Křest AIR House na ČVUT | EkonTech.cz


Křest AIR House na ČVUT

Z vejšky / AIR House Solar Decathlon
25. 7. 2013 - 22:45

Tým studentů architektury ČVUT pokřtil 17.7. před budovou fakulty architektury svůj unikátní dům AIR House. Tento dům, jenž autoři označují jako „prototyp bydlení budoucnosti“ bude v říjnu tohoto roku prezentován ve finále mezinárodní soutěže Solar Decathlon 2013 v Kalifornii.

Prostranství před Fakultou architektury v dejvickém kampusu ČVUT se v posledních týdnech změnilo na staveniště. Soutěžní tým, složený z 26 studentů všech stupňů studia, zde v až 14 hodinových „směnách“ realizoval prototyp domu AIR House. Křest téměř hotové stavby byl jedním z milníků jejich dvouletého úsilí.

Na projektu studenti totiž pracují již od roku 2011, kdy skupina v ateliéru Eduarda Schlegera nastudovala soutěžní podmínky a navrhla své koncepty řešení domu na mezinárodní soutěž Solar Decathlon, studentskou soutěž ve stavbě ekologických solárních domů, pořádanou Ministerstvem energetiky Spojených států a Národní laboratoří obnovitelných energií. Na začátku minulého roku byl jejich koncept vybrán mezi 20 finalistů z celého světa, přičemž se stali nejen prvním českým týmem, který se finále zúčastní, ale vedle svých kolegů z Technické univerzity ve Vídni také jediným evropským týmem, který bude v soutěži reprezentovat své domy, univerzity i státní barvy.

Během jejich dvouleté práce se nejen rozrostl tým, který na projektu pracuje, ale i finální podoba domu se od původního návrhu výrazně liší. V rámci soutěže totiž musí studentský tým soutěžní dům nejen navrhnout, ale také na něj musí skrze sponzory sehnat peníze a následně dům sami postavit na domácí půdě. Tým se tak rozrostl vedle architektů o specialisty na technologické vybavení domu, o členy shánějící sponzory a zajišťující kontakt s médii, dokonce i o člena, který hlídá bezpečnost práce na staveništi.

Při příležitosti křtu domu měli zástupci médií, sponzoři, studenti i profesoři především z Fakulty architektury, která také projekt zaštiťuje, jedinečnou možnost si dům projít. Jednoduchý dům na půdoryse 13x13 metrů je navržen jako dřevostavba, která je prošpikovaná nejmodernější technologií. Dům je navržen jako nulový, to znamená, že všechnu energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu si vyrobí sám, a to díky solární energii. V soutěži je tento projekt nejmenší stavbou. Jak autoři říkají – nejčistší energie je ta nespotřebovaná. Autoři tak konceptem domu s úspornou dispozicí cílí především na generaci 50+, tzv. „empty nesters“(syndrom prázdného hnízda), kdy by v předdůchodovém věku podle nich mohl sloužit jako chata, v důchodu pak pro trvalé bydlení.

AIR House bude v příštích týdnech demontován a v nákladních kontejnerech bude poslán do Kalifornie na samotné finále soutěže. Tam studentský tým v první polovině října hotový dům představí naostro, kdy bude porotou posuzován v deseti soutěžních kategoriích, mimo jiné ověřením, zda během deset dní provozu skutečně vyprodukuje alespoň tolik energie, kolik spotřebuje.

Budeme držet palce.

Více na http://www.airhouse.cz