Lucie Dvořáková o startu kariéry ve Všeobecné zdravotní pojišťovně | EkonTech.cz


Lucie Dvořáková o startu kariéry ve Všeobecné zdravotní pojišťovně

Rozhovory / VZP / rozhovory
14. 7. 2023 - 7:42

Lucie Dvořáková - Odborná referentka klientského pracoviště

Jak byste zhodnotila své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Studium bylo samo o sobě divoké, ale díky mé tvrdohlavosti úspěšně zakončené. Známky byly různorodé, záleželo vždy na předmětu. Některé mě bavily více a některé méně což si myslím, že je naprosto běžné. Osobně si myslím, že na známkách až tak nezáleží, důležitější je dokončení studia, a to co nám to dá.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořila anglicky? 

Angličtinu se učím od základní školy, tudíž v posledním ročníku byla úroveň trošku pokročilejší. Na vysoké škole jsme měli v posledním ročníku předmět zaměřený na naši bakalářskou práci, zkouška z tohoto předmětu byla vedena přímo rodilým mluvčím.

Chtěla jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studovala? 

Během studia se mé názory, co týče budoucího povolání trošku měnily. Avšak po pandemii covid, který cestovní ruch ovlivnil jsem věděla, že tudy moje cesta nepovede.

Věděla jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodla pro zaměstnanecký poměr?

Toto jsem věděla naprosto přesně. Od začátku jsem věděla, že chci do zaměstnaneckého poměru, protože nemám zkušenosti, co se týče podnikání. A vzhledem k tomu, že jsem byla čtyři měsíce na Trainee programu jsem věděla, že touto cestou se budu ubírat.

Získávala jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Již během studia jsem vždy měla několik brigád najednou. Vždycky jsem ráda zkoušela nové věci a dělala více věcí najednou, nemám úplně ráda být v klidu. Občas to bylo náročné skloubit brigády se školou, ale nikdy bych neměnila, protože mě to naučilo spousty věcí a také přineslo nové lidi do života.

Jaká byla vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodila?

Nástupní hrubou mzdu jsem měla představu okolo 30 000 Kč hrubého. Představa se odvíjela od nákladů, které jsem měla a věděla, že po dokončení studia přijdu o výhody, které jsem jako studentka měla.

Kontaktovala jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěla byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Nekontaktovala. Do VZP jsem nastupovala jako Trainee díky inzerátu, který jsem našla na internetových stránkách společnosti. Myslím si, že mít možnost komunikovat se svým zaměstnavatelem přes sociální sítě může být výhoda, ale není to úplně to nejdůležitější.

Jakým způsobem jste získávala tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděla o současném zaměstnavateli?

Nabídky jsem získávala přes portál, který nabízí práci, kde jsem měla nastavené upozornění, které mi chodilo na e-mail. Sama jsem však vyhledávala inzeráty přes webové stránky společností, které mě zajímaly a VZP byla jedním z nich. Na jejich stránkách jsem objevila, že shání někoho do Trainee programu, poslala jsem životopis a následně mě pozvali na pohovor.

Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné? Které Vám přijdou zajímavé?

Osobně o žádných akcích nevím, tudíž nemohu hodnotit. Myslím si, že pokud by se nějaké akce pořádaly bude to pro studenty přínosné. Vím, že na naší vysoké škole bylo kariérní centrum, přes které jsem sehnala jednu brigádu, a to mi přijde skvělé.

Musela jste se přestěhovat za prací ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodla přestěhovat? Pokud ne, kdyby to bylo v potřeba, uvažovala byste o tom vůbec?

Ze svého rodného města jsem se musela přestěhovat, když jsem nastupovala na vysokou školu. I když jsem bydlela hodinu od svého rodného města, chtěla jsem se co nejdříve osamostatnit, a proto jsem tento krok udělala. Následně jsem v tomto městě po ukončení VŠ našla i zaměstnání.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Do práce dojíždím kolem 20 minut. Záleží však hodně na hustotě dopravy. Někdy to bývá i 30 minut, pokud je špička provozu. Přes léto se snažím využívat kolo, anebo chodit pěšky. Maximálně si dovedu představit dojíždět jednu hodinu do práce.

Chtěla byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí? Případně, byla jste již na zahraniční pracovní stáži? 

Zatím jsem nikdy neměla tu možnost vyjet někam na pracovní stáž do zahraničí. Určitě by záleželo, v jaké životní fázi bych se nacházela, ale pokud bych byla zaměstnavatelem vyslána, nebránila se tomu.

Komunikuje Vaše společnost svou vizi a to, jak ji naplňuje?

Ano komunikuje. Máme nastavené KPI ukazatele, které jsou vždy vyhodnocovány. Máme i manažerské pohovory s vedoucí, kde se tímto zabýváme a dostáváme přesnou zpětnou vazbu.

Používá Vaše společnost firemní hodnoty, případně nějaké „desatero“?

Naše společnost má tzv. Souhvězdí hodnot VZP - konkrétně odpovědnost, spolehlivost, dynamičnost, spolupráce, efektivita, loalajita, profesionalita. Naše firma si zakládá na dodržování termínu, najde řešení v každé situaci, dosahování cílů pojišťovny co nejefektivněji, ctí dobré jméno společnosti.

Jak se díváte na firemní kulturu u Vás ve firmě. Jak si myslíte, že ovlivňuje nově přicházející kolegy?

Myslím si, že firemní kultura je dobře nastavená. Pro nově příchozí je vždycky k dispozici jeho osobní mentor, což je zkušený kolega, který ho má po celou dobu zaučování „na starosti". Dále je pro nováčky připraven adaptační program, který obsahuje školení na jednotlivé agendy.

Kdybyste byla znovu v posledním ročníku na VŠ, přemýšlela byste jinak, rozhodovala byste se jinak, udělala byste něco jinak?

Určitě ne. Nelituji žádných kroků, myslím si, že vždycky se děje všechno z nějakého důvodu a má to tak být. Každý z kroků v mém životě mě něco naučil a dal do života.

Jak vnímáte nové trendy sociálních sítí a jejich významu pro prezentaci značky zaměstnavatele? Oslovují Vás kampaně Vašeho zaměstnavatele na sociálních sítích?

Myslím si, že sociální sítě fungují dobře. Lidé se zde dozví užitečné věci i z běžného života, například připomenutí preventivních prohlídek, darování krve atd. Komunikace přes sociální sítě je důležitá součást každé velké společnosti a VZP toto splňuje na výbornou. Máme několik sociálních sítí, kde s námi mohou klienti komunikovat a případně se dozvídat užitečné informace.

Je pro Vás důležité, aby komunikace od zaměstnavatele směrem k Vám byla osobní a personalizovaná přímo na míru pro Vás a Vaše potřeby?

Určitě ano. Myslím si, že komunikace je jedním z důležitých faktorů. Mám to štěstí na skvělou šéfovou, která toto pravidlo ctí a dá se s ní vždy komunikovat a domluvit se.