Home Credit expanduje do Asie – příležitost pro vás! | EkonTech.cz


Home Credit expanduje do Asie – příležitost pro vás!

Ekonom / stáže / práce
8. 10. 2014 - 17:34

Nejedna česká firma v poslední době odhalila obrovský potenciál asijského trhu. Něco na tom bude. Asie má přes 4 miliardy obyvatel, tedy zhruba 5x víc než Evropa. Samozřejmě si toho všimli i ve skupině Home Credit, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Home Credit je v České republice již 17 let, ale kromě ČR působí i na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a nově i na Filipínách. Právě na posledně jmenovaných – asijských – trzích zažívá společnost velkou expanzi.

Kde všude najdeme Home Credit:

Budou vás potřebovat!

Není ovšem snadné udržet procesy ve společnosti na stále stejně vysokých standardech napříč všemi zeměmi. Při nesmírně rychlé expanzi to vyžaduje příliv lidí vytrénovaných „doma“. Ti pak mohou udržet Home Credit, jeho podnikatelskou kulturu a procesy v době exponenciálního geografického růstu. S potřebou tisíce nových zaměstnanců, a proto přichází na řadu poptávka po technických a analytických talentech. Společnost ale nehledá vždy lidi s praxí, rozhodla se vychovávat si své vlastní odborníky pomocí ročního programu pro talentované studenty pátého ročníku vysoké školy.

HC NET – program stáží pro studenty VŠ

Dokonalý rozjezd vaší kariéry již při studiu. Pokud neselžete, máte po absolvování jisté místo šité na míru. Žádná firma ale nechce lenochy a budižkničemu. Potřebujete minimálně výbornou angličtinu, dobré analytické myšlení a ideálně zahraniční studijní nebo pracovní zkušenost, alespoň Erasmus, případně relevantní pracovní zkušenost z ČR. „Angličtina je něco jako umět si zavázat tkaničky, u nás prostě základ. Bez motivace a tahu na branku se k nám také nehlaste, chceme talentované a motivované mladé lidi,“ dodává Milan Tománek, ředitel komunikace skupiny Home Credit.

Co minimálně potřebujete pro HC NET?

● Angličtinu

● Analytické myšlení

● Studium posledního ročníku VŠ

● Silnou motivaci

Pokud se Vám podaří do programu dostat, čeká Vás nejspíš hodně rušný a nabitý rok plný školení a práce na reálných projektech za pomoci zkušených kolegů i vašeho mentora. Podle vašich znalostí a preferencí můžete pracovat v oblasti financí, řízení rizik, CRM (customer relationship management), také můžete zpracovávat projekty a analýzy nebo dokonce řešit procesy předcházející tomu, že klient přestane splácet a pohledávku je třeba vymáhat. Nečekejte ale, že to všechno zažijete pod jednou střechou. Celý program HC NET probíhá v Brně i v Praze, musíte tak počítat s cestováním. „Vím, že to je časově i finančně náročné, ale kdo není ochotný dojet například z Prahy do Brna, ten asi nebude vhodným kandidátem pro pozici v Číně nebo na Filipínách,“ objasňuje svoji myšlenku Milan Tománek, který v Číně donedávna řídil vztahy s veřejností, a tak dobře ví, o čem mluví.

Pokud se v průběhu „zkušebního roku“ projevíte jako nadějní a perspektivní, máte velkou šanci stát se expatem v jedné ze zmíněných zemí. Jestli vás více láká jiná destinace, také možná nemusíte zoufat. „Jsme silní i ve střední a východní Evropě a to je vlastně za humny,“ naznačil Milan Tománek.

Už přemýšlíte o přihlášce?

Program tento měsíc začíná a do dalšího výběrového řízení se můžete přihlásit zase až na jaře 2015, takže máte dost času na rozmyšlenou.

Více na www.homecredit.cz/kariera/program-pro-studenty

Milan Tománek na rozlučce se svým čínským PR týmem:

Milan Tománek

Do skupiny PPF nastoupil před sedmi lety do funkce ředitele komunikace skupiny, od roku 2012 v Číně řídil vztahy Home Creditu s veřejností. Nyní je zpět v ČR a zastupuje funkci ředitele komunikace skupiny Home Credit . Předtím působil 10 let v ČSOB jako výkonný ředitel komunikace a vztahů k investorům a dva roky byl mluvčím České národní banky. Vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě v Praze a bankovnictví na University of Colorado Boulder.

Nejlépe vám program přiblíží jeden z jeho prvních absolventů Filip Šebej (zároveň čerstvý absolvent Masarykovy univerzity), který dostal možnost pracovat na nové filipínské pobočce.

Jaké pro Vás bylo výběrové řízení, pane Šebeji? Prozradíte nám klíč k úspěchu?

Výběrové řízení bylo dvoukolové. Nejprve vědomostní test v angličtině zaměřený na matematiku a analytické myšlení, následně assessment centrum. To se skládalo ze skupinových a individuálních case studies, vědomostních testů, psychologického testu osobnosti a osobních pohovorů s HR pracovníky a expat manažerem. Bylo to na celý den, dost náročné. Nevím přesně, proč právě já, ale prý jsem odpovídal hledanému profilu.

Jak byste zhodnotil onen rok ve školícím programu, kdy jste musel zvládnout dokončit školu a zároveň jste musel věnovat spoustu času práci a školením v rámci programu?

Beru to tak, že nic není na světě zadarmo. V HC NET jsme měli skvělý kolektiv, konečně jsem měl motivaci dokončit školu a získal jsem mnoho zkušeností. Člověk ale není stroj a často jsem měl dost. Můj pracovní den končil kolem 11 večer. Když jsem ale potřeboval volno na zvládnutí školy, vyšli mi vždy vstříc.

Cítíte od nástupu do Home Credit velký posun ve svých znalostech a dovednostech?

Posun cítím obrovský. Škola (ESF MU) mi dala výborné základy, obzvláště užitečná je finanční matematika a účetnictví, ale praxe je o něčem jiném. I po roce má ale moje learning curve stále strmý sklon, obzvlášť zde na Filipínách, v novém prostředí, bez zaučených zaměstnanců (problémy s disciplínou a produktivitou), v jiné kultuře atd.

Jak se o Vás společnost postarala v době přesunu za novou prací na Filipíny?

Výborně! Zařídili mi letenky, ubytování v dobrém hotelu, dokud jsem si nenašel bydlení, víza a další záležitosti.

A poslední, dost zásadní otázka - líbí se Vám na Filipínách?

Každý den tu narazím na něco, co mě překvapí. Školství, doprava, zdravotnictví, veřejné služby – nic pořádně nefunguje. Klady ale stále převyšují zápory. Práce zajímavá, kolektiv výborný. Manila je obrovské město plné možností a vyžití a lze odtud jednoduše doletět do mnoha jihoasijských destinací. Nemám si na co stěžovat.

Filip Šebej: