Festival Rock for People očima hlavního ekonoma: „žádná dávačka“! | EkonTech.cz


Festival Rock for People očima hlavního ekonoma: „žádná dávačka“!

Freetime / festival
13. 5. 2014 - 17:24

Královéhradecký Festival Rock for People (RfP) jistě všichni znáte – největší fesťák v ČR, 30 000 návštěvníků, v létě jubilejní 20. ročník, spousta kvalitní hudby a zábavy. Leckdo jste to jistě zažil. Přemýšleli jste ale někdy, kolik práce dá takový festival zorganizovat? Ředitel a zároveň hlavní ekonom festivalu Michal Thomes se podrobil našemu výslechu, jak to vlastně je s finanční stránkou festivalu.

Ahoj Michale, nejprve nám asi řekni, jak jsi se k organizování RfP dostal a jak už to je dlouho?

Ahoj, no, všechno to začalo v minulém století… :-) S kamarádem z basketbalového oddílu Petrem Fořtem jsme dělali nějaké menší rockové koncerty v Českém Brodě a pak přišla myšlenka na festival. Nevěděli jsme vůbec, jak se to dělá, vše se řešilo za pochodu, spousta improvizace, organizačních chyb a zmatků, přesto úspěch v podobě nečekané návštěvnosti přes 1000 diváků. Odehrálo se to v roce 1995, čili letos slavíme 20 let.

Podle webu RfP máš na starosti „peníze od všech a všem“. Je to opravdu tak doslovné? Kolik ti zabere času organizování festivalu?

Ano, jsem takový „ekonom z donucení“. Mám na starosti shánění peněz na to, aby festival mohl proběhnout, a rovněž dohlížím na zaplacení všech nákladů, které se k akci vážou. Ale jsem aktivní i v jiných oblastech organizace festivalu. Jako asi všude, se to skládá z věcí, které mě baví (např. sestavování programu) a těch, které jsou z povinnosti (administrativa). Příprava Rock for People je celoroční prací, ale samozřejmě to má volnější a intenzivnější období. Teď je právě to nejvíc hektické.

Kolik dalších lidí RfP zaměstnává na plný úvazek?

Jsme malá agentura se čtyřmi zaměstnanci, ale hlavní team festivalu tvoří 8 lidí, kteří se zapojují vždy až v určité fázi příprav.

Kolik lidí je zaměstnáno v době festivalu?

To už jde do stovek…

Můžeš prozradit rozpočet festivalu?

První ročník festivalu měl rozpočet cca 100 tis. Kč (což nám tehdy přišlo, jako „velké peníze“), v posledních letech se už pohybujeme kolem 50 milionů, což nám stále přijde dost :-)

Jak to je s náklady a výnosy, můžeš nám je trochu přiblížit?

Přibližně polovinu rozpočtu dáváme do programu, nejdražší kapela byla za necelých 8 milionů Kč. Dalšími velkými náklady jsou pódia, ozvučení, osvětlení, ochranka, hotely, catering…např. náklady na pronájem velkého stanu jsou cca 2 mil. Kč. Náklady celkem vychází v posledních letech na 40 - 50 milionů Kč.

Výnosy ze vstupenek uhradí jednu třetinu až polovinu této částky. Mezi další zdroje financování patří partneři, prodej reklamy, prodej občerstvení,...

A co výše zisku? Je tajná?

Poslední dva ročníky bohužel ziskové nebyly.

Tak snad se to tenhle rok změní. Počítali jste někdy, kolik peněz přiteče díky festivalu do státní pokladny?

Nějakou sofistikovanou studii ekonomického dopadu jsme zatím nedělali, ale odhady jsou poměrně vysoké. Dopad na celkovou ekonomickou produkci (obrat) ČR bude někde okolo 100 mil. Kč, u HDP (resp. hrubé přidané hodnoty) cca 40 mil. Kč. Festival má rovněž pozitivní vliv na zaměstnanost, mzdy i zisky podnikatelů (nejen místních).

Kolik se za jeden festival spotřebuje elektřiny, vody nebo plynu?

Hodně… :-) Pro představu - náklady na energie (elektřina a voda) se blíží 1 mil. Kč, zahrnují však i pronájem elektrických agregátů, rozvody, revize apod.

Jak se na finanční stránce festivalu dokáže projevit přízeň počasí?

Velmi! Rok 2012 nám ukázal, že extrémní počasí dokáže „prodražit“ festival o několik milionů.

A na závěr - jaký byl nejkurióznější požadavek kapel, který pamatuješ?

V živé paměti mám ještě požadavek na květinovou výzdobu pódia, která stála jako celý rozpočet prvního ročníku RfP :-)

LETOŠNÍ ROČNÍK 

Jako každým rokem, i letos nás na Královéhradeckém letišti budou 3. – 5. 7. 2014 čekat hudebníci světových jmen i ti nejlepší z ČR. Mezi nejprofláklejší jména bude rozhodně patřit Manu Chao, Biffy Clyro nebo Madness. Drum&bass fandy potěší dvojka Netsky a Chase & Status a nejeden filmový fanoušek se rozplyne nad jménem Steven Seagal. Z českých kapel je velkým lákadlem Lucie, Divokej Bill, Vypsaná Fixa a opravdu hodně hodně dalších, ale o tom už více na www.rockforpeople.cz.