Když se SAP stane letenkou do celého světa | EkonTech.cz


Když se SAP stane letenkou do celého světa

Technik / ŠKODA AUTO
25. 2. 2018 - 20:07

Klasická představa ajťáka pracujícího pouze od stolu počítače existuje v lidském podvědomí už nějakou dobu. Realitou současnosti v IT už však nejsou pouze programátoři znalí nekonečné řady programovacích jazyků.

Kdo chce být úspěšný, musí být schopen poskytovat nejen perfektní technická a informační řešení, ale také umět řešit problémy s ohledem na přání zákazníků. O takovém dvojím přístupu zejména při práci v SAP prostředí ví své Jan Vaněk, IT business analytik ve ŠKODA AUTO. Díky svojí práci procestoval obrovský kus světa a poznal pracovní i životní kulturu na několika různých kontinentech.

Honzo, víme o Vás, že jste ve Škodovce působil jako stážista už při studiu na vysoké škole. Jakou jste studoval univerzitu a proč jste se rozhodl sbírat pracovní zkušenosti v mladoboleslavské automobilce?

Je to tak, během studia na Univerzitě Hradec Králové jsem si prošel praxí v jednom z oddělení Technického vývoje. Pocházím z Mladé Boleslavi a v současnosti jsem v rodině už třetí generací, která ve Škodovce pracuje, takže volba to tenkrát byla docela snadná.

Proč jste po dokončení školy nastoupil do oddělení, které má na starosti řešení informačních technologií zaměřených na SAP?

Tehdy mě můj koordinátor a vedoucí oddělení dokázali neuvěřitelně nadchnout pro tuto práci. Řekli mi, že pokud se naučím pracovat v SAPu, tak budu mít obrovskou hodnotu na trhu práce. A že pokud rád cestuji, tak tohle je ideální příležitost právě pro mě.

Splnilo se obojí?

Určitě ano. Díky práci jsem procestoval obrovský kus světa. Spolupracoval jsem na vývoji, implementaci a podpoře SAP řešení a aplikací, které jsme dodávali do koncernových závodů v Indii, Číně, Mexiku, Rusku a Německu. A mohu říct, že i když je každá země kulturně i pracovně trochu jiná, tak jsem všude, kde jsme působili, slyšel pozitivní ohlasy na naši práci a naše know-how.

Co je podle Vás hlavní esencí tohoto know-how, díky kterému je škodovácké SAP tak kvalitní?

Z vlastní zkušenosti vím, že o Škodovce se v celém koncernu říká, že máme v prostředí SAP to nejlepší know-how. Je to jak díky kvalitě samotného řešení, které jako senior SAP konzultanti nabízíme, tak i díky lidskému přístupu, který se snažíme uplatňovat. Myslím si, že tato kombinace je všeobecně hodně oceňována.

ŠKODA AUTO je také kompetenčním SAP centrem. Co přesně to znamená?

V podstatě se jedná o certifikaci našich schopností přímo od společnosti SAP. To znamená, že můžeme řešit problémy do určité úrovně. Pokud se navíc stane, že při práci odhalíme nějaký problém přímo v SAP, komunikujeme už napřímo s vývojáři a spolupracujeme s nimi na odstranění této chyby.

Čím je práce v SAP prostředí náročná?

Je to hodně specifická práce, jejíž velkou nevýhodou je to, že se k ní člověk málokdy dostane už při studiu na vysoké škole. SAP má vlastní programovací jazyk a určitá specifika, která se musí člověk prostě naučit – a na to je potřeba určitá doba. I když mi kolegové po nástupu říkali, že se učím rychle, tak pracovat jako samostatný SAP konzultant jsem byl schopen zhruba po třech až pěti letech. Není to totiž jen o SAPu, ale i o businessu a procesech v celém koncernu VW, jehož je ŠKODA AUTO součástí.

Co bylo pro Vás těžší se naučit? SAP nebo fungování business prostředí?

Ze začátku jsem se asi trápil víc se SAPem a business procesy jsem se učil od kolegů. Později ale člověk zjišťuje, že i tyhle procesy je potřeba poznat pořádně do hloubky.

Je tedy práce ve Vašem týmu rozdělená na analytiky a programátory?

Přesně tak. Díky tomu, že se naše oddělení poměrně dost rozrostlo, si můžeme dovolit mít tým rozdělený na lidi, kterým sedí víc pozice business analytika a raději komunikují se zákazníky, a pak na ty, kteří se zabývají samotným řešením v SAPu. Ta paleta možností je i u nás poměrně veliká.

Ve Škodovce se tedy i programuje?

Ano, máme několik programátorů, kteří se zabývají přímo řešením pro zákazníky. Pokud je velký projekt, pak nabíráme i externisty. Ale právě to, že máme vlastní programátory, nám umožňuje okamžitou konzultaci se zákazníky o tom, co je a co není proveditelné z pohledu jejich představ.

Zmiňoval jste také, že ke zvládnutí prostředí SAP jsou zapotřebí určité zkušenosti. Jak jste je získával?

Prošel jsem spoustou školení a hodně jsem se naučil i od ostatních kolegů. V současnosti u nás funguje tzv. SAP akademie, která představuje systém školení. Od těch nejzákladnějších až po vývojářská specializovaná školení, kde se řeší vývojářské nebo programovací techniky.

Pojďme zpět k cestování. Ve které ze zahraničních zemí se Vám pracovalo nejlépe?

Myslím, že každá země a kultura má své pro a proti. Mně ale přišlo nejbližší Německo. To ovšem i proto, že bavorský Ingolstadt k nám má kulturně blízko. Bavoři jsou srdeční a spolupráce s nimi je opravdu příjemná. Užil jsem si ale i přípravu a implementaci projektů v Indii a Mexiku. Každý zážitek a pracovní zkušenost, kterou člověk získá, ho vždycky nějak obohatí.

Co je to SAP?

Zkratka SAP znamená Systémy, Aplikace a Produkty v oblasti zpracování dat. SAP je integrovaný systém pro řízení podniku. Ve ŠKODA AUTO je systém SAP využíván pro podporu obchodních procesů v oblasti personalistiky, mezd, financí, controllingu, materiálového hospodářství a odbytu.

 

Láká vás práce či stáž ve ŠKODA IT? Navštivte www.skoda-kariera.cz/it a dozvíte se víc!

 

Foto: ŠKODA AUTO