Montovnou už nikdy více. ČVUT otevírá nový magisterský obor zaměřený na Průmysl 4.0 | EkonTech.cz


Montovnou už nikdy více. ČVUT otevírá nový magisterský obor zaměřený na Průmysl 4.0

Z vejšky / průmysl 4.0 / ČVUT
16. 8. 2016 - 22:51

Průmysl 4.0 přestává být pouze heslem. ČVUT otevírá nový magisterský program zaměřený na Průmysl 4.0, Škoda Auto zvažuje poskytnutí stipendia některým studentům. ČVUT dodá inženýry i GE Aviation.

Kolem investice GE Aviation do továrny na letecké motory bylo během prázdnin mnoho povyku. Až do posledního dne se nevědělo, zdali ministerstvo financí poskytne firmě dotaci ve výši 2,5 miliardy korun. Andreji Babišovi se nelíbilo, že je dotace nezávázná. Nakonec se ale vláda dohodla a továrna na turbovrtulové motory za deset miliard korun se postaví.
 
GE tak bude potřebovat kvalifikované zaměstnence, které by mělo dodat České vysoké učení technické. Během deseti let by firma měla zaměstnat stovky leteckých inženýrů. Studium navazujícího magisterského oboru Letectví a kosmonautika na strojní fakultě ČVUT mohl v minulosti i přes svoji přitažlivost vzbuzovat v zájemcích pochyby, zda v něm najdou uplatnění. Vzhledem k nedávné dohodě mezi GE Aviation CZ a českým státem o vytvoření vývojového centra a stavbě nového závodu na výrobu turbovrtulových motorů v ČR však nyní mají jeho absolventi zajímavé perspektivní zaměstnání jisté, uvádí fakulta.
 
Nově je pak formou individuálního studijního plánu v oboru Mechatronika otevřeno studium navazujícího magisterského oboru Průmysl 4.0. Jeho atraktivitu dokumentuje skutečnost, že Škoda Auto zvažuje poskytnutí stipendia na 2 roky pro 5 studentů tohoto nového oboru.
 
A co je Průmysl 4.0? Tento koncept odráží tzv. čtvrtou průmyslovou revoluci, jež plyne z revoluce digitální a navazujících technologických změn. Reflektuje současný stav, kdy se byznys přesouvá na internet a dodavatelé musejí být schopni pružně reagovat na měnící se poptávku zákazníků a s ohledem na to přizpůsobit i svá výrobní zařízení a technologie. Ty pak umožní vyrábět individualizované (tedy potřebám a představám jednotlivců co nejbližší) výrobky hromadně, s nízkými náklady a velmi krátkými dodacími lhůtami.
 
Přihlásit se ke studiu je možné elektronicky do 16. 9. 2016 do 13,00 hodin. Více na https://fs.cvut.cz/zajemci-o-studium/informace-o-p...
 
Foto: Škoda/Facebook ( Na fotografii je nový šejkr, který dokáže simulovat jakoukoli vozovku od rozsypaných lentilek až po tankodrom.)