Mein Kampf bude bestsellerem příštího roku | EkonTech.cz


Mein Kampf bude bestsellerem příštího roku

Freetime / Mein Kanpf / Adolf Hitler
30. 4. 2015 - 9:32

S blížícím se výročím konce války brzy uplyne i sedmdesát let od smrti Adolfa Hitlera. Dle autorského zákona platného napříč EU pozbyde Bavorsko autorských práv a Hitlerova kniha se stane volným dílem. Po Hruškově kuchařce tak přichází nový bestseller.

Každý, kdo alespoň jednou za uplynulý rok zavítal do knihkupectví, si musel všimnout, kolik různých výtisků Malého prince je k dostání. Celkem jich je v současné době na trhu dvanáct. Hlavním důvodem je, že na autorovy knihy i ilustrace přestala tento rok platit autorská práva a tak si každé nakladatelství chtělo utrhnout svůj kus z celkového koláče, který činí průměrně 10 000 každoročně prodaných děl.

Hitler milionář

Stejná situace nastane od 1. ledna roku 2016 s dílem Adolfa Hitlera. Kupodivu hlavním důvodem, proč se na pultech knihkupectví Mein Kampf neobjevil již dříve, není kolize s trestním případně správním právem, jíž se dá dle nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu poměrně lehce vyhnout, nýbrž kolize s právem autorským.

Hitlerova práva ke knize spravovalo před jeho smrtí nacistické nakladatelství Eher Verlag v Mnichově, jež prodalo téměř 12 milionů výtisků. Pokud si uvědomíme, že autorovi odcházelo z každého prodaného výtisku 10 procent, nesla kniha Hitlerovi tučné příjmy.

Po smrti nacistického vůdce pak práva přešla na Bavorsko, které se snažilo jakékoliv vydání knihy zablokovat. Od příštího roku to již nebude možné. Právě z tohoto důvodu se sešli ministři vnitra jednotlivých německých spolkových zemí, aby určili, co bude možné považovat při vydání Hitlerovy knihy za postihnutelné.

Hitler v Čechách

V roce 2000 byl v České republice schválen nový autorský zákon, jenž byl vytvořen tak, aby respektoval směrnice EU. V jeho důsledku došlo k prodloužení platnosti práv po autorově smrti z 50 na 70 let. Před rokem 2000 tak již, dle ještě staré úpravy, autorská práva na Hitlerovo dílo v České republice vypršela. V roce 2000 se v Česku tak objevila první nová vydání Hitlerovy knihy, za nimiž stál Michal Zítek.

Celý případ se dostal k soudu a Zítek byl odsouzen na tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let za propagaci hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod. Zítek se s rozsudkem nesmířil a celý případ se dostal až k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodl, že Zítkovo podnikání není trestné a nakladatele osvobodil.

Dalším podobným případem bylo vydání Hitlerových projevů. I zde počátkem tohoto roku soud rozhodl, že trojice lidí, kteří je vydali, nejsou vinni. Prakticky tak stačí ve vydání knihy uvést, že se s myšlenkami nacistického vůdce neztotožňujete a jste si vědomi hrůznosti obsahu.

Hitler bestseller

Zítek stihl údajně prodat celkem přes 90 000 výtisků. Rychlost s jakou byla kniha rozebrána, neměla obdoby. Uveďme čísla do kontextu. Přes 95 procent knih se neprodá ve větším nákladu, než je 1000 kusů a to i ve světovém měřítku. V České republice je pak za bestseller považováno překročení hranice deseti tisíc výtisků. Mein Kampf tuto metu překonal několikanásobně. Původní náklad Hitlerovy knihy byl dokonce 106 tisíc kusů, zbylých 16 tisíc kvůli rychlé reakci státního zastupitelství Zítek prodat nestihl.

V současné době je nejprodávanější knihou kuchařka od Ládi Hrušky, která překonala 200 000 prodaných kusů. Rok 2013 pak opanoval první díl trilogie Padesát odstínu šedi. V roce 2008 se překročení 200 tisícové hranice podařilo ještě poslednímu dílu Harryho Pottera. Mein Kampf se tak může lehce stát nejprodávanější knihou roku 2016.