Která firma vás 100% pošle po roční praxi bydlet a pracovat do zahraničí? Home Credit | EkonTech.cz


Která firma vás 100% pošle po roční praxi bydlet a pracovat do zahraničí? Home Credit

Názor / HC NET / Home Credit
8. 12. 2016 - 9:02

Talentový program pro studenty HC NET je nepochybně jeden z nejlepších na českém trhu. Účastníky čeká rok praxe při studiu, pak rychlá adaptace na pár několikatýdenních výjezdech v zahraničí a hurá třeba na dva roky do Indonésie.

HC NET bychom dle našich zkušeností zařadili do TOP 3 rozvojových programů v ČR. Vidíme v něm příležitosti pro ty z vás, kteří mají analytické myšlení, chuť zkusit si život v zemích s totálně odlišnou kulturou a navíc po roce a půl praxe pracovat na odborné pozici. Je to náročné, ale stojí to za to. Home Credit je jediná globální firma pocházející z ČR a chce své české kořeny udržet. V 11 zemích světa zaměstnává už přes sto tisíc lidí.Nejvíce o programu HC NET ví jeho účastníci a absolventi, na jejichž zkušenosti jsme se ptali již v minulosti (rozhovory a články najdete ZDE) a samozřejmě i HR ředitelka Home Creditu. S Janou Šufajzlovou jsme se setkali při jedné z jejích návštěv pražské mezinárodní centrály společnosti v Dejvicích.

Jaký je cíl programu HC NET?

Vyslat jeho účastníky po roce intenzivní přípravy do zahraničí, aby tam pomohli s rozvojem byznysu našim kolegům. A věřte mi, že bouřlivě rosteme všude.

Dlouhodobý pobyt v zahraničí je opravdu cíl pro každého účastníka programu?

Ano, opravdu pro každého. Chtěli bychom takové studenty, kteří mají toulavé boty. Studenty, kteří jsou ochotni se hned po ukončení stáže v Česku přesídlit na jeden až tři roky do zahraničí a pracovat tam už na velmi odborné pozici.

O jakých státech se právě bavíme?

Nejpravděpodobnější je některá z asijských zemí: Čína, Indie, Indonésie, Vietnam, Filipíny, ale možnosti jsou také v našich firmách v USA, Kazachstánu, nebo v Rusku.

Zvládají stážisté skloubit studium posledního ročníku VŠ a náročnou práci u Vás?

Neslibujeme jim snadný život. V Home Creditu jsme zvyklí na týmovou práci v náročném tempu, ale také si rádi užijeme legraci. Bez toho, aby vás práce bavila, to nedáte ani na stáži HC NET, i když je to časově velmi flexibilní program. Lpíme však na tom, aby naši stážisté byli pilní a měli předpoklady a vůli dostudovat. Rozvržení práce během stáže si obvykle studenti dohodnou se svým mentorem podle svých možností.  Zároveň je ale důležitá jejich vnitřní motivace a odpovědnost, aby dokázali obě povinnosti skloubit.

Jak „vyvolené“ vybíráte?

Vždy na jaře vyhlašujeme výběrové řízení.  Prvním sítem je screening  životopisů, v nichž hledáme především  zahraniční zkušenost a znalost angličtiny. Ta je nezbytným předpokladem pro vycestování do zahraničí. Největším sítem je ale druhý test, který prověřuje analytické schopnosti. Úspěšně jím projde obvykle jen 20 % zájemců. Ty pak zveme do poslední fáze výběrového řízení, kterým je jednodenní assessment centrum složené z několika částí – modelových situací, hraní určitých rolí, rozhovoru s personalisty a budoucími mentory a psychodiagnostika vedená psychologem.

Jsou při testu potřeba i dovednosti získané přímo studiem analyticky zaměřeného oboru, nebo ho může zvládnout například i student dějin?

Může ho zvládnout student jakéhokoliv oboru, klidně i humanitního. Není to o akademických dovednostech. Prověřujeme skutečně „jenom“ schopnost logicky uvažovat a analyticky přemýšlet. Nejčastěji se ale stejně hlásí studenti přírodovědných nebo matematických oborů. Zřejmě proto, že si na základě svých dovedností a předpokladů vybírali právě i vysokou školu.

Kolik se Vám hlásí do programu uchazečů a kolik z nich přijmete?

Letos jsem s kolegy přečetla přibližně 150 životopisů a vybrali jsme pět studentů. Náš cílový stav je mít každý rok asi tak osm stážistů. Plánujeme však program více rozšířit a získávat více přihlášek. Prostě chceme dát příležitost všem talentům a současně mít možnost snadněji vybírat a snadněji obsadit všechna místa v zahraničí.

Máte nějakým způsobem zajištěno, že účastník programu opravdu vycestuje do zahraničí předávat své know-how? Nemůže si to rozmyslet?

Rozmyslet si to může a bohužel se nám to občas i stává. Sice už při výběru účastníků důkladně zkoumáme právě jejich motivaci žít a pracovat v zahraničí, ale změnu rozhodnutí je těžké předjímat. Pokud započítám první rok praxe a následné kratší pobyty v zahraničí ještě před samotným dlouhodobým výjezdem, vychází náklady Home Creditu na jednoho účastníka programu asi na milion korun. Chyba ve výběru tak přijde dost draho a používáme všechny metody, jak ty peníze nevynaložit nadarmo.

A co když to není Vaše chyba a jenom se změní třeba osobní poměry účastníka? Například když si v ČR najde partnera/partnerku?

Zrovna s takovou situací se počítá, je docela obvyklá. Standardně ‚expati‘ vyjíždějí s rodinami. Nutnou podmínkou je jenom vůle a předpoklad, že to daná země umožňuje. Co však neumíme, to je zařídit pracovní povolení pro partnera. Zato s bydlením, cestami do země nebo s lékařskou péčí si umíme opravdu dobře poradit.

Plánujete v HC NETu do budoucna změny?

Chtěli bychom ho více zpřístupnit i pražským vysokoškolákům. Zatím mu dávají přednost studenti vysokých škol z Moravy, nejvíce z Brna, protože největší část programu probíhá právě v sídle českého Home Creditu v Brně. V Praze je ale také spousta kvalitních fakult, proto se budeme snažit vytvářet místa i na mezinárodní centrále naší firmy v pražských Dejvicích.

Program by mohl zajímat ale i studenty, kteří jsou z Moravy, studují v Praze a chtěli by se po ukončení vysoké školy vrátit zpět. Určitě jich je mnoho a možná o této možnosti zatím jen neví. Málokterá společnost naší velikosti má totiž svoji centrálu v Brně, v tom jsme celkem unikátní.

---

Jana Šufajzlová

Vystudovala práva na Karlově univerzitě. Svoji kariéru zahájila v České správě letišť, kde byla jedním z jejích úkolů i právní podpora personálního oddělení. Díky tomu se rozhodla směřovat svoji kariéru právě do oblasti HR. Zkušenosti postupně sbírala ve společnostech zaměřených na bankovnictví, finance a především informační technologie. Na pozici HR ředitelky českého a slovenského Home Creditu přišla například se zkušeností z vrcholných manažerských pozic společnosti IBM nebo AVG Technologies. HR Home Creditu řídí z centrály v Brně, kde také bydlí. Svůj volný čas tráví nejčastěji aktivitami se svými dvěma syny a manželem.

 

Co je základem pro úspěch ve výběrovém řízení do HC NET?

-          angličtina na dobré úrovni

-          analytické myšlení

-          studium posledního ročníku VŠ

-          silná motivace

-          připravenost strávit několik let služebně v zahraničí, protože to vás nemine :-)

 

Co vás během programu čeká?

-          jeden rok praxe na částečný úvazek v Home Credit ČR (v Brně)

-          několik výjezdů v rozsahu týdnů až měsíců na zahraniční pobočky Home Creditu

-          dlouhodobý pracovní kontrakt a stěhování do jedné z 11 zemí skupiny Home Credit

 

Chcete zjistit více, nebo se rovnou přihlásit? Navštivte homecredit.cz/kariera/program-pro-studenty.