Nejmenší endoskop na světě vyrobený pomocí 3D tisku | EkonTech.cz


Nejmenší endoskop na světě vyrobený pomocí 3D tisku

Vědec / 3D tisk / endoskop
22. 7. 2020 - 10:36

Tým výzkumníků z University of Adelaide a University of Stuttgart vytvořil za pomoci 3D tisku nejmenší endoskop na světě. Tento zobrazovací nástroj je tvořen objektivem, jež je umístěn na optickém vláknu s tloušťkou stejnou, jako má lidský vlas.

Endoskop je určen k výzkumu srdce a srdečních chorob, mimo jiné například i k objasnění příčin infarktu. Kardiovaskulární choroby zapříčiňují v Austrálii smrt jednoho člověka každých 19 minut a jsou tak jedním z nejčastějších onemocnění na světě. “Nejčastější příčinou srdečních chorob je plak usazující se na stěnách cév. Tento plak je tvořen mimo jiné tuky a cholesterolem. Aby bylo možné najít lék na choroby postihující srdce, je třeba znát stavbu krevních cév a způsob, jakým se plak v jejich stěnách usazuje,” říká Dr. Jiawen Li z Institute for Photonics and Advanced Sensing při University of Adelaide.

Dr. Simon Thiele z University of Stuttgart, který měl na starosti konstrukci objektivu dodává:„Až doposud neexistoval takto malý endoskop. Díky technologii 3D tisku jsme však byli schopni vyrobit objektiv pouhým okem neviditelný. Celý endoskop je tak včetně ochranného plastového obalu menší než půl milimetru v průměru.”

Tato zobrazovací metoda zaměřující se na plak v cévách a aneurysma tak podá odborníkům důležité podklady pro určení správné diagnózy a vhodné léčby zjištěných problémů. Otevírá se tak prostor k zavedení tohoto zobrazovacího katetru s průměrem menším než 0,6 milimetru i do oblasti krkavice a jejích dalších větví, kde dochází až k 85% intrakarnálního aneurysmatu, potažmo krvácení do mozku.

Na výzkumu pracovala skupina inženýrů společně s týmem klinických lékařů a společnými silami tak vyvinuli ojedinělý nástroj využitelný při průzkumu dalších lidských orgánů, které jsou citlivé nebo těžko přístupné. Na dosah je tak například možnost výzkumu vnitřního ucha nebo uzlin.

Zroj & foto: Medical Press