Nintendo zažívá déjà vu. Po rozčarování s Pokémon Go lámou jeho akcie opět rekordy, díky Applu | EkonTech.cz


Nintendo zažívá déjà vu. Po rozčarování s Pokémon Go lámou jeho akcie opět rekordy, díky Applu

Ekonom / Nintendo / Apple
8. 9. 2016 - 18:17

Akcie Nintendo ve středu připsaly téměř třicet procent. Zopakovaly tak jízdu, kterou předvedly už v srpnu díky hře Pokémon Go. Tentokrát se o rallye postaral Apple

Jednou z mála nečekaných věcí, kterou Apple na středeční konferenci při odhalování nového iPhonu 7 oznámil, je spolupráce s výrobcem her Nintendo. Na iOS tak dorazí například i legendární hra Mario. Již ve středu večer akcie Nintenda vyrazily o 28 procent a obchodovaly se tak za 36,3 dolaru za kus. Ve čtvrtek počáteční vzrušení upadlo a  jejich cena sice klesla na 33,4 dolaru, od začátku roku ale stále připisují 92 procent.
 
V těchto výšinách za posledních pět let byly akcie pouze dvakrát. A v obou případech se tak stalo během posledních dvou měsíců. Když se šestého července letošního roku dostala na trh mobilní hra Pokémon Go, akcie společnosti Nintendo vlastnící práva na tuto značku, vystřelily o desítky procent nahoru. Trvalo pouhých jedenáct dní, než se z původní a nějaký ten čas stagnující hranice 17,6 dolaru za akcii vyhouply až k částce 37,4 dolaru. 
 
Celá řada investorů začínajících i zkušených okamžitě začala nakupovat akcie Nintenda s očekáváním, že růst bude ještě vyšší, slibovali si vyšší zisky pro společnost Nintendo. Už za pár dní bylo ale vše jinak. Nintendo zveřejnilo tiskovou zprávu, která ukázala, jak moc se investoři zmýlili. Za vydáním hry totiž nestojí Nintendo ale  firma Niantic, americká společnost sídlící v San Franciscu, která během minulého roku začala vyvíjet hru za spolupráce s Nintendem. 
 
Celá tato spolupráce je přitom založená především na vlastnických právech na značku Pokémon, které vlastní tzv. The Pokémon Company. Nintendo v ní má 32% podíl a odpovídající hlasovací práva.
 
Proto v tiskové zprávě stojí, že příjmy ze hry Pokémon Go nebudou pro Nintendo nijak závratné, a tak kvůli tomu nehodlá ani měnit interní finanční prognózy. Na samotném technickém vývoji hry tedy pracovali pouze technici Nianticu, kteří mají četné zkušenosti například s vývojem hry Ingress.  Netrvalo dlouho a toto znepokojivé zjištění se okamžitě projevilo na hodnotě akcií. 
 
Tokijská burza zaznamenala vůbec největší denní propad akcií jedné firmy, na který má nastavený limit 18% za den. Přesně o tolik se propadly akcie Nintenda. 25. července už cena akcií byla znovu poměrně nízko, na 25,6 dolarech za kus.  Navíc zájem o samotnou hru už také odpadá. Z oslnivých 45 milionů aktivních uživatelů již ke konci srpna odpadlo více než 15 milionů.
 
Ve středu ale Nintendo zažilo déjà vu během představování nových produktů Applu. Ten kromě iPhonu 7  a Apple Watch 2 prozradil také  právě novou spolupráci s Nintendem. Obě známé společnosti nyní pracují na vývoji hry Super Mario Run. Více než pětatřicet let stará postavička italského řemeslníka utíkajícího před různými nástrahami jednotlivých tratí už toho zažila opravdu hodně. Mario se objevil v celé řadě různých her. Zbrusu nová hra na nové iPhony by však měla přinést Nintendu kýžený úspěch. 
 
 
Spolu se hrou, která vyjde v prosinci letošního roku, Apple připraví rovněž samolepky Maria do Messengeru. Investoři, které náhlý propad akcií Nintenda nezaskočil natolik, aby své akcie prodali, se tak mohou těšit na poměrně příjemné zhodnocení.
 
Zdroj fotografie: pixabay