Na situaci v Egyptě doplácí i Češi. A nejen turisté! | EkonTech.cz


Na situaci v Egyptě doplácí i Češi. A nejen turisté!

Ekonom
14. 9. 2013 - 14:14

Egyptské nepokoje ovlivňují mnoho tuzemských firem. A to jak negativně, tak překvapivě i pozitivně. Mezi zmíněné podniky nepatří pouze cestovní kanceláře, ale také textilní společnosti či zbrojovky.

Cestovní kanceláře se ztrátou

Nepokoje v Egyptě jsou pro naše tuzemské cestovní kanceláře nečekaným a znatelným nákladem. Společnosti orientované na cestovní ruch počítají ztráty již v milionech. Například největší česká cestovní kancelář Exim Tours vyčíslila jenom za první týden bezpečnostních opatření ztrátu na 40 milionů. Český letecký přepravce Travel Service zase odhaduje ztrátu kolem půl miliardy korun.

O své postřehy se s námi podělil marketingový ředitel společnosti EXIM Tours, Stanislav Zíma.

Pane Zímo, zajímalo by mě, jak vnímají aktuální situaci v Egyptě Vaši zaměstnanci? Delegáti, kteří v Egyptě dlouhodobě žijí, doufají, že armáda nastolí pořádek a potlačí extremistický proud, jež se snaží získat v zemi co největší vliv. Vládní jednotky (armáda a policie) bojují s lidmi, kteří narušují pořádek a celkový běžný chod Egypta.

Jakou ztrátu přepokládáte? Jenom za dobu repatriace (6 dnů, kdy jsme rychle stahovali klienty) ztrátu odhadujeme na cca 40 milionů korun.

Můžete na vzniklé výdaje uplatnit některou z pojistek? Bohužel žádná z pojistek se na tyto mimořádné situace nevztahuje.

Uzavření textilního podniku v Egyptě a obavy o zakázky dalších firem

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens SA musel díky nepokojům uzavřít tamní závod. Další společnost, příbramská firma ZAT, která spolupracuje s egyptskými partnery, doufá v uskutečnění dvacetimilionové zakázky na dodávku řídícího a ochranného systému turbín pro elektrárnu Talkha. Obdobně i společnost Sigmainvest  počítá se splněním dodávky čerpadel pro čerpací a závlahové stanice.

O aktuální situaci s generálním ředitelem a členem představenstva společnosti PEGAS NONWOVENS SA., Františkem Řezáčem.

Pane Řezáči, kde se Váš závod nachází a jaká je tam aktuální situace? Náš nový výrobní závod v Egyptě, jehož výstavba je nyní ve finální fázi, leží zhruba 35 kilometrů od Káhiry. V této lokalitě je situace klidná a závod tedy není v bezprostředním ohrožení.

Přesto jste ale výrobní linku pozastavili… Vzhledem k eskalaci napětí v zemi by doprava pracovníků do zaměstnání představovala zbytečné riziko, které nechceme podstupovat. Termín opětovného zprovoznění výrobní linky bude záviset na dalším vývoji egyptské krize. Nezbývá nám než doufat, že se situace v brzké době stabilizuje.

Jaký finanční dopad bude mít napětí v Egyptě na Vaši společnost? Výrobní linka je v současnosti v testovacím provozu, a proto rozhodnutí o dočasném zastavení jejího provozu nemá významný vliv na předpoklad vyrobených tun v tomto roce. V případě delšího trvání odstávky linky a odložení rozjezdu plného provozu samozřejmě ztráta vzniknout může.

Jak chráníte majetek společnosti v Egyptě? Vývoj v Egyptě samozřejmě nadále monitorujeme. Jsme v pravidelném kontaktu s naší ambasádou v Káhiře i místními institucemi. Pro případ další eskalace napětí v zemi máme připraveno několik scénářů, včetně zajištění zvýšené bezpečnosti výrobní technologie a možné evakuace českých zaměstnanců, kteří v Egyptě nájezd linky řídí.

Pozitivní dopad na obchodní aktivity České zbrojovky

Právě mezi největší kontrakty České zbrojovky pro letošní rok patří dodávka 50 tisíc pistolí za stovky milionů korun pro Egypt. I když je dodávka zatím pozastavena, lze předpokládat, že místo ukončení kontraktu spíše dojde k navýšení množství. Zbraně do Egypta dodávají i další české zbrojovky, kterým začínají žně, a jsou tak důkazem toho, že každá mince má dvě strany.