Novou kryptoměnu Zcash si centrální banky osedlají těžko, je zcela anonymní | EkonTech.cz


Novou kryptoměnu Zcash si centrální banky osedlají těžko, je zcela anonymní

Ekonom
13. 1. 2017 - 8:39

Centrální banky si uvědomily, že platformu Bitcoinu lze využít k dohledu nad všemi transakcemi v ekonomice. S kryptoměnou Zcash je to složitější.

Pokud ještě nedávno něco znepokojovalo centrální bankéře více než deflace, byl to nástup kryptoměn. Kromě své deflační povahy jsou zosobněním decentralizace - arcinepřítele každé centrální banky. Postupem času se ale pohled bankéřů změnil. Zjistili, že mohou kryptoměny využít ve svůj prospěch.

Uvědomili si, že jednu z věcí, která kryptoměny charakterizuje – blockchain, lze použít ke sledování každé transakce v celé ekonomice v reálném čase. Navíc jim umožňuje všechny tyto transakce dohledat. Bankéřům došlo, že kryptoměny rozhodně nejsou anonymní tak, jak si lidé povětšinou myslí. Blockchain dokonce nabízí možnost většího dohledu a centralizace.

Není proto nečekané, že jedna z prvních centrálních bank, které laškují s využitím blockchainu, je ta v komunistické Číně. Přidali se ovšem i Britové. Tvůrci kryptoměn jsou ale o krok napřed a přišli s novým konceptem. Jedním z nich je nová kryptoměna Zcash, která je postavena tak, že jsou účastníci transakcí skutečně nedohledatelní. To je zásadní pro komerční banky, firmy, investory, ale také pro lidi pohybující se mimo zákon.

Transakce zúčtované v měně Zcash jsou podle jejích tvůrců plně anonymní. Tvrdí, že při využití jejich virtuální měny nelze vystopovat žádné detaily o proběhlé transakci, plátci ani příjemci. To je například oproti známému Bitcoinu velká výhoda. Finanční toky Bitcoinů se zapisují do sdíleného souboru zvaného blockchain. Ten ale umožňuje dohledat o každé transakci informace. Není tedy problém podívat se na strategii konkurenční banky nebo si zjistit profily jejích klientů. Zcash místo toho nabízí obdobu blockchainu v podobě technologie zvané ZK-snark. Jde o kryptografické protokoly, které umožňují provést transakci bez toho, aby o ní byly zveřejněny další podrobnosti.  Jinak se nová virtuální měna od Bitcoinu příliš neliší. Nejdůležitějším prvkem při tvorbě virtuální měny je totiž kód, a ten je v případě Zcashe i Bitcoinu podobný.

Větší anonymita ale nemusí být zárukou úspěchu. Palčivou otázkou je, zda nová měna dokáže pokrýt množství transakcí zavedených firem. V tomto ohledu má například Bitcoin značnou výhodu, byť i v jeho případě je právě omezený objem transakcí jednou z nevýhod například proti platebním systémům VISA či Paypal.  Ani přední český odborník na kryptoměny Dominik Stroukal působící na půdě VŠE v Praze neočekává, že by Zcash výrazně ovlivnil vedoucí pozici Bitcoinu, ačkoli připouští určité výhody a změny, které nová měna přinést může: „V současné době je na poli kryptoměn trend hledat nová využití Bitcoinu pro registry, katastry či clearing, ale také přicházet se zásadně odlišnými koncepty. Příkladem může být Ethereum, které zkusilo zakomponovat do měny chytré kontrakty, nebo Monero a právě Zcash, které uživatelům umožňují platit plně anonymně. To může být game-changer, protože v bitcoinové síti je všechno vidět.“

Stroukal ale nepředpokládá, že by uživatelé masivně přešli k anonymním kryptoměnám. „Už dnes se ukazuje, že je lidé využívají spíše jako prostředek k anonymizaci Bitcoinů. Stačí koupit za Bitcoiny Monero nebo Zcash a poté si koupit za tyto měny zpět Bitcoiny. Stopa od původních k novým se tím ztratí,“ popisuje jednu z možností, jak se využívají anonymní kryptoměny. „Nedovedu si představit, že by byla nějaká kryptoměna tak zásadně lepší než Bitcoin, aby se stovky miliard v Bitcoinech a jeho infrastruktuře přesunuly k ní. A bude to čím dál složitější,“ dodává.

Bitcoin a blockchain

Nejznámější světovou kryptoměnou je bezesporu Bitcoin. Princip jeho fungování leží v tzv. blockchainu. Jedná se zjednodušeně o databázi, kterou disponuje každý uživatel, a zapisují se do ní všechny transakce, které v síti proběhnou. Peněženka každého uživatele tak ví, komu každý jednotlivý Bitcoin v celé sítí patří. Neustále se aktualizuje. Proto jsou kryptoměny decentralizovanými měnami, což znamená jednu velkou výhodu. K napadení systému a vymazání některých transakcí je nutné disponovat vyšším výpočetním výkonem než všichni uživatelé zapojení v síti. A i tak by to bylo složité. K takovému útoku by bylo nutné disponovat stovkou těch nejvýkonnějších superpočítačů.

Nevýhody decentralizace spočívají právě v nutnosti ověřování transakcí a jejich zápisu. Takové ověření samozřejmě nějakou dobu trvá a čím je v systému zadáno více transakcí, tím déle trvá ověření. Bitcoin se tak potýká s problémem limitu transakcí. Systémy jako VISA zvládnou desítky tisíc transakcí za sekundu, Bitcoin kolem několika málo tisíc.

Deflační povaha měny vyplývá z principu jejího uvolňování do oběhu. Poslední Bitcoiny budou uvolněny do oběhu v roce 2140, drtivá většina z nich do roku 2030. V současnosti se uvolňuje přibližně 75 Bitcoinů za hodinu. Ve chvíli, kdy se uvolní poslední Bitcoiny, a poptávka po měně bude dále růst, dojde k nastartování deflace. V případě Zcashe dojde k uvolnění drtivé většiny měny do roku 2045.