Forum 2000 ve jménu Dalajlámy | EkonTech.cz


Forum 2000 ve jménu Dalajlámy

Freetime
27. 9. 2013 - 17:27

Česka republika mohla prostřednictvím Nadace Forum 2000, přivítat jednu ze světově nejvýznamnějších osob. Přednášku tibetského duchovního vůdce s názvem „Laskavost a vzájemná úcta v dnešní společnosti“ si nenechalo ujít tisíce návštěvníků. V následujících řádcích najdete mimo jiné kdo spojil Nadaci Forum 2000 a Dalajlámu či organizační podrobnosti k návštěvě Jeho Svatosti.

Nadace Forum 2000 a Dalajláma

Nadace Forum 2000 a Jeho Svatost Dalajláma již patří neodmyslitelně k sobě. Důvodem tohoto spojení byl, je a bude Václav Havel. Jejich přátelství začalo jejich setkáním v roce 2004, kdy Václav Havel převzal od Jeho Svatosti cenu Světlo pravdy za mimořádný přínos porozumění údělu Tibetu. V průběhu následujících let se opakovaně setkávali.

Nadace Forum 2000

Nadaci Forum 2000 založil v roce 1996 prezident Václav Havel spolu s japonským filantropem Yoheiem Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem. Během tradiční šestnáctileté historie konference hostila více než 700 osobností. Najdete mezi nimi například nositele Nobelových cen, bývalé i aktivní politiky či klíčové osobnosti z podnikatelské sféry.  Mezi tyto osoby lze zahrnout například Jeho Svatost Dalajlámu, jeho královskou výsost jordánského prince El Hassan bin Talala či Billa a Hillary Clintonovi.

Cílem nadace byla společná diskuze.V rámci těchto diskuzí je hlavním záměrem dosáhnout co nejlepšího pochopení globalizovaného světa. Díky Nadaci Forum 2000 tak vznikl prostor, kde mohou významné osobnosti vyslovit svůj názor na aktuální dění ve společnosti, případně také varovat před případnými hrozbami a hledat společné východisko.

Na pár mých zvídavých otázek o organizaci návštěvy Jeho Svatosti odpověděl Filip Šebek z Nadace Forum 2000 :

Jaká byla organizační náročnost plánovaného příjezdu Jeho Svatosti a kdy započala jednání u příjezdu Dalajlámy?

 Bylo to velmi náročné, jednání započalo zhruba před rokem. Jeho program je běžně nabitý opravdu tak na rok dopředu.

 Jak finančně náročné je hostit tak významnou osobu a jaké jsou jeho nároky?

 Finančně to až tak náročné nebylo, jeho nároky jsou skromné, pije zásadně horkou vodu :-)

 Jak na Vás Jeho Svatost Dalajláma působí a jak by jste ho charakterizoval?

Velmi milý, srdečný, bezprostřední, usměvavý a s velkým smyslem pro humor, rád se osobně pozdraví potřesením ruky se všemi přítomným hosty a účastníky konference ale třeba také i se všemi novináři přítomnými na tiskové konferenci, i když se to jeho ochrance moc nelíbí.

 Nemáte pocit, že podobný vzor v České republice chybí?

 Ano, po odchodu Václava Havla už u nás bohužel podobnou osobnost nevidím.

Jeho Svatost Dalajláma

Dalajláma je považován za politického a světského vůdce Tibeťanů. Je hlavním světským představitelem školy gelugpa a jeho tradiční sídlo je ve Lhase v paláci Potála a Norbulingce. Současný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho je ale nucen od roku 1959 žít v exilu, a to v Dharamsale v indickém státě Himáčalpradéš. Důvodem je nejistá situace v Tibetu. Dalajláma se tak nechává slyšet, že jeho příští zrození nemusí být v Tibetu, jako tomu bylo u jeho předchůdců.