebo řídce osídlených oblastech. Jen těžko však nahradí lidskou práci v centrech velkých měst, kde se dlouholetým zkušenostem poštovních pracovníků nevyrovná ani ten nejvýkonnější stroj.

Konec zimního spánku

Změny ve svých službách přináší také Česká pošta. Po celém Česku otevřela několik modernizovaných poboček, tu zatím největší z nich v pražském nákupním centru Chodov. Společnost se snaží bojovat proti nekonečným frontám v denní špičce nahrazením lidské práce stroji. I kvůli technologickým omezením českých občanských průkazů však stále musí provádět legitimaci klientů tváří v tvář. Ke zlepšení obrazu v očích veřejnosti nepřispívá ani mnohými kritizovaná mediální kampaň, nízké platy poštovních zaměstnanců a angažovaný prodej nepoštovního zboží u přepážek.

 

Zdroj fotek: Deutsche post