Kauza studentská mafie: Brzy dojde i na "pěšáky" | EkonTech.cz


Kauza studentská mafie: Brzy dojde i na "pěšáky"

Z vejšky / studentská mafie
30. 5. 2015 - 23:44

Redakce časopisu Ekontech.cz přináší další informace o tom, jak se vyvíjí kauza studentské mafie, která napadá Českou studentskou unii (ČeSU) a terorizuje její členy. Byla podána další řada trestních oznámení na jejich obranu, běží několik soudních řízení a také údajně běží rozsáhle policejní vyšetřování k vyšetření spáchaných činů studentské mafie. V těch budou muset vypovídat i "pěšáci".

Studentská mafie v postupném rozkladu 

Jak již víte, redakce časopisu EkonTech.cz dlouhodobě sleduje útoky na Českou studentskou unii (ČeSU) a její členy. Našim čtenářům přinášíme zamyšlení nad tím, jak dlouho dokáže tato mafie v prostředí soudních sporů a vyšetřování policie fungovat - tedy pomlouvat, lhát a hlavně křivě vypovídat a zároveň nikoho ze svých pěšáků v tomto módu "nepotopit".

Wikipedie o křivé výpovědi 

Křivá výpověď je trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných podle § 346 českého trestního zákoníku. Spáchá jej ten svědek, který před soudem nebo mezinárodním soudním orgánem, před soudním komisařem, před orgánem činným v trestním řízení anebo před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny bude lhát o okolnosti, která má pro dané řízení podstatný význam, nebo takovou okolnost zamlčí. 

Kdo bude lhát před soudem nebo policií, má velký problém

Prostřednictvím trestného činu křivé výpovědi je chráněn řádný průběh určitého řízení a správné zjištění skutkového stavu v rámci dokazování, což má podstatný vliv na následné rozhodnutí. Trestem může být odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, při způsobení značné škody nebo při poškození jiného v zaměstnání či v rodině na dvě léta až deset let. 

Na koho se svalí vina, aneb budou šéfové mafie z obliga?

Dle důvěryhodného zdroje naší redakce byla lidmi okolo ČeSU a dalšími lidmi podána řada trestních oznámení na jejich obranu, běží několik soudních řízení a také údajně běží rozsáhle policejní vyšetřování k vyšetření spáchaných činů této mafie. V těch budou muset vypovídat členové studentské mafie. Zde je několik možností, jak budou vypovídat řadoví pěšáci:

  • řadoví pěšáci mafie budou chránit mafiánské bosy, tedy budou křivě vypovídat, tím ale budou čelit sami trestním oznámením a následnému vyšetřování
  • řadoví pěšáci mafie nebudou chtít vzít vinu za mafiánské šéfy na sebe a budou mluvit pravdu, kdo dává v mafii rozkazy - tím potopí své šéfy
  • řadoví pěšáci utrpí "ztrátu paměti" a nevypoví nic

Co doporučit pěšákům studentské mafie? 

Naše redakce by na místě pěšáků studentské mafie volila variantu B, protože se může lehce stát, že šéfové studentské mafie pěšáky lidově řečeno "potopí" a hodí vinu na ně. Nelehká situace...Co byste dělali vy? Napište nám na redakce@ekontech.cz

Poznámka redakce: z důvodu obav redaktorů před členy studentské mafie záměrně neuvádíme jména zúčastněných. Tato mafie veřejně hlásá, že jsou naše články pod drobnohledem a hlavně, že "odstraňuje živé štíty". Naše obava je více než na místě.