Pomáhat nás baví a považujeme to za samozřejmost | EkonTech.cz


Pomáhat nás baví a považujeme to za samozřejmost

Kariéra / ČPOJ / CSR
7. 1. 2019 - 17:21

Ochota firem pomáhat a podílet se na rozvoji prostředí, ve kterém se pohybují, je důležitým aspektem podnikání. Řada firem přijala společenskou odpovědnost jako přirozenou součást svého byznysu a dlouhodobě podporuje nejen nejrůznější charitativní projekty, ale i své zaměstnance, aby byli sami v této oblasti aktivní a pomáhali. To je případ i největší pojišťovny na našem trhu – České pojišťovny.

Česká pojišťovna je společensky odpovědnou firmou dlouhodobě, pomáhala již v dobách svého vzniku. Již v 19. století podporovala sirotky po hasičích, kteří tragicky zahynuli při výkonu svého povolání, a charitativní činnosti se věnuje i dnes. Podporuje různé aktivity v oblasti společenské odpovědnosti a založila i vlastní nadaci, což jí umožnilo pomáhat ještě efektivněji, a především cíleněji.

Nadaci založila Česká pojišťovna v roce 2009. Aktivity nadace jsou úzce spjaty s činností pojišťovny a její strategii tvoří tři pilíře. Prvním je prevence, a to zejména v oblasti silničního provozu. Druhým pilířem nadační činnosti jsou regionální projekty s různým zaměřením, ale vždy spojené s pomocí konkrétní osobě, sdružení či regionu. Třetí pilíř tvoří firemní dobrovolnictví. Každý zaměstnanec České pojišťovny má nárok na dva plně hrazené pracovní dny ročně, které stráví dobrovolnictvím. Stovky zaměstnanců se každý rok aktivně zapojují do aktivit organizovaných buď přímo Českou pojišťovnou, nebo nejrůznějšími neziskovými organizacemi, a společně tak již odpracovali tisíce hodin.

Mnoho dobrovolnických aktivit vychází z iniciativy samotných zaměstnanců, například pravidelné charitativní snídaně či jarmarky, které se pořádají několikrát do roka a jejichž cílem je pomoci znevýhodněným lidem. Zaměstnanci prodávají kolegům své výrobky a utrženými penězi podporují řadu užitečných projektů.

Podpora a pomoc

Psí oči

Mezi jednu z tradičních stěžejních CSR aktivit patří projekt Psí oči, který pojišťovna realizuje ve spolupráci s Nadací Leontinka. Nadace pojišťovny v rámci projektu přispívá na výcvik vodicích a asistenčních psů pro děti a mládež se zrakovým, kombinovaným nebo jiným postižením. Celkem tak již podpořila výcvik šestatřiceti asistenčních canisterapeutických psů. Pro vaši představu, náklady na výcvik jednoho pejska se pohybují okolo dvou set tisíc korun.

Run Tour – pomáháme během

Běžecký seriál Česká pojišťovna RunTour již sedm let patří mezi nejoblíbenější tuzemské běžecké akce. A to i proto, že je úzce spojen s pomocí.

Z každého startovného totiž putuje padesát korun na charitu, pomáhá tak skutečně každý běžec. A jako bonus Česká pojišťovna prostřednictvím své nadace vybranou částku na konci každé sezony zdvojnásobuje. Běžci společně s nadací pojišťovny tak za dobu existence běžeckého seriálu věnovali na dobročinné účely přes pět a půl milionu Kč. Minulý rok společně vybrali rekordních 1 400 000 korun, které putovaly na konto Nadace Leontinka a jejího projektu Svítání.

V roce 2017 věnovali běžci společně s nadací české pojišťovny na  konto Nadace Leontinka 1 401 800 korun.  

Grantový program

Grantový program je určen pro pomoc potřebným jak z řad fyzických osob, tak neziskových organizací. Jednotlivé projekty do programu navrhuje sama veřejnost prostřednictvím webového formuláře. Lidé mohou nominovat projekty z oblasti pomoci sociálně a zdravotně znevýhodněným občanům, zvýšení bezpečnosti na silnicích, prevence rizikového chování dětí a mládeže či finanční gramotnosti. Z přihlášených projektů pak grantová komise vybírá ty, které dostanou grant.

Prevence, inspirace, motivace

Gentleman silnic

Důležitým a dlouhodobým projektem z oblasti bezpečnosti silničního provozu je Gentleman silnic. Je to společný projekt České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004 a jeho cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí.

V rámci projektu Česká pojišťovna aktivně hledá a veřejně oceňuje lidi, kteří osobně přispěli k záchraně života nebo jiným způsobem významně pomohli při závažné dopravní nehodě. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než sto padesát lidí z různých koutů České republiky.

Gentleman silnic – Český Krumlov.Petra, Markéta a Martina. Sestry, které si odnesly titul Gentleman silnic za bezprostřední zásah u hromadné dopravní nehody pěti aut s celkem osmi lidmi na palubě.

Mladý hrdina

Projekt Mladý hrdina odstartovala Česká pojišťovna v září 2017. Projekt si klade za cíl hledat výjimečné příběhy školáků a studentů do osmnácti let, které si zasluhují následování. Nemusí se jednat jen o záchranu života, ale i o dlouhodobé „všednější“ aktivity, které pomáhají dělat náš svět lepším.

Mezi dětmi a mladými lidmi je mnoho těch, kteří se dlouhodobě věnují dobrovolnictví, pomáhají s péčí o těžce nemocné či nepohyblivé členy rodiny nebo nebyli lhostejní a pomohli šikanovanému spolužákovi apod. Právě takové děti a mladé lidi v rámci projektu pojišťovna hledá a veřejně oceňuje tak, aby se tyto příběhy mohly stát inspirací a motivací pro ostatní.

Mezi Mladými hrdiny naleznete třeba Tomáše, který zachránil život starší ženě, když spadla do ledového potoka, Matěje, který dlouhodobě pomáhá svému autistickému spolužákovi, nebo Anežku, Katku a Dianu, které uspořádaly sbírku pro malého chlapce, jenž při dopravní nehodě přišel o maminku a o babičku. Mirek, Patrik, Marek, Marian a Milan, kluci z  Dětského domova v Krompachu, zase absolvovali cestu na kole k Baltskému moři, během níž chtěli získat finance na podporu Domova pokojného stáří v Chrastavě. Nakonec vybrali přes sto tisíc korun a za svou obětavou a inspirativní výpravu si společně vysloužili vůbec první ocenění Mladý hrdina.

Mladý hrdina – Bruntál. Karolína, Vojta a Alex – trojice školáků, kteří pomohli zachránit zraněnou seniorku v Bruntále. Na fotografii jsou spolu s ředitelem ZŠ Okružní Mgr. Leošem Sekaninou a zástupkyní ředitele Mgr. Jindrou Novotnou.