Osádka vidí s brýlemi skrz celý tank. Rozšířená realita umožňuje zachytit nepřítele kdekoliv | EkonTech.cz


Osádka vidí s brýlemi skrz celý tank. Rozšířená realita umožňuje zachytit nepřítele kdekoliv

Freetime / rozšířená realita / Armáda
1. 7. 2016 - 1:10

Technické novinky se sypou ze všech stran. Firma Elbit Systems představila helmu, která umožní vidět skrz celý tank. Čínsko-americká firma zase selfie drona, kterého lze řídit smartphonem a bude vás fotit ustavičně.

Ve chvíli, kdy se podaří dostat nepřátelské pěchotě dostatečně blízko k tanku, je často osud osádky zpečetěn, neboť na tak blízkou vzdálenost se ocelové monstrum nedokáže účinně bránit. Pokud ještě navíc netuší, že nepřítel stojí hned vedle něj, je se strojem konec.
 
To má změnit novinka v posobě IronVision, což je 360stupňový panoramatický vizuální systém, který umožňuje osádce tanku nebo i vozidel pěchoty vidět v reálném čase prostředí kolem sebe. Helma funguje na principu rozšířené reality.
 
Senzory umístěné vně tanku snímají obraz ve velkém rozlišení a v reálném čase promítají obraz osádce do helmy. Vojáci tak vidí "skrz" tank, co se děje nejen v jejich bezprostřední blízkosti. Zařízení dokáže zachytit nepřátelské vojáky do vzdálenosti 300 metrů. Navíc je úplně jedno, jestli je den, nebo noc.
 

 

Selfie dron

Ti, kteří příliš nadšení pro armádu nesdílejí, možná uvítají další novinku. Tentokrát jde o vylepšenou selfie tyč, která je v podobě létajícího drona. Dron jednodušše lítá kolem svého majitele a snímá ho kamerou o rozlišení 13 MPx, přičemž zaznamenává video v kvalitě 4k. Dron je navíc vyroben z karbonových vláken - tudíž takřka nerozbitný. Navíc jsou vrtule skryté a nehrozí žádný úraz.
 
Dron vyvinula čínsko-americká společnost Zero Zero Robotics a na trh by se měl dostat v následujících měsících. Cena by se mohla pohybovat kolem 600 dolarů - 14 400 korun.
 

Foto: Elbit Systems a Zero Zero Robotics