Nová japonská technologie: O krok blíže k porozumění domácím mazlíčkům | EkonTech.cz


Nová japonská technologie: O krok blíže k porozumění domácím mazlíčkům

Technik
16. 2. 2017 - 9:14

Nemůžete se někdy vyznat v náladách vašich mazlíčků? Rádi byste se jich zeptali, jak se zrovna cítí? Na tuto ani žádnou jinou otázku vám sice neodpoví, ale díky nové technologii z Japonska jejich psychický stav zjistíte sami.

Určitě vás už někdy napadlo, jaké by to bylo, kdyby s vámi váš pes nebo kočka mohli mluvit. Ačkoli schopnost mluvit se zvířaty je zatím pouze utopií, japonští vědci se tomu svými vynálezy alespoň přiblížili. Na lednové exhibici nositelné elektroniky Wearable Expo v Tokiu se sešlo zhruba dvě stě společností, které předvedly svá nejnovější elektronická zařízení nejen pro lidi, ale i pro zvířata.

Japonská firma Anicall, která se zabývá zvířecí komunikací, zde představila speciální bundičky a obojky pro psy a kočky, ve kterých jsou zabudovány senzory. Ty dokáží zaznamenat zvířecí pohyby a následně sbírat data, která se k majitelům mazlíčků dostanou skrze mobilní aplikaci. Výhodou výrobků je, že zároveň měří tepovou frekvenci, čímž pomáhají sledovat i zdravotní stav zvířat.

„Monitorováním tepové frekvence můžeme zjistit detaily zdravotního stavu psů a koček. Naše zařízení dokáže sledovat jejich tepovou frekvenci, což lidem pomůže lépe udržet zdraví starých psů a koček,“ uvedl výkonný ředitel firmy Anicall Akira Hanawa.

Zaměstnanci firmy věří, že takovéto monitorování umožní zvířecím mazlíčkům dostat řádnou léčbu ve správný čas v případě skrytých zdravotních problémů.

Je vaše kočka naštvaná?

Co ale majitele mazlíčků zaujme možná ještě víc, je, že díky speciálním oblečkům či obojkům se senzory měřícími teplotu těla a aktivitu zvířat mohou navíc posoudit i jejich momentální emoční stav.

Na bundách je totiž grafický displej, který ze získaných dat zobrazuje čtyři možné interpretace pocitů. Obleček či obojek, který pošle data do aplikace v chytrém telefonu, rozliší, zdali je váš mazlíček nadšený/šťastný, uvolněný, naštvaný, nebo si chce hrát.

Ačkoli je těžké pravdivost těchto interpretací dokázat, ohlasy jsou velmi pozitivní a návštěvníci expa byli z produktů nadšení. Novinku ocenil i jednatřicetiletý veterinář Atsushi Ogawa. Podle něj tato technologie není přínosná pouze pro majitele domácích mazlíčků, kteří jim chtějí lépe porozumět, ale například i pro zemědělce chovající dobytek. Využít se dá také třeba při koňských dostizích – díky technologii budou mít cvičitelé závodních koní jistotu, že jejich zvířata nejsou vystresovaná. „Jelikož se taková technologie stále vyvíjí, lidé se časem stanou schopnější komunikovat se zvířaty. Stejně jako interagují s lidmi,“ věří Ogawa.

Postupně se tak plní hlavní cíl společnosti. Tím je podle Hanawy sblížení zvířat a lidí pomocí technologií, které jim umožní, aby lépe porozuměli emocím svých zvířátek.

„Znát emoce psů je docela důležité. Vyvinuli jsme tyto produkty, aby pomohly těm, kteří cvičí specifické psy, jako třeba asistenční a pátrací psy, porozumět tomu, jak psi reagují a jak se cítí,“ dodal Hanawa.

Bundičky pro psy firma představila už na loňském Weareble Expo, ale jejich letošní verze je vybavena dalšími senzory na rozpoznání rychlosti, tělesných pohybů a teploty těla.

Asi vás zajímá, na kolik takové vymoženosti přijdou. Bunda bude stát 30 tisíc jenů, což je zhruba 6 600 Kč. Obojky budou k mání levněji. Jejich cena bude 10 tisíc jenů, tedy asi 2 200 Kč.

Všechny produkty firmy Anicall, které se na tokijském expu objevily, byly zatím pouze modely. Stále totiž existuje prostor pro možná vylepšení a zdokonalení, kterých firma plánuje dosáhnout. Obojek by ale do prodeje měl jít koncem letošního května.