O udržitelnosti a TEDxNárodní s Matějem Prokopem | EkonTech.cz


O udržitelnosti a TEDxNárodní s Matějem Prokopem

Rozhovory / TEDx
18. 6. 2021 - 10:44

Již zítra startuje TEDxNárodní, tentokrát s podtitulem Countdown. Jednotliví řečníci se v něm zaměří na řešení klimatické krize a účastníkům představí inovativní pohledy a nápady na to, jak co nejrychleji přejít do světa s nulovými emisemi. A jak vnímá udržitelnost a snahy o zlepšení klimatické situace Matěj Prokop, který je stál u zrodu přivést TEDx Countdown do České republiky?

Probrala se, nejen česká, společnost z “ekologické letargie” a svítá díky tomu naší planetě na lepší časy?

Zastihla jste mě v čase příprav velké akce, která se uskuteční již tento víkend 19. a 20. června, tak budu stručný. Doporučuji přijít si poslechnout vystupující naživo přímo do Národní Galerie a přesvědčit se o tom, že ano – svítá. Máme tam více než 40 odborníků na širokou škálu témat a většina z jejich přednášek napřímo poukazuje na východiska a možná řešení současně probíhající ekologické a klimatické krize. Navíc to vše bude zasazeno do kontextu České republiky. Pro studenty a pedagogy nabízíme speciální slevu na prezenční vstupné za 500 Kč.  

Co vnímáte jako největší překážku v cestě široké populace za implementací udržitelnějšího přístupu v běžném životě?

Sebestřednost.

Co pro Vás osobně vlastně znamená udržitelnost?

Pouze menší újmu/škodu. Málo z toho co jako lidstvo děláme je zatím skutečně udržitelné. Držíme se v rovině metrik, které si sami nastavujeme –- to je důležité si uvědomit. Navíc, proč „udržovat” něco, co je dlouhodobě spíše degenerativní, stagnující a dlouhodobě nefunkční?

Odstartuje TEDxNárodní mezioborovou spolupráci a tvorbu určité platformy pro akademické, vědecké ale i průmyslové subjekty?

Začínáme první akcí tento víkend. Jaká bude reálná dlouhodobá spolupráce zúčastněných stran záleží také trochu na vlastní iniciativě všech zúčastněných. Již teď jsou ale viditelná důležitá propojení a navazování nových spoluprací. Myslím, že se to víc projeví v řadě jiných projektů, které ze setkání vystupujících, partnerských i podporujících organizací, i samotných diváků vzniknou.

Překvapilo mě, když jsem Vás nenašla mezi řečníky TEDxNárodní. Čím to? Věřím, že byste byl skvělým řečníkem právě na téma udržitelnosti…

To Vám děkuji za kompliment, ale organizátoři TEDx konferencí nemají povoleno na svých akcích vystupovat. Rád navíc přenechám prostor expertům, kteří k daným tématům opravdu mají co říct.

Pro koho je TEDxNárodní určen?

Pro všechny, kteří se chtějí aktivně podílet na pozitivní změně a chtějí více nahlédnout pod pokličku dílčích řešení klimatické změny. Budou zde zástupci různých environmentálních organizací, vědci, akademici, aktivisté, ale i širší veřejnost. Akce proběhne v komorním duchu. Na místě bude zhruba 300 účastníků. Je to tedy skvělá příležitost setkat se s řečníky i organizátory, navázat nové kontakty a dozvědět se zajímavé informace.

Když se ohlédnete zpět, který TEDx talk (ze všech co jste doposud shlédl) Vám nejsilněji uvízl v paměti? A proč?

Například přednáška Ricka Doblina - The future of psychedelic-assisted psychotherapy , nebo přednáška Marly Spivak - Why bees are disappearing. Pak také jedna, která nakonec nebyla publikována, ale má mnoho co předat, přednáška Grahama Hancocka - The war on consciousness.