Lichtenštejnsko - malá země velkých možností | EkonTech.cz


Lichtenštejnsko - malá země velkých možností

Z vejšky / studium / zahraničí
6. 11. 2015 - 19:49

160 kilometrů čtverečních, 37 000 obyvatel - řeč není o menším českém městě, nýbrž o samostatném státě v centru Evropy. Univerzitu ale mají. Prestižní a otevřenou zahraničním studentům!

Lichtenštejnské velkoknížectví, v jehož čele stojí monarcha Hans-Adam II. společně s parlamentem čítajícím 25 členů, leží v údolí řeky Rýn na pomezí Rakouska a Švýcarska. Země se světově 18. nejvyšším Indexem lidského rozvoje (2013) těží nejen z výborné lokace a úzké spolupráce se Švýcarskem. Investory láká také liberální ekonomický systém a zejména pak velmi atraktivní daňové a právní prostředí. Svou firemní nadaci (Unternehmensstiftung) zde založila i Ikea. Celkový počet společností se sídlem v Lichtenštejnsku dnes sahá přibližně k 4 000. Tento fakt dělá z Lichtenštejnska zemi s jednou z nejnižších měr nezaměstnanosti vůbec. Stát, který má 37 000 obyvatel, nabízí přibližně 36 000 pracovních míst! „Vím asi, co vás teď napadlo. Ne, dětská práce je u nás samozřejmě zakázaná,“ vtipně poznamenal korunní princ Alois na setkání s deseti českými novináři ve svém sídle na hradu Vaduz, kde nechyběl ani zástupce naší redakce, „více než polovina pracujících lidí k nám dojíždí z okolních států.“

Jak asi tušíte, nejvíce obyvatel je zaměstnáno v sektoru služeb, téměř 60 %. Možná vás ale překvapí, že Lichtenštejnsko je jedinou zemí Evropy, která má rozvinutější sekundární sektor než ČR. Průmysl tam zaměstnává 39 % pracujících. Zbylé procento připadá na zemědělství.

Zajímavé na Lichtenštejnsku je také to, že téměř všichni si zde velmi dobře uvědomují, jak důležité jsou investice do vzdělání. V hlavním městě Vaduzu žije asi 5 000 obyvatel a přesto zde, na louce vedle pasoucích se krav, naleznete moderní a kvalitní univerzitu. Universität Liechtenstein, zkráceně Uni.li, jak ji místní rádi nazývají, skýtá akreditace hned na několik oborů v bakalářském, magisterském i doktorském stupni studia. Celá univerzita se nachází v areálu bývalé továrny na vlnu, jíž vévodí nově postavená knihovna s dech beroucím výhledem na Švýcarské Alpy. Téměř polovina studijní kapacity patří architektům jak v bakalářském, tak i magisterském programu. Celá kompozice budovy architektonickému prostředí přímo nahrává. V budově se nachází i obrovský ateliér se spoustou moderních přístrojů, laserů a ostatního vybavení, které jen student architektury ke své práci může potřebovat. Dalším významným oborem místní univerzity je magisterský program Finance. Tento studijní program volně sleduje osnovu studia CFA (Chartered Financial Analyst, jedna z nejnáročnějších kvalifikací v oboru financí) a zároveň nabízí vhled do nezaměnitelného prostředí švýcarského bankovnictví. Kvalitu univerzity tvoří nespočet externích profesorů a odborníků z praxe, kteří zde přednáší. Jedná se o odborníky převážně z okolních německy mluvících zemí, zejména z nedalekého St. Gallen, ale výjimkou nejsou ani návštěvy z Kanady nebo USA.

Nejlepší na místní univerzitě je ale to, že je velmi otevřená zahraničním studentům. Stále rozšiřuje seznam partnerských univerzit (kam již nyní patří mimo jiné VŠE, FA ČVUT a FA VUT). A informace pro ty, které by lákal celý studijní program - i místní školné je na rozdíl od Švýcarska poměrně přístupné. Zkrátka, Lichtenštejnsko si zaslouží naši pozornost.