Je to tady – iQLANDIA Liberec otevřela a je fakt COOL! | EkonTech.cz


Je to tady – iQLANDIA Liberec otevřela a je fakt COOL!

Freetime
28. 3. 2014 - 21:55

Supermoderní science centrum iQLANDIA v Liberci dnes otevřelo své brány prvním návštěvníkům. Hlavním tahákem byl humanoidní robot Thespian - jediný v České republice, kontroverzní Sexmisie, přístupná od 12 let, a také technologicky nabité 3D planetárium.

Byli jste někdy v Libereckém iQparku? Líbilo se vám tam? Šla vám z exponátů hlava kolem? Tak to jste ještě neviděli supernovou, supermoderní, superzábavnou a supernaučnou iQLANDII. Redakce EkonTechu samozřejmě nemohla chybět u dnešního slavnostního otevření, díky čemuž vám můžeme předat naše zážitky přímo z místa činu.V centru si projdete kosmonautickým výcvikem, okusíte zemětřesení i vichřici, budete obdivovat tanec ohňů a blesků, ale také pochopíte, jak fungují nejrůznější věci, které denně používáte. V deseti moderních expozicích si zkrátka přijde na své každý. A co nejvíce zapůsobilo na redaktory EkonTechu?

Supermoderní 3D planetárium

Naprostou světovou špičku přináší 3D planetárium vybudované na samém vrcholu iQLANDIE. Procestujete v něm celou sluneční soustavu, prozkoumáte vývoj života na Zemi nebo se přesvědčíte o zázracích noční oblohy. Projekční software disponuje rozsáhlou databází tisícovek astronomických objektů, a tak vás skutečně může přenést, kam si vzpomenete. My jsme si vyzkoušeli „pouze“ 2D promítání, ale věřte, že i to nám díky vypouklému tvaru kopule, na kterou se promítá, nedělalo chvílemi dobře od žaludku. Kdyby nám promítli rozzuřeného tygra, nejspíš bychom utekli :-)

Sexmisie – i my se přiučili

Víte, že nejdelší zaznamenaný "výstřik" měl přes 3 metry? Sexmisie vyvolávala velké emoce už dlouho před svým otevřením. Je největší svého druhu v Evropě a velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpovídá na všechny otázky kolem dospívání a sexu. Z relaxační zóny „matčina lůna“ se vydáte objevovat vznik života, seznámíte se s vývojem jedince od narození až do pohlavní dospělosti, dozvíte se, jaké jsou zásady zdravého a kvalitního sexu, ale i jak se vyvíjela sexualita v průběhu historie.

Humanoid Thespian

Úplně nejlepší byl humanoidní robot. Pozdravil mě, zvedl ruce a pak se za mnou otáčel svýma rozsvícenýma očima,“ vypráví nadšeně jedenáctiletá Terezka a nám nezbývá než souhlasit, nic podobného jsme nikdy neviděli. Thespian, jak se humanoid jmenuje, používá gesta i mimiku, a Liberec je jediným místem v ČR, kde se s ním můžete setkat. „Jedná se o vůbec nejdražší exponát, který máme, dali jsme za něj dva miliony,“ komentuje ředitel Pavel Coufal.

Kosmonautem i DJjem

Osobně největší zážitek? Opravdový trenažer pro kosmonauty, na kterém si budete připadat jako na nejbláznivější atrakci na pouti. Posadí vás do konstrukce ze tří velkých kruhových obručí a roztočí do všech světových stran s přetížením až 3G. Po obědě nic moc :-) Pobavil nás i neobvyklý DJský pult, kde pomocí skládání kostek a destiček vytváříte svoji vlastní skladbu…a pak že jsou potřeba ty složité mixážní pulty s tisíci tlačítky.

Chce to čas

Zatím ještě není v iQLANDII doladěno vše do posledního detailu a chybí třeba některé popisky exponátů, ale ty, které jsou již umístěny, mají vždy minimálně i anglickou verzi, takže se nemusíte bát vzít s sebou třeba kamaráda ze zahraničí. Nechte si na prohlídku ale určitě více času než my, 4 hodiny nám totiž ani zdaleka nestačily…

SC iQLANDIA v číslech:

Celková investice: necelých 400 milionů Kč (250 milionů výstavba, 100 milionů vybavení jednotlivých expozic a další položky)

Počet expozic: 10

Počet exponátů: cca 355

Nejdražší exponát: Humanoidní robot Thespian (2 miliony)

Nejdražší expozice:

  • 3D planetárium – 17 milionů korun
  • Vodní svět – 16 milionů korun

Plocha: 10 000 m2

Očekávaný počet návštěvníků: 250–300 000 ročně

Očekávaný počet pracovních nových míst: cca 20

www.iqlandia.cz