Overclocking – když nemá PC dost výkonu | EkonTech.cz


Overclocking – když nemá PC dost výkonu

Technik / Přetaktování / Overclocking
22. 8. 2012 - 12:54

Každému se čas od času stane, že by využil od svého křemíkového přítele trochu více výkonu, než se mu dostává. Pro většinu lidí to znamená otevřít peněženku a dojít si do obchodu s mimozemšťanem pro nový kousek výpočetní techniky. Existují ale i další řešení jak přidat počítači pár koní.

První věcí je shnilý operační systém. Stejně jako banány a švestky, i operační systém má svoje datum trvanlivosti. Mluvím hlavně o Billových Oknech. Samotný systém si žije svým vlastním životem a čím více mu instalujete programů, tím více se zpomaluje a „hnije.“ Rychlým řešením je čistá přeinstalace. Zálohujte si data, vytáhněte z šuplíku svoji originální kopii windows (v jiných případech by vás mohl zajímat článek o zlevněném softwaru pro studenty, link na konci) a ukončete trápení současné verzi Oken. Dle zkušeností trvá celá akce pár hodin. Win 7 si doinstalují většinou všechno samy, takže stačí akorát klepat na tlačítko Další a za chvíli máte hotovo. Pokud se vám ovšem zdá systém stále pomalý, tak je v záloze další řešení, jak mu pomoci.

Overclocking je termín označující navýšení frekvence, česky „přetaktování.“ Budu používat spíš overclock, zní to líp. V podstatě z BIOSu (Basic Input Output System) nastavíte základní desce, procesoru a pamětem vyšší pracovní frekvenci, tudíž docílíte vyššího výkonu. Zní to jednoduše a docela to i tak je.

Člověk, který ví kam sáhnout to má za chvilku (neplatí jen na počítače), neznalec si může odpálit stroj. Nechci být zodpovědný za vaše ohořelé stoly, dým od desky, takže vás varuji, že to je nebezpečné, snižuje to životnost procesoru a pokud se na to necítíte, tak radši zavolejte kamarádovi, který s tím už má zkušenosti. Pravděpodobně vás upozorní na to samé a pokusí se vyhnout odpovědnosti za případné napáchané škody. Pokud na to kývnete tak budete mít možná za chvíli rychlejší stroj.

Předpokladem pro úspěšný overclock je solidní chlazení. Chce to větší bednu, spoustu větráků a velký chladič procesoru. To znamená ne notebook. Doporučuji vyfoukat PC od prachu. Otevřít kisnu, vysavačem vysát co najdete a následně odnést na zahradu/balkon a z plných plic vyfoukat ten sajrajt pryč. Nic pro alergiky na prach. Proč to všechno? Po přetaktu bude PC vyzařovat do okolí víc tepla a toho je třeba se efektivně zbavit. Já už si třeba nemusím na podzim topit v pokoji, PC to vyřeší za mě.

Nuže, máme tedy čistý systém, čistý počítač a plné plíce prachu. Můžeme začít se samotným přetaktem. Budu popisovat podle mých zkušeností přetočení Intel Core 2 Duo na desce ASUS P5KR. Konkrétní kousek E7200. Nominální frekvence je 2,53GHz, mě se podařilo překročit hranici 4GHz, stabilně na 3,7GHz. Tyto procesory se povedly a dá se s nimi dost hrát. Možná si říkáte, proč výrobci nenastaví rovnou procesor na nejvyšší možnou frekvenci? Je to kvůli křemíkovým destičkám, nějaká se povede víc, nějaká je mrcha. Procesory na lepších destičkách dostanou vyšší nominální frekvenci a spočítají toho víc. My využíváme té rezervy, kterou stanovil výrobce mezi stabilní frekvencí a smrtí procesoru. Není to nelegální, ale výrobci to nevidí rádi. Radši by od vás přijali peníze za nový procesor.

Po restartu vlezte do BIOSu (standardně DELetem, nebo F2, nebo cokoliv jiného, záleží na desce) a uložte si současnou verzi BIOSu. Je to dobré pro pozdější krok zpět. Hledáme pokročilé nastavení. U ASUSu to obstará záložka Advanced, případně Ai Tweaker. Přepněte Ai Overclocking z automatu na manual a můžeme si začít hrát.

Je to docela jednoduché. FSB určuje takty desky, násobič procesoru*FSB je výsledná frekvence procesoru. A paměti jsou FSB desky*podle aktuálního nastavení děličky pamětí. Nejdřív bych zkusil kolik dá procesor, než klekne. To znamená shodit děličku pamětí dolu, co nejvyšší násobič a pomalu zvedat FSB. Až se dostanete do momentu, kdy nenaběhne POST (Power-On Self-Test (ty písmenka při startování stroje), tak máte maximální frekvenci procesoru. Stejný proces udělat s deskou a pamětmi. U zkoušení desky nízký násobič CPU a nízká dělička, u zkoušení pamětí vysoká dělička, nízký násobič. Příklad. Mám na desce nominální FSB 266 a násobič 9,5. Zvednu FSB na 400 a frekvence procesoru mi vyskočí na 400*9,5=3800MHz. Tomu už říkám slušné zlepšení proti 2,53GHz. Nemusíte se bát plamenů z počítače, já jenom strašil, na desce je zadrátováno spousta bezpečnostních opatření, která nedovolí uškvařit procesor. Snad. Zkontrolujte si v manuálu u desky.

Až si pohrajete a zjistíte maxima hardwaru tak si vyberte nějakou slušivou frekvenci a uložte. Následně je čas na zatěžkávací zkoušky. Existuje spousta softwaru, která naloží hardwaru co proto a zkusí, jestli klekne. Bez testování by mohl být systém nestabilní a padat. V tom případě frekvence dolu. A znova všechny testy. Je to na dlouho, ale výsledek stojí za to. Neříkám, že výkon bude dvojnásobný, ale tak 25% zlepšení se dá docílit.

Nebudu pokračovat dále, základní myšlenku jsem předal. Pokud opravdu toužíte po informacích o overclocku, tak navštivte různé odborné servery zabývající se přímo tímto koníčkem. Spousta lidí přetaktování propadla a honí co nejvyšší frekvence. Když si začnete hrát i s napájením procesoru a časováním pamětí, tak už vás to nepustí. Pořádají se v tom i mistrovství a padají světové rekordy. To už se ale mluví o chlazení kapalným dusíkem a extrémní frekvence CPU přes 8GHz.

Taktování zdar!

Server o PC a vše kolem http://pctuning.tyden.cz/

Link na zlevněný software pro studenty https://www.ekontech.cz/clanek/studenti-maji-pri-shaneni-softwaru-velke-vyhody-usetri-tisice-korun