Finále Global Management Challenge proběhlo v Praze. Slavili studenti z Ruska. | EkonTech.cz


Finále Global Management Challenge proběhlo v Praze. Slavili studenti z Ruska.

Ekonom / GMC
2. 5. 2015 - 13:39

Global Management Challenge (GMC) je studentská soutěž pořádaná od konce 70. let, která se v roce 1984 stala mezinárodní a dnes se jí účastní přes tři desítky zemí z celého světa včetně České republiky. GMC testuje především manažerské schopnosti studentských týmů, kterým je svěřena modelová obchodní společnost, s níž následně operují na virtuálních trzích EU, NAFTA a internetu. Cílem je pochopitelně dosažení největšího možného zisku a tím i nejvyššího tržního postavení.

Češi nenavázali na úspěchy svých kolegů z minulosti

V České republice se do současného ročníku soutěže přihlásilo 53 týmů. Největší zastoupení mezi týmy měla Vysoká škola finanční a správní (VŠFS), která zároveň soutěž v ČR organizuje. Čeští studenti se soutěže účastní pravidelně od roku 2000 a rozhodně zde nejsou pouze do počtu. Posbírali celkem již 6 medailí, přičemž v letech 2002 a 2007 celou soutěž ovládli. Letos se však český tým do nejužšího finále neprobojoval a nenavázal tak na vítězství z Paříže a Macau. Nicméně, zástupci VŠFS již avizovali, že soutěž budou v tuzemsku organizovat i v příštím roce, což je dobrá zpráva pro všechny z vás, kteří se budou chtít ukázat v nejlepším světle a zaútočit na nejvyšší příčky ve finále GMC v roce 2016.

GMC jako možnost ukázat se budoucím zaměstnavatelům

Další motivací, proč se GMC v nadcházejícím roce účastnit, je pozornost velkých firem, která je na tuto soutěž soustředěna. Partnerem soutěže je mj. J&T Banka, nebo ŠKODA AUTO. „Se studenty a absolventy počítáme a spolupracujeme dlouhodobě. Jsou pro nás nejen inspirací, ale také budoucími spolupracovníky a kolegy. V rámci GMC máme možnost se potkat s talentovanými mladými lidmi, kteří pak mohou využít příležitostí, které pro studenty a absolventy nabízíme,“ vysvětluje Zita Václavíková, HR ředitelka J&T banky. Úspěšní soutěžící tak mohou prostřednictvím účasti v GMC udělat podstatný krok vpřed ve své budoucí kariéře.

Za rok v Macau!

Vyhlašování výsledků letošního ročníku proběhlo na konci dubna v honosném prostředí secesní Francouzské restaurace Obecního domu a z vítězství v osmičlenném finále se radoval tým studentů z Ruské federace. Ještě před vyhlášením byla oznámena lokalita příštího mezinárodního finále GMC. To se bude konat v Macau. Možnost navštívit tuto bývalou portugalskou kolonii, jež je nejhustěji osídlenou zemí světa, je tak dalším z řady důvodů, proč byste s přihláškou do nadcházejícího ročníku GMC neměli váhat.