Hackerství - problém nebo přínos moderního světa? | EkonTech.cz


Hackerství - problém nebo přínos moderního světa?

Technik / hacker / cracker
4. 9. 2012 - 7:00

Stala se vám někdy v minulosti nepříjemnost spojená s napadením vašeho počítače v podobě vzdáleného přístupu, aniž byste někomu udělovali oprávnění? Pokud ano, jste jeden z mnoha, kteří se stali obětí pirátství. Schválně jsem použil slovo pirátství, jelikož na tomto místě by bylo slovíčko hackerství nevhodné. Nevhodné z toho důvodu, že bychom měli umět rozlišovat pojem Hacker a Cracker. Oba dva pojmy vám samozřejmě vysvětlím. Pro mě osobně je tento um fascinující, a i přes protizákonné činny crackerů ve mně vzbuzuje obdiv.

Hacker

Je to smutné, ale i v médiích se setkáte většinou pouze s tímto označením lidí, kteří provedli něco protizákonného v počítačovém světě. Hacker je ale člověk využívající svých počítačových schopností k legálním účelům. Například obrovské společnosti a instituce, by se bez hackerů neobešly z jednoho prostého důvodu – díky nim mají dostatečné zabezpečení a zkrátka a dobře mohou jejich systémy odolávat napadení crackerů. Jednoduše řečeno, ano, hackeři se nabourávají do systémů a do počítačů, ale za účelem odhalit jejich bezpečnostní chyby, na které následně upozorní majitele. Někdy hackeři nemusí odhalovat vady v systémech, ale odhalují i vady v lidském článku. Většinou je totiž nejjednodušší způsob získání hesla k počítači, zeptáním se samotného vlastníka, samozřejmě to nedělají takto okatě, ale používají na to různé schopnosti a znalosti psychologie.

Cracker

Jak už jsem napověděl z předchozího odstavce, tak crackeři využívají stejných schopností jako hackeři k nabourávání se do systémů, ale bohužel s jiným cílem – ukrást nebo zmařit data a obohatit se na úkor druhého. Způsobů, kterými mohou dosáhnout svého, je plno a často k tomu také využívají blbost lidí. Jen si vybavte, kolik do vaší e-mailové schránky přišlo spamů, vnucující vám nějaké produkty a zboží. Většinou se jedná o podvodné nabídky vychytralého crackera - spamera, a ten jen čeká, až se jedna z obrovského počtu obětí napálí. Snad ani nemusím dodávat, že crackerství jako čin, je trestné a nemálo lidí už se kvůli tomuto (někdy koníčku) dostalo za mříže. Nicméně o pár případech si povíme ještě v tomto článku.

Napadení, která nás obklopují

Další odstavec bych rád věnoval popisu nejčastějších hrozeb, čekající na nás samozřejmě na internetu.

Hoax

Nejedná se sice o hrozbu jako takovou, ale někdy dokáže znepříjemnit brouzdání na internetu až do takové míry, kdy samotný uživatel není schopný rozeznat pravdivé informace od informací falešných. Hoax má za cíl šířit po internetu poplašné a řetězové zprávy. Častokrát jsou tyto zprávy tak děsivé a přesvědčivé, že člověk z lítosti někam pošle peníze a ve skutečnosti ani neví kam – většinou do kapsy podvodníkovi.

Phishing

Podobný typ hrozby jako Hoax je Phishing. Phishing je o něco krutější, ale zase záleží na lidské hlouposti. Jedná se totiž o falešné e-mailové zprávy, které z vás chtějí vytáhnout osobní údaje nebo dokonce přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu. Je to vymyšlené velice důmyslně a e-maily vypadají jako opravdové e-maily z vaší banky a nutí vás, abyste jim z nějakého důvodu poslaly zpět citlivé údaje. Často jsou lidé provozující tyto podvody schopní vytvořit shodné webové stránky s přihlášením, kde zadáte své údaje a ty bohužel v tu chvíli putují do jejich rukou. Ponaučení z toho vyplívající: nikdy nesdělujte nikomu své citlivé údaje, i kdyby to měl být váš nejlepší kamarád nebo příbuzný.

Malware

Poslední zmíněnou hrozbou zde bude Malware. Jedná se například o klasické viry v počítači, trojské koně a různé červy. Uvedu příklad: vy jednoduše dostanete odkaz na super program, který vám několikanásobně zrychlí počítač. Lákává nabídka, říkáte si, tak program stáhnete a nainstalujete. V tu chvíli už vám v počítači bydlí virus. Samozřejmě, nemusí se vždy jednat o program, může jít o jakýkoliv soubor. Aby se virus do počítače dostal rychleji, není vyžadována instalace, vir se totiž spustí a nainstaluje sám. Jen taková vsuvka – velice často se malware vyskytuje na porno stránkách.

Snad vám tyto 3 příklady hrozeb otevřou oči, pokud už je samozřejmě nemáte otevřené a budete ostražití. Na internetu samozřejmě putuje mnohem více hrozeb, které jsem nezmiňoval. Většinou se ale jedná o různé adaptace a rozšíření těchto tří. Samozřejmostí zůstává hrozba samotného Crackera, který vám dokáže ovládat počítač. Tento způsob ale není tak častý, každopádně si na to dejte také pozor a zase zde platí pravidlo nesdělování citlivých dat někomu cizímu.

Legendy počítačového podsvětí

Zde bych na závěr rád zmínil nejznámější hackery a samozřejmě crackery, jejichž činy zahýbaly světem počítačů. Nebudu ale podrobně popisovat jejich životopis, jelikož na internetu existují jejich podrobné popisy a tímto bych akorát opakoval něčí práci.

Kevin Mitnick

Kevin Mitnick je obrovská legenda. Je typem crackera, který využíval k nabourávání do systémů své komunikační schopnosti a tehdy mu k tomu stačil někdy jenom telefon. Díky těmto schopnostem, spojenými se schopnostmi ovládání počítače, dokázal dostat pod kontrolu téměř každý počítač a ani Pentagon neunikl jeho spárům. Není se čemu divit. Nutno podotknout, že byl nakonec stíhán a zatčen FBI. Za jeho dopadení se zasloužil hlavně počítačový expert Tsutomu Shimomura, kterého můžeme s přehledem označit za hackera. Nicméně v dnešní době se Kevin nikam nenabourává, má svou velmi úspěšnou poradenskou společnost ohledně zabezpečení.

Kim Schmitz

Tohoto chlapíka určitě pár lidí bude znát. Pokud neznáte jeho dřívější podvodné kousky, tak jste určitě slyšely o kauze Megaupload.com. Megaupload je ale procházka růžovou zahradou v porovnáním s tím, co dělal předtím. Svou kariéru započal crackováním her. Další jeho povedené dílo bylo nabourání se do Pentagonu, NASA, CIA a FBI, kde dokázal přistupovat k jejim souborům a prohlížel si například přísně tajné obrázky z války a další. Nejslavnější kousek však odnesla známá CitiBank. Kim dokázal jejím zákazníkům strhnout z účtů pár dolarů a celkovou  sumu převedl na účet Greenpeace.

Gary McKinnon

Do třetice uvádím crackera, který se dokázal nabourat do počítačů NASA, Pentagonu a dalších institucí jen proto, aby zjistil informace o UFO. Vše co našel, následně zveřejnil na internetu. Aby toho nebylo málo, dokázal vniknout do vládních a vojenských počítačů, za což si vysloužil označení nejnebezpečnější cracker na světě. Za svůj koníček si následně odpykal 3 roky odnětí svobody.

Odkazy

http://www.hoax.cz/cze/

http://pcworld.cz/ostatni/galerie-nejlepsich-hackeru-historie-1-dil-4549