Jak drahé je studium? | EkonTech.cz


Jak drahé je studium?

Z vejšky / školství / zahraničí
18. 12. 2013 - 14:52

Studovat v zahraničí je snem mnohých studentů, ale ne všem se ho podaří splnit. Důležitým předpokladem, kromě znalosti řeči a studované problematiky, je otázka financí. Studie banky HSBC ukázala, že nejdražšími zeměmi pro studium jsou anglofonní státy jako Austrálie, Británie nebo Spojené státy. Jak jsou na tom další země?

Na peníze se pozapomnělo

Nedávno proběhl velký průzkum National Student Survey (NSS), v němž odpovídalo 304 tisíc studentů z Velké Británie, a který dopadl pro tamní univerzity skvěle. Studenti si pochvalovali studijní programy i učitele. Co však v průzkumu nepadlo, byla otázka financí. Právě Velká Británie patří k nejdražším zemím na světě, co se týká studia. Jde o faktor, který sice většinou nemusí studenta trápit, ale o to víc se o něj budou zajímat rodiče nebo jiní sponzoři, kteří zatáhnou účet.

Studijní rok za čtvrt milionu

Podle propočtů banky HBSC je nejdražší studium u protinožců. Průměrný studijní rok v Austrálii vyjde zhruba na 38 tisíc dolarů (tj. kolem 750 tisíc Kč). Nejde tu jen o školné, které je v Austrálii rekordní, ale banka v průzkumu započítala i náklady na bydlení a žití celkově. A právě v této oblasti Austrálie porazila další v pořadí - USA a Spojené království.  Běžný student u „protinožců“ potřebuje k životu asi 13 tisíc dolarů, což je světově nejvíce, druhé je Japonsko, jež vyžaduje 12,6 tisíce. Japonsko však snižuje náklady nižším školným.

Extrémní rozdíl

Studie samozřejmě nezjišťovala náklady na studium po celém světě, ale vybrala třináct zemí. Pro představu nákladů je to dostačující. Na první pohled je zarážející přímo extrémní rozdíl mezi Austrálií a Německem, které se umístilo na chvostu tabulky. Školné v Německu je až čtyřicetkrát (!) nižší než u protinožců, náklady na život pak třikrát menší. Cenově přijatelné je studium ve Španělsku nebo v Číně. Zajímavý údaj je u jediného arabského státu v průzkumu, Spojené arabské emiráty sice na první pohled odrazují velkým školným, ale náklady na život pak jsou daleko menší a taková zkušenost studia v muslimské zemi může být zajímavá.

Drahé Tokio

Opačným případem než jsou Emiráty je Japonsko, školné je poměrně nízké, oproti anglicky mluvícím zemím (i když pořád desetkrát vyšší než v Německu…), ale náklady na život zde atakují i nejdražší Austrálii. Není divu, za nájemné malého tokijského studentského pokojíčku zaplatíte víc, než za pražský 4+1 v novostavbě.

V zahraničním studiu je budoucnost

I přes vysoké náklady se bezpochyby mezinárodní studium vyplatí. Se stále náročnějšími zaměstnavateli, kteří vyžadují odbornou znalost, jazykovou vybavenost i globální přehled, očekáváme, že chuť na mezinárodní vzdělání bude dále růst. Průměrné školné spočetli experti podle deseti největších univerzit v dané zemi, životní náklady brali z údajů Global Higher Education Rankings.

Tabulka nákladů na studijní rok v jednotlivých zemích zde: http://www.hsbc.com/news-and-insight/2013/study-co...