Pracovní stáže při studiu, vaše velké plus! | EkonTech.cz


Pracovní stáže při studiu, vaše velké plus!

Z vejšky / stáž
22. 4. 2013 - 22:58

Může se stát, že se při přijímacím řízení na vaše vysněné místo setkáte se srovnatelným uchazečem. On ale bude mít zkušenost z pracovní stáže v zahraničí, vy nikoli, a protože čas už nevrátíte, vzejdete z tohoto konkurenčního boje jako poražený.Že se vám takový scénář nelíbí? S pocitem průměrnosti se nesmířil ani Jakub Gregor, absolvent Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické, který netroškařil a vyjel sbírat (nejen) pracovní zkušenosti až do Austrálie. Jakub mi ochotně odpověděl na několik otázek. Snad vám jeho zkušenosti pomohou udělat něco pro svoji budoucí kariéru.

Jaký byl důvod tvého rozhodnutí vyjet na pracovní stáž?

Primární motivací pro mě bylo získání pracovní zkušenosti v zahraniční společnosti a především praktické využití teoretických znalostí nabytých při studiu. Zároveň jsem si chtěl porovnat předchozí zkušenosti z neziskové sféry, jelikož jsem v předchozím roce zastával pozici Finančního manažera v centrále neziskové organizace AIESEC, která zahraniční stáže organizuje. Dále jsem samozřejmě chtěl vyzkoušet odlišný životní styl a kulturu.  

Proč zrovna až k protinožcům do Austrálie?

Od kolegů jsem obdržel velmi dobré reference na konkrétní stáž v Sydney. Pracovní náplň byla velmi komplexní, náročná a zároveň mě samozřejmě přitahovala australská kultura života. Nakonec jsem uspěl v přijímacím řízení na podobnou pozici, i když do úplně jiného města a menší pobočky v rámci GE Commercial Finance.

Jak dlouho jsi na stáži byl? Kde přesně?

Stáž byla koncipována na 6 měsíců, pobočka sídlila v Melbourne, které se pravidelně umísťuje v žebříčcích jako jedno z nejlepších měst k životu na světě. Poslední měsíc pobytu jsem se věnoval cestování po východním pobřeží včetně týdenní návštěvy Nového Zélandu. Nutno dodat, že jsem obdržel pro úspěšnost stáže i nabídku na prodloužení kontraktu, ale rozhodnul jsem se pro návrat do ČR.

Jak to je s financováním stáže na druhém konci světa? Dá se to zvládnout?

Stáž je samozřejmě spojená s vyššími počátečními náklady (poplatek za praxi, letenka, kapesné na první měsíc), ovšem beru to jako velmi cennou investici do profesního i osobního rozvoje, která se mnohonásobně vrátí. Po praxi jsem měl i dostatek prostředků na cestování a úhradu počátečních nákladů. To se však může podstatně lišit v závislosti na typu praxe (manažerská, rozvojová) a destinace.

Jak se k Tobě Australané chovali?

Naprosto se potvrdila moje očekávání, se kterými jsem na stáž odjížděl. Kolektiv mě skvěle přijal a nemalou zásluhu na tom mělo i to, že tým byl složen z několika různých národností nebo měli sami kolegové kořeny v Evropě. Firma dávala důraz na týmovou spolupráci i mimopracovní aktivity. Nejraději vzpomínám na týmový triatlon, díky kterému jsem se dostal za pár měsíců do fyzické formy a domů jsem odjížděl o 14 kilogramů lehčí :)      

Mimo práci jsem navázal kontakt s komunitou stážistů (z většiny dokonce ti, kteří zde zůstali natrvalo). Díky tomu se člověk nikdy necítil sám a měl možnost získat cenné tipy, kam vyjet na výlet či kde najde dobrou restauraci. Australská kultura je obecně velmi přátelská, otevřená a velký důraz klade na tzv. work life balance a užívání si života. Tento přístup si snažím zachovávat i nadále.  

 Co se Ti na Austrálii líbilo / nelíbilo?

Austrálie disponuje obrovským přírodním bohatstvím, což byl můj primární cíl poznávání, obzvlášť po skončení stáže. Dále bych zmínil skvělý urbanismus měst, který je uzpůsoben pro aktivní životní styl. Bydlel jsem na předměstí ve čtvrti St. Kilda, na pláž to bylo pouze 10 minut chůze, takže sportovní vyžití bylo dokonalé. Sídlo firmy bylo vedle Albert Parku, kde se každoročně pořádá závod Formule 1, ale přes rok to je klidné relaxační centrum s běžeckým oválem.

Pokud mám zmínit některá negativa, pak to jsou vysoké životní náklady (bydlení cca 40% mzdy), což je asi největší překážka. Dále obrovská cestovní vzdálenost z Evropy, díky čemuž zůstává Austrálie natolik výjimečná.    

 Co bylo náplní Tvojí práce?

Působil jsem na pozici finančního asistenta a přímo jsem spadal pod hlavního finančního kontrolora. Díky tomu byla moje pracovní náplň velmi rozmanitá - od měsíčního reportingu výkonnosti a rizika portfolia, přes rekonciliaci účtů k tvorbě rozpočtů a analýzy pricingu. V kostce tedy controlling, účetnictví a analýza rizika.

Mimo přirozenou profesní zkušenost z uvedených oblastí jsem si perfektně zlepšil jazykovou vybavenost. Stále se setkávám s lidmi, kteří používají tzv. czenglish a chybí jim praktická zkušenost v komunikaci s rodilým mluvčím. Navíc hodnotím stáž jako skvělou příležitost ověřit si, jak člověk obstojí v cizí zemi a cizím prostředí a jak je schopen postavit se na vlastní nohy.   

Hodily se Ti tyto zkušenosti v dalším životě?

Ze zkušeností a zážitků na stáži stále čerpám a zpětně stáž hodnotím jako jedno z nejlepších rozhodnutí mého života. Ačkoliv v některých případech nemusí být stáž ve všech parametrech dokonalá, považuji tuto zkušenost za neocenitelnou.

Jak potencionální zaměstnavatelé nahlíží na stáž v zahraničí v CV uchazeče?

Dle mojí osobní zkušenosti je zahraniční pracovní stáž velmi ceněna, obzvlášť mezinárodními firmami na českém trhu. Záleží nejen na délce, ale i na odpovědnosti a reálných pracovních výsledcích. Doporučuji získat konkrétní reference od nadřízených nebo spolupracovníků.