Hyundai TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Ing. Lukášem Tacinou | EkonTech.cz


Hyundai TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Ing. Lukášem Tacinou

Názor / top zaměstnavatelé / kariéra
7. 4. 2017 - 8:49

I letos se více než 10 400 studentů vysokých škol z celé ČR zúčastnilo studie TOP Zaměstnavatelé. Vysokoškoláci tak dali jasně najevo, u kterých společností by po ukončení studia pracovali nejraději. Zástupcům firem, které se umístily na předních příčkách průzkumu TOP Zaměstnavatelé 2017, jsme položili několik otázek. Jejich znění je podobné otázkám, na které jste ve studii odpovídali vy, studenti. Nyní máte jedinečnou možnost porovnat svůj názor s pohledem odborníků z praxe.

Jméno a příjmení respondenta: Ing. Lukáš Tacina

Společnost: Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. (HMMC)

Pozice: Specialista oddělení údržby

Vystudovaná vysoká škola a zaměření: VŠB – Technická univerzita Ostrava – Mechatronika

Doba od absolutoria: 2 roky a 8 měsíců

 

Jak byste zhodnotil své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Snažil jsem se být úspěšným studentem a plnit úkoly na 100 %, i když to někdy bylo opravdu hodně těžké. Zase na druhou stranu, pokud se ve škole dařilo anebo byla příležitost, tak proč to někdy neoslavit s přáteli. J

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořil anglicky?

Měl jsem mírně pokročilou angličtinu. Nejlepší zážitky, kde jsem se asi naučil nejvíce a kde mě vždy angličtina bavila, byly na dovolených v zahraničí. A každopádně nejlepší praxe angličtiny byla se studenty výměnného programu ERASMUS. J

Chtěl jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studoval?

Po dostudování jsem si nebyl úplně jistý, co bych chtěl vlastně dělat. Proto jsem si i vybral mechatroniku, jelikož se z většiny jedná o kombinaci fakulty elektrotechniky a strojní. To se podle mého rovná hodně širokému spektru znalostí. Nakonec jsem se dostal do firmy Hyundai Motor Manufacturing Czech (dále jen Hyundai Nošovice), kde se s týmem údržby staráme o zařízení, které v sobě kombinuje programovatelný logický kontrolér, výkonovou elektroniku v podobě elektrických pohonů, hydrauliku a pneumatiku.

Věděl jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodl pro zaměstnanecký poměr?

Věděl jsem, jaký typ práce chci nebo bych chtěl dělat. Do podnikání bych se bez dobré myšlenky, kterou by šlo prodat, moc nehrnul. A tak pro mě jedinou volbou byl zaměstnanecký poměr. Vidím v tom jistotu zajištění mě a mé rodiny.

Získával jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Samozřejmě, bez těžce vydělaných peněz na brigádách bych nebyl tam, kde jsem teď. Když si to člověk vyšlape tak říkajíc od píky, tak si více váží každého pracovního úspěchu. Od střední školy to byly brigády ve stavebních firmách. Při vysoké jsem se snažil hledat brigády, které by mě už posunuly dále i technicky a znalostně v mém oboru. Pokud člověk chce, tak zvládne hodně. Co se kombinace práce a studia týče, je proto potřeba obětovat svůj volný „studentský“ čas, ale výsledkem byla finanční odměna a dobrá zkušenost do budoucna. J

Jaká byla Vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodili?

Bylo to kolem 20 000 Kč a říkal jsem si, že na začátek pro absolventa to není špatné. Vycházel jsem i z toho, že než se stanu použitelným pracovníkem, tak do mě bude zaměstnavatel investovat nemalé peníze v podobě odborných školení a jiných záležitostí.

Kontaktoval jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěl byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Ne, nepoužil jsem sociální síť. Navštívil jsem webové stránky společnosti Hyundai Nošovice, vyplnil jsem jejich dotazník a ozvali se mi sami.

Jakým způsobem jste získával tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděl o současném zaměstnavateli?

Nejčastěji jsem navštěvoval stránky Úřadu práce, kde jsem si mohl vybírat z velkého množství pracovních nabídek. O současném zaměstnavateli jsem se dozvěděl na internetu, když jsem najel na jeho webové stránky, kde měl vypsány i aktuální volné pozice.

Jaké akce pořádané společnostmi pro studenty Vás na vysoké škole zajímaly? Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné?

Jednou z nejlepších byla Kariéra+ na VŠB v Ostravě. Studenti se mohou seznámit se zástupci mnoha firem a získat tak informace, co jaká firma nabízí a co požaduje.

Čemu dáváte ve svém zaměstnání přednost? (Vybraná možnost označena tučně)

1) Jistota, stabilita vs. Změna

2) Tvůrčí přístup vs. Používání známých, předem daných postupů

3) Soutěživé vs. 2) Přátelské prostředí

4) Práce na jednom místě vs. Časté cestování

5) Teoretické vzdělávání vs. Získávání zkušeností z praxe

6) Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu

7) Náročná pracovní pozice vs. Rovnováha mezi prací a volným časem

8) Strategické, dlouhodobé úkoly vs. Operativní, krátkodobé úkoly

9) Úzká specializace vs. Získávání obecných dovedností

10) Sdílení odpovědnosti v týmu vs. Přijetí vedoucí role

11) Samostatná práce vs. Spolupráce v týmu

Musel jste se přestěhohat za prací pro současného zaměstnavatele ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodl přestěhovat?

Ne.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

25 minut – snesitelné maximum je 50 minut.

Chtěl byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí?

Ne – jsem vázán rodinou.

Rozdělte, prosím, 100 procent mezi následující oblasti podle toho, jak jsou pro Vás důležité. 

a) Odměňování a možnost růstu ve firmě  

40 % - Finanční zajištění rodiny.       

b) Pověst a image firmy

20 % - Budování dobrých vztahů s dodavateli.               

c) Pracovní náplň  

20 % - Z řešených projektů získáváme zkušenosti pro další práci.     

d) Lidé a kultura ve firmě  

20 % - Když máte dobrý kolektiv, tak se Vám chce chodit do práce a lépe se plní i pracovní úkoly.