Jailbreak – vypusťte svůj jablečný komunikátor z vězení | EkonTech.cz


Jailbreak – vypusťte svůj jablečný komunikátor z vězení

Technik / iPhone / iPad
22. 8. 2012 - 22:32

Apple si potrpí, aby jeho systém šlapal jako hodinky a dělá pro to všechno, co může. To znamená každou novou aplikaci podrobit řádnému testování, vyzkoušet kompatibilitu se všemi stroji a následně ji poladit aby byla opravdu zcela OK. Proto se nikdy nestane, že si v AppStore koupíte šmejd, co nebude fungovat. Bohužel to znamená, že se běžný uživatel nedostane ke spoustě aplikací, které neprošly sítem. To neznamená, že všechny ty aplikace jsou nefunkční, některé se třeba jenom Applu nelíbily. Buď neměl vývojář dostatek love, aby zaplatil vstup aplikace na trh, nebo Apple rozhodl, že bude na světě bez jejich aplikace lépe.

My ovšem chceme mít v telefonu mazané aplikace, i když je neschválil Apple. Komu by se líbilo mít v dolní liště místo čtyř aplikací pět? Nebo datum v liště nahoře vedle času? Ovládání hudebního přehrávače hardwarovými tlačítky? Přizpůsobit si menu telefonu podle nálady? Evidentně si Apple myslí, že by se to nikomu nehodilo. Ale víš co, Steve? My to chceme.

A taky to umíme. Spousta lidí už termín Jailbreak slyšela, ale neví, co to je. Jailbreak je proces, při němž se odemkne adresářová struktura telefonu. Přesně to, co Apple nechce - aby se mu někdo hrabal v softwaru. Po jailbreaknutí telefonu se vám nainstaluje klient (Cydia), který funguje velmi podobně jako AppStore. Vyberete si, co se vám líbí a zmáčknete nainstalovat. Na tom nejde nic zkazit.

Přestože se Applu moc JB nelíbí, není nelegální. Apple se sice pokoušel ho zakázat, ale soud ho uznal jako legální. Takže by neměly být ani problémy s případnými reklamacemi. Maximálně se na vás zamračí, ale to je tak vše, na co mají nárok.

Existují dva typy Jailbreaku. Tethered a Untethered. Tethered je většinou nedodělaná verze JB a vypustí se do světa, než se někomu podaří udělat Untethered. Zásadní rozdíl je v tom, že k telefonu s Tethered JB je potřeba počítač, aby se spustil. To je trochu nešikovné, když jste v divočině a dojde vám baterie. Když už se konečně dostanete ke krmítku, tak stejně nenastartujete.

Takže, jak se k tomu dostanete, když už se vám to zalíbilo? Rád vás zasvětím. Vždy je třeba jailbreakovat přesně ten operační systém, který momentálně omezuje váš telefon. Momentálně (23.8.12) je aktuální verze 5.1.1. Pokud jste ještě neupgradovali systém na nejvyšší, tak to zkuste. Vždy je lepší telefon zálohovat v iTunes, člověk nikdy neví, co se může stát.

Budu popisovat JB na iPhone 4, ve verzi OS 5.1.1, ale ostatní zařízení i verze JB budou obdobné. Co je k tomu potřeba? Počítač, datový kabel a připojení k internetu. Stačí si stáhnout z internetu Absinthe 2.0 a rozbalit. Po rozbalení spusťte exe soubor a následujte pokyny, připojte telefon přes kabel a zmáčkněte tlačítko Jailbreak, zbytek se vyřeší sám. Zařízení se v průběhu restartuje a jakmile program zahlásí hotovo, máte úspěšně breaknutý telefon. Na tom opravdu nic není, zvládla by to i vaše babička.

A co teď? Máte otevřený svět k novým aplikacím, můžete telefon změnit od základu. Najděte app Cydia a natahejte aktualizace. Doporučuji při tom wi-fi, ať vám to nezbaští data v paušálu. Pod tlačítkem FEATURED objevíte balíčky s aplikacemi, jako Tools to Start With, kde se dají najít základní hračky na JB telefon. Zkuste si stáhnout SBSettings. Dovolí vám dát si nahoru k času datum, volnou paměť RAM telefonu, nebo s Activatorem si můžete nastavit na jakoukoliv kombinaci tlačítek nebo gest, jakoukoliv akci. Stáhněte si ještě SpringFlash a pak v Activatoru nastavte na dvojí poklepání sleep buton. Šikovná věcička, po poklepání se rozsvítí led dioda. Nemusíte v nouzových situacích hledat aplikaci s baterkou, takhle se dostanete k proudu fotonů za pár sekund.

Do Cydie se dají také přidat zdroje (repository), servery odkud si tahá seznamy s aplikacemi. Defaultně jich tam je několik, po čase si tam ještě pár přidáte a budete mít nedobytný telefon. Nebudu vám říkat, že po přidání repository Hackulous a následném stáhnutí Installous 5 budete mít přístup ke cracknutým aplikacím, to by si mohl potom každý stahovat cokoliv, jak by chtěl….

Tak to bychom měli plusy, teď taky pár minusů. Můžete si stáhnout nějakou aplikaci, která nebude úplně chodit a může vám kousnout telefon. Řešení: smazat aplikaci. Může se stát, že si nahrajete nějaký program, který způsobí zamrzání systému. Řešení: restore iPhonu. Nebaví vás už výhody Jailbreaku? Restore. Dalo by se říct, že všechno se dá vyřešit restorem. Takže žádné velké minus. Jedno by ale bylo.

Díky JB se do iOS zařízení začaly dostávat první viry. Už je to tedy nějaký pátek zpátky a nic zničujícího nenapáchaly, ale přesto to byly první pokusy o proniknutí do systému. Jednomu se povedlo změnit tapetu na obrázek Ricka Astleyho. Další už se pokoušel tahat z telefonu osobní data a přesměrovával prohlížeč na stránky ING. Ale to už je opravdu dlouho a po virech na iOS se slehla zem. Zatím si Apple drží status neproniknutelného systému, ale už se ukázalo, že i to se dá překročit. Třeba se za čas zase nějaká havěť vynoří a Jailbreakaři budou mít nesnáze.

Přestože to jde, vývojáři JB nechtějí, aby pomocí těchto vychytávek lidi kradli aplikace, které jiní nakupují v AppStoru. Jailbreak byl vyvinut hlavně proto, aby se dostaly do světa i aplikace třetích stran, což se povedlo, a dnes už odhadem 10 % iPhonařů má díky JB doladěný telefon podle svých představ. Zvažte sami, zdali by se vám to hodilo. Já vidím jasnou volbu.

 

Vše o iPhonech a Jailbreaku najdete na tomto foru http://forum.iphone.cz/