Jak Společnost Bosch mění svět? | EkonTech.cz


Jak Společnost Bosch mění svět?

Technik
8. 11. 2017 - 10:46

Robert Bosch založil svůj rodinný podnik před více než 130 lety, přičemž v ČR firma působí od roku 1920. Kromě tradičních produktů se v poslední době společnost zaměřuje také na oblasti technologií a služeb, o nichž jsme si v rozhovoru povídali s Milanem Šlachtou, reprezentantem firmy Bosch pro Českou republiku a Slovensko.

Pod jménem Bosch si často představíme elektrické nářadí nebo bílou techniku, ale to jistě nebude vše, čemu se věnujete?

Máte pravdu, bývá to první, co mnoho lidí napadne, ale máme rozhodně širší portfolio. Celosvětově je nevýznamnější divize Mobility Solutions, dále elektrické nářadí, domácí spotřebiče, a v neposlední řadě i senzorová řešení a služby. Podílíme se také na vývoji autonomního vozu, který sám zaparkuje. Pracujeme na celé řadě projektů v oblasti internetu věcí a chytrých měst.

To jsou zajímavé projekty, ale čím se zabývá Bosch v Čechách?

Naše největší divize Mobility Solutions, spolupracuje prakticky se všemi významnými automobilkami. Vyrábíme součásti systému Common Rail, jako jsou například vysokotlaká palivová čerpadla nejnovějších generací, ale také systémy DNOX sloužící ke snižování emisí a další produkty. Můžeme se také pochlubit vývojovým centrem, kde pracuje více než 500 odborníků. Určitě znáte i naše elektrické nářadí, zastoupené divizí Power Tools. Bosch Termotechnika zaujímá významný podíl na trhu tepelné techniky, Bosch Rexroth vyrábí hydraulické systémy nejen do výroby, ale i pro divadelní a koncertní jeviště.

To je opravdu široké portfolio, kolik lidí vlastně Bosch v ČR zaměstnává?

Bosch Česká republika má přes 9.000 zaměstnanců. V Praze je obchodní zastoupení, většina kolegů však pracuje v závodech v Jihlavě a Českých Budějovicích. Velmi nás těší, že se v těchto lokalitách umisťujeme na předních příčkách jako TOP zaměstnavatel.

Čím může Bosch zaujmout případné kandidáty?

Mezinárodní prostředí, high-tech výroba, vývojové centrum to je kombinace, díky které se nám daří nacházet kvalifikované a motivované lidi. Naše závody patří k těm nejmodernějším v Evropě. Trendem posledních let je Průmysl 4.0. Digitální technologie výrazným způsobem pronikají i do strojírenské výroby. Pěkným příkladem může být autonomní zásobovací systém v podobě samořídícího vláčku, který se pohybuje závodem pouze za pomocí senzorů. Dále využíváme 3D tiskáren k tvorbě prototypů nebo rozšířené reality, kdy operátor na tabletu vidí stav klíčových parametrů technologického zařízení. Studenty chceme oslovit „technickým Hackatonem“, plánovaným na 1. čtvrtletí příštího roku, který bude zaměřen nejen na mladé talenty z oboru IT, ale i strojírenství. Osvědčeným Junior Managers Programem (JMP) cílíme na čerstvé absolventy, které láká manažerská kariéra ve světě techniky. Jedná se o komplexní rozvojový program pro budoucí manažery.

Jak takový JMP program vypadá?

Během 2 let absolvuje účastník 4-6 rotací v rámci různých činností v podniku, včetně půlroční stáže v zahraničí. Naučí se vidět věci komplexně a pozná špičkové technologie. Interně programu říkáme JUMP, jelikož jeho absolventi „skáčou“ v kariéře mnohem rychleji. Proto se také „jumpíci“ dostávají k zajímavým projektům a přebírají samostatné úkoly již během programu, kdy spolupracují s mentorem z TOP managementu.

Můžete mi říct, jaký byl vlastně Váš příběh u Bosch?

Po studiích na ČVUT jsem začal pracovat pro Bosch, kde působím v různých funkcích již neuvěřitelných 23 let. Posledních 8 let v pozici obchodního ředitele a jednatele ve výrobním závodě v Českých Budějovicích a od ledna zastávám post reprezentanta Bosch pro ČR a Slovensko.

V dnešní době již není tak dlouhé setrvání v jedné firmě typické, ale já vlastně neměl důvod hledat jinde. Portfolio toho, co se dá u Bosche dělat , je široké, ať již obsahem práce nebo lokalitou. Když má člověk chuť, může prožít změnu bez toho, aby měnil zaměstnavatele. Navíc se mi velice líbí firemní kultura, která podporuje rozvoj zaměstnanců i možnost pracovat v mezinárodním prostředí.

 

Branislav Beck – absolvent JMP programu:

1)Proč jste se přihlásil do JMP?

Do JMP som sa prihlásil na základe prezentácie spoločnosti Bosch na mojej alma mater VUT v Brně, kde som uvidel v Bosch silného partnera pre svoju budúcnosť. Z rozprávania vtedajších „jumpíkov“ sa mi veľmi zapáčila myšlienka programu, počas ktorého trainees riešia rôznorodé zaujímavé úlohy na viacerých oddeleniach v rámci firmy a možnosť dostať sa ku know-how, ktoré Bosch bezpochyby má.

2)Jak se vám program líbil?

Samotný program bol z môjho pohľadu najlepšou voľbou,  akú som mohol po škole urobiť aj napriek tomu, že som za sebou mal už nejaké pracovné skúsenosti. Počas JMP som mal možnosť spoznať mnoho technických aj netechnických oddelení a procesov v rámci celého koncernu.

3)V čem je podle Vás JMP výjimečný?

JMP program je pre mňa výnimočný svojim duchom. Za dva roky som sa spoznal s veľkým množstvom „jumpíkov“ z celého sveta, ktorí vytvárajú veľmi silnú a zomknutú komunitu s perspektívou viesť Bosch v pomerne blízkej budúcnosti. Približne polročné rotácie doma a v zahraničí sú síce veľkou výzvou, ale na druhú stranu umožňujú človeku rozbehnúť veľké projekty s nezanedbateľným vplyvom, ktoré so sebou prinášajú možnosť rýchleho profesijného a aj osobného rastu.

 

Pro více informací se podívejte na: http://kariera.bosch.cz/