Jaký bude účet za extrémní sucha? | EkonTech.cz


Jaký bude účet za extrémní sucha?

Ekonom
25. 10. 2015 - 15:31

Letošní léto bylo opravdu extrémně horké a suché. Zničená je úroda kukuřice, naopak obilovinám se i letos dařilo.

Letos v létě napršelo o třetinu méně srážek, než je v tomto období roku běžné a půda byla vyschlá průměrně do hloubky 20 centimetrů. Labe mělo nejméně vody od konce druhé světové války a další vodní toky na tom nebyly o mnoho lépe. Nízký průtok řek s sebou přinesl i nadměrný úhyn ryb a dalších zvířat včetně raků. S tropickými teplotami rostlo i riziko lesních požárů a kolapsů z nedostatečného dodržování pitného režimu.

Vedra způsobovala rozsáhlé škody i ve zbytku Evropy. V Itálii se například znatelně snížila hladina jezer, včetně známého Lago di Como. Ve Španělsku pak lesní požáry zničily území o rozloze větší než 52 tisíc hektarů a na Kypru, kde teploty přesáhly i těžko uvěřitelných 63 stupňů Celsia, jezdili řidiči s chňapkami na rukou, protože nebyli schopni udržet rozžhavené volanty svých automobilů holýma rukama.

Obilovinám sucho neškodí a chleba by tak mohl být levnější

S takovýmto způsobem léta mohli být nad míru spokojeni převážně majitelé akvaparků, koupališť a plováren. S podstatně menším nadšením ho přivítali zemědělci. Po loňské rekordně vysoké sklizni tak letos přijde citelný propad. Ten se však nebude týkat zdaleka všech plodin. Některé suchem neutrpěly a letošní slunečné dny jim naopak šly k duhu.

Podle odhadů sklizní, které provádí Český statistický úřad, by se na první pohled mohlo zdát, že prázdninová vedra prospěla máku, kterého se letos sklidí o 2,3 % více než minulý rok. Za vyšší sklizeň však může rozšíření osevních ploch, které se meziročně zvětšily zhruba o pětinu, jinak sucho máku rozhodně nesvědčilo. Horké a slunečné dny naopak prospěly obilovinám, jejichž sklizeň atakuje loňské rekordy. Ta by se v kombinaci s klesající cenou na světových trzích a levnými pohonnými hmotami mohla promítnout do zlevňování pečiva na pultech českých pekáren.

Výrazné ztráty by neměli utrpět ani vinaři. Dostatek slunce by naopak mohl pomoci některým slabším odrůdám získat vyšší kvalitu. Rovněž úroda některého ovoce nebyla nikterak poznamenána vedry. Jedná se především o ovoce, které je sklízeno nejpozději kolem poloviny prázdnin, jako meruňky, jahody nebo švestky. Vysoké teploty si na nich ještě nestihly naplno vybrat svou daň. Jiné je to u jablek a hrušek, jejichž úroda je letos ohrožena.

Nejhorší je úroda kukuřice a okurek

"Poraženým" letošního tropického léta je kukuřice. Sklizeň této hlavní krmné plodiny se meziročně propadne zhruba o třetinu a důsledky by během několika měsíců mohl pocítit každý z nás. Pravděpodobně totiž dojde ke zdražení krmných směsí, které se promítne i do růstu cen masa. Téměř identický pokles čeká i brambory a některé druhy zeleniny. Nejvíce postižena bude pravděpodobně sklizeň okurek, kterých bude zřejmě jen poloviční množství oproti loňsku. V tomto případě se ale zvyšování cen příliš obávat nemusíme, jelikož většina okurek se k nám stejně dováží.

Horší sklizeň chmele cenu piva neovlivní, účet za léto ale zaplatí každý

A nakonec nejpodstatnější informace pro většinu českého národa. Úroda chmele by letos měla být podle odhadů o 25 % nižší. Chmelové hlávky jsou kvůli suchu znatelně menší, zvláště ve srovnání s létem minulého roku. Nejdůležitější však je, že podle expertů by se horší úroda do cen zlatavého moku neměla nijak promítnout. A tak nás návštěva oblíbené hospody zřejmě nevyjde dráž než v minulosti. 

Zemědělci tak po letošním létě počítají ztráty, které zřejmě půjdou do stovek milionů. Sucha mohou ovlivnit i budoucí úrodu, jelikož mohou nastat problémy se zasetím do takto vyprahlé půdy. Částečnou pomoc patrně nabídne stát a ve formě dotací zmenší jejich újmu. Z toho pak vyplývá, že toto léto finančně nepřímo zasáhlo každého daňového poplatníka.