Jak vznikal olympijský park na Letné a na co se těšit? | EkonTech.cz


Jak vznikal olympijský park na Letné a na co se těšit?

Freetime
3. 2. 2014 - 18:24

V posledním článku rubriky freetime jsme vás informovali o skutečnosti, že souběžně s olympiádou v Soči bude na Letné připraven olympijský park. Jak ale byl připravován samotný projekt olympijského parku a na jaký program se můžete těšit?

Český olympijský výbor vsadil na jistotu. Spolupracuje s týmem, se kterým se podepsal pod londýnský český dům. Návrh parku zajistil ateliér ADR a program plánuje Michal Caban. Více už vám poví ti nejpověřenější...

Ateliér ADR

Projekt olympijského parku je velmi působivý, kde jste se inspirovali?

Inspirovali jsme se ve velkých městech – New Yorku, Londýně, konkrétně jejich parky (Central Park, Hyde Park), které fungují podobným způsobem celý rok. Jde tedy o pokus městu ukázat, jak i tato část Prahy může do budoucna fungovat.

Můžete popsat, na co se mohou návštěvníci parku těšit?

Návštěvníci se mohou těšit na 2 hokejová kluziště (lední hokej, krasobruslení), curling, zkusit si start na bobech, půjčit si snowboard a v doprovodu instruktora snowboardingu nebo bez něj navštívit snowboard park. K dispozici bude i běžkařská dráha, na které si v rámci biathlonu mohou vystřelit  z laserové pušky, a mnoho dalších zajímavých atrakcí.

Jsou nějaká omezení, kterým jste museli při projektování čelit?

Hlavní omezení spočívalo samozřejmě v omezeném rozpočtu.

Kolik verzí parku jste měli na stole. Bylo těžké vybrat tu finální? 

Verzí bylo zpočátku 4 – 5, které se na základě právě finančního omezení a dalších myšlenek postupně upravily a vyvinuly do jedné finální verze.

Michal Caban

Máte pod palcem program olympijského parku na Letné, mnoho fanoušků zimního sportu nedočkavě čeká na nějaké blížší informace, můžete poodkrýt část z programu?

Hlavní část programu tvoří přirozeně sportovní aktivity mířené jak na děti a mládež, tak širokou veřejnost. Budou si moci zabruslit na ojedinělé 1500m dlouhé bruslařské dráze vinoucí se parkem mezi stromy. Mohou si zahrát hokej na dvou hokejových hřištích nebo zkusit běžky na dráze dlouhé cca 500m. S pomocí zkušených hráčů mohou vstoupit do tajů curlingu a nebo na svém vlastním, či půjčeném v místní půjčovně, snowboardu si zajezdit ve snowparku. Na všech sportovištích budou také různé exhibice nebo výuky.

Na volné ledové ploše obklopující celou řadu stromů, které říkáme “Ledový ráj”, si můžete zabruslit ve volném promenádním stylu, protože tuto plochu umělecky obhospodařuje Kašpárek v rohlíku, který zde vytvořil “Klouzavý rodinný festival KEFÍR NA LEDĚ”. A tím se také dostáváme k hudebnímu programu na hlavním podiu.

Každý večer po skončení televizní přenosů z Olympiády v Soči mohou návštěvníci parku shlédnout a poslechnout si rozmanité hudební interprety, známé i méně známé. Jen namátkou zde například vystoupí kapely Portless, Toxique, Monkey Business, Tata Bojs, Airfare, Tap Tap, Laura a její tygři, Lanugo, Bohemia, Sto zvířat apod.

Logickým programovým prvkem je možnost sledování sportovních přenosů na několika velkoplošných obrazovkách. Každý den bude mít i svá další překvapení v podobě hokejových utkání českých internacionálů, hokejistů Sparty Praha proti Lvu Praha. Dětský kanál České televize ČT:D se postará o sobotní denní program, jeden den věnujeme Paraolympionikům, uskutečníme vzpomínku na zlatou štafetu ze Sarajeva 1984. Veškeré dění v parku budou moderovat zkušení sportovní a televizní moderátoři Petr Svěcený a Daniel Stach, kteří si na podium i na sportoviště budou zvát zajímavé hosty a sportovní legendy.

Jak náročné je program plánovat a sestavovat?

Pracujeme na přípravě více než rok, tým je rozdělen na řadu sekcí, které postupně naplňují obsahem. A pak je třeba to vše zkoordinovat, což je úkolem posledního měsíce. Řada lidí z týmu pracovala již na úspěšném projektu Českého domu v Londýně, takže zkušenosti jsou.

Musíte se také poprat s ne příliš populární 22 hodinou, nebo je plánováno, že bude program každodenně prodloužen?

Nebude, a hned vysvětlím proč. Jak jsem již naznačoval, park je zaměřen hodně na školní mládež. Většina televizních přenosů skončí vzhledem k posunu času už ve 20.00 hodin, náš hudební program navazuje a končí zhruba v půl desáté, abychom mohli park ve 22.00 zavřít. A myslím si, že se nebude nikdo zlobit. A víte proč? Protože je únor, bude zima a ta jak nás organizátory, tak návštěvníky parku spolehlivě “vyžene”.

Pozvánka

Je na co se těšit. I když nejsme pořadatelskou zemí Olympijských her, je zřejmé, že si dokážeme s velkou grácií dovést olympiádu do České republiky. Kdo do olympijského parku nezavítá, prohloupí.