Novinky ze ŠKODA AUTO Vysoká škola – prestižní akreditace a nový rektor | EkonTech.cz


Novinky ze ŠKODA AUTO Vysoká škola – prestižní akreditace a nový rektor

Z vejšky / ŠAVŠ
22. 1. 2015 - 18:02

ŠKODA AUTO Vysoká škola (ŠAVŠ) úspěšně prošla akreditačním procesem americké asociace Accreditation Council for Business Schools and Programs (ACBSP) a opět tím potvrdila, že soukromá škola nerovná se špatná škola. Od února také nahradí Petra Šulce na pozici rektora bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

ŠAVŠ má ACBSP v kapse!

ŠAVŠ se stala vedle Vysoké školy ekonomie a managementu druhou VŠ v České republice, která akreditaci ACBSP získala. Svědčí to o tom, že od doby jejího založení v roce 2000 roste nejenom počet studentů, kvalitních vyučujících, podíl zahraničních studentů a kvalita oborů, ale i celková úroveň školy.

Při udělování akreditace se na rozdíl od národní akreditace sleduje mnohem více kritérií, například strategické plánování, zaměření na studenty a důležité stakeholdery, učení a výkon studentů, řízení vzdělávacích a podnikových procesů a zaměření na akademické i ostatní zaměstnance. Tyto standardy byly v ŠAVŠ sledovány akreditační komisí po dobu dvou let a hodnoceny na základě asi 200stránkové interní analýzy i osobní návštěvy tříčlenné akreditační komise ve škole. Komisařům se líbila především kvalitní výuka cizích jazyků, široká nabídka praxe v zahraničí, jasná strategie školy, duální vedení školy, tedy oddělení funkce rektora, který se stará o akademickou oblast, od funkce ředitele zabývajícího se finančními otázkami, a propojenost studia s praxí. „Silné propojení s průmyslovou sférou představuje hlavní konkurenční výhodu ŠAVŠ,“ říká o jediné české firemní VŠ předsedkyně akreditační komise Dr. Farah Zakery.

Přínos pro studenty

Nejenom, že bude pro vedení školy díky ACBSP snazší získávat domácí i zahraniční sponzory, ale profitovat budou z akreditace především studenti a budoucí absolventi. „Věřím, že tato prestižní akreditace mi zajistí lepší pracovní místo, ať už v ČR, nebo v zahraničí,“ komentuje úspěch jeden ze studentů.  Díky celosvětové rozpoznatelnosti ACBSP budou absolventi opět o krok blíž k úspěchu na mimoevropských pracovních trzích.

Nový rektor Pavel Mertlík

Aby novinek na ŠAVŠ nebylo málo, přidaly se i personální změny. Od 1. února usedne do rektorského křesla bývalý ministr financí doc. Ing. Pavel Mertlík, CSc., v současnosti stále ještě rektor BIVŠ (Bankovní institut vysoká škola), dříve mimo jiné hlavní ekonom Raiffeisenbank. ŠAVŠ tak konečně vyřešila situaci, kdy Petr Šulc zastával zároveň funkci rektora i prorektora pro studijní záležitosti.